avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua.V-asi multumi mult daca m-ati putea lamuri.In urma divortului copiii i-au fost incredintati sotului si eu trebuie sa platesc pensia alimentara 500.000 lei vechi pentru amandoi.Nefiind in tara cand s-a desfasurat tot procesul de divort(am aflat abia cand s-a dat sentinta definitiva),am primit sentinta in mana la 1 an dupa divort.Din lipsa de informatii sau din naivitate , nu stiam cum sa procedez cu plata pensiei.Eu locuiesc in Spania, fostul sot , pana acum 5 ani nu a acceptat nici un fel de ajutor din partea mea.Atunci am trimis lunar bani copiiilor ( pe numele lor ) prin western union, pachete cu alimente si haine plus vacante petrecute la mine in Spania.Din naivitate nu am stiut ca ar fi vreo problema neachitarea pensiei alimentare prin acte ,la posta, si cum fostul sot refuza tot timpul orce ajutor nu mi-am facut griji in felul ca asta ma va putea afecta.Acum intreb pot eu sa dovedesc ca am contribuit la cresterea copiilor cu dovezile de la trimiterea banilor si pachetelor ? sau e valabil daca achit acum toata suma cuvenita pensiei alimentare din toti acesti ani? Nu stiu daca m-am explicat bine dar va rog sa-mi raspundeti.Multumesc mult.O zi buna.
Cel mai recent răspuns: AngelaL , utilizator 00:24, 3 Decembrie 2010
Recipisele care contin informatii despre banii trimisi sunt foarte bune pentru a dovedi contributia dumneavoastra la cresterea copiilor. Acum nu stiu daca sumele trimise sunt acoperitoare pentru cuantumul pensiei stabilit de catre instanta. Imi imaginez insa ca nu va limitati la 10-15 euro/luna.
Pastrati recipisele.
Da.Pastrez toate recipisele.Copiii mei primesc lunar de la mine 400 €.Multumesc ca mi-ati raspuns atat de promt, eram ingrijorata pentru ca fostul sot mi-a cerut sa semnez un act de mana cum ca renunt la bunurile care mi se cuvin, amenintandu-ma caci daca nu semnez ma va da in judecata pentru neplata pensiei alimentarte.Fostul sot are si a avut intotdeauna o situatie materiala buna.A urmarit din totdeauna sa-mi faca rau ceea ce si urmareste acum.E o poveste lunga...este un om destul de influent si a jucat foarte murdar de la inceput pana dupa ce am divortat.Va multumesc inca o data pt amabilitate.
Aveti obligatia sa trimiteti lunar pensia stabilita in favoarea minorilor.
Dupa cum vad suma este modica de 50 de lei pentru fiecare minor, pentru ca inteleg ca fostul sot nu a mai solicitat majorarea cuantumului initial.
Deci , va trebui sa aveti platita intreaga suma datorata, la zi., bineinteles facand dovada cu dovezile de expediere a banilor.
Inteleg ca ati trimis copiilor lunar ( acum depinde de cand) 400 de euro si pachete.
Calculati si verificati exact daca ati acoperit intrega suma datorata ( cand spun suma nu luati in calcul pachetele ) pentru ca inteleg ca abia dupa un an ati inceput sa achitati pensia.
Pachetele si sejurul copiilor la dvs. exced hotararii -adica este ceea ce doriti dvs. sa la acordati peste ceea ce este stabilit in hotarare.
Pentru neplata pensiei stabilite timp de 2 luni fostul sot poate formula plangere pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie.
In privinta acelui compromis solicitat de sot, sa renuntati la bunurile dvs. nu va sfatuiesc., bunurile sunt una , pensia este alta si cata vreme achitati pensia nu e loc de compromis.:luck:
Ultima modificare: Miercuri, 1 Decembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Va multumesc mult pentru raspuns.Mai exact eu vroiam sa stiu daca este valabila aceasta metoda de achitare a pensiei alimentare ( prin western union pè numele copiilor si nu al fostului sot).Copiii au 19 si respectiv 17 ani.Si suma totala trimisa de mine pentru pensia alimentara depaseste cu foarte mult suma stabilita in sentinta.Acum eu nu stiu daca se ia in calcul aceasta suma sau trebuie lunar sa achit suma data de instanta.Ca dupa cate i-mi dau seama conteaza lunar sa fie platita suma ceruta in instanta, nu valoarea pe care eu o trimit, care este de 100 de ori mai mare.In cazul in care fostul sot m-ar denunta ,pentru neplata, copiii ar putea pune marturie in favoarea mea?Va multumesc mult.O zi buna
Daca sumele expediate copiilor acopera intreaga suma rezultata din sentinta, inseamna ca v-ati indeplinit obligatia prevazuta in sentinta.
Pe viitor achitati lunar suma stabilita pentru ca obligatia de plata a pensie este una succesiva.
Aveti obligatia sa platiti pensie copilului minor ( celui de 17 ani) pana la 18 ani, iar dupa aceasta varsta pana la 26 de ani, numai daca acesta va continua studiile.
Dupa varsta de 18 ani datorati pensie de intretinere numai in masura in care majorul formuleaza in nume personal o actiune pe rolul instantei si instanta stabileste o pensie in favoarea acestuia, avand in vedere ca acesta se afla in continuarea studiilor ( liceu, facultate, master dupa caz).
Bineninteles va puteti ajuta copii in continuare dupa varsta de 18 ani ( cu pachete, bani) insa nu mai sunteti obligata la o plata lunara, daca nu exista acea hotarare de care va vorbeam mai sus.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara viorel2011 viorel2011 copii mei si fosta sotie s au mutat in irlanda,eu le am trimis pensia alimentara (LUNA TRECUTA) acolo prin serviciu western union insa fosta ... (vezi toată discuția)
Bună dimineața! aș dori să vă întreb dacă este legal să ... Daniel Munteanu Daniel Munteanu Bună dimineața! Aș dori să vă întreb dacă este legal să trimit pensia alimentară prin western union? Eu lucrez în străinătate și nu pot trimite ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara platita, reclamatie nefondata sandyel sandyel salut!am o problema cu fosta sotie:am platit pensie alimentara fostei sotii la intervale regulate si neregulate de timp,conform sumei stabilite in hotararea de ... (vezi toată discuția)