avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cadrul legal relocare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cadrul legal relocare

Compania la care lucrez a decis sa ma relocheze la biroul de vanzari din Bucuresti, pe perioada nedeterminata. Vreau sa stiu exact ce trebuie sa-mi ofere/asigure compania din punct de vedere legal: salariu, cazare, transport? Mentionez ca si atributiile mele se vor schimba.
Va rog mult un raspuns, multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:04, 16 Iunie 2008
Nu inteleg ce vrei sa spui prin " sa ma relocheze" adica iti da alt post in alt oras?
In cazul acesta se asigura diurna si cazare.
Pai relocare inseamna ca te trimite sa lucrezi in alt oras, in cadrul aceleiasi companii. Cum se poate sa-mi dea diurna cand nu plec pe o perioada determinata? Ma plateste asa, cu ziua la nesfarsit, ca nu inteleg?
Si ce se intampla cand plec din Bucuresti (locul unde ma relocheaza) in alt oras, la clienti? Mai imi da o diurna? Si transportul ce se intampla cu el? Din orasul natal in Bucuresti si inapoi, in Bucuresti pana la birou si inapoi pana unde voi locui. Cine il plateste? Stiu si eu ca, daca plec 3 zile in delegatie imi da diurna si-mi asigura cazarea, numai ca aici nu e aceeasi situatie.
As dori un raspuns din punct de vedere legal, ca trebuie sa existe o lege care sa reglementeze "promovarile" astea la 500 km de orasul natal, peste noapte. Au zis ca acopera chiria, dar din cate stiu eu trebuie sa acopere si costul utilitatilor (intretinere, electricitate, gaze etc.), ceea ce ei nu vor, imi dau 8 milioane in plus la salariu si eu ar trebui sa ma declar multumita si sa le pup mana. Astfel salariul meu ca sales manager in Bucuresti ar ajunge la fabuloasa suma de 3000 roni brut.
Daca aceasta relocare, este in definitia Codului muncii detasarea, atunci beneficiezi de urmatoarele drepturi:
Art. 46. - (4) Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, în conditiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Prespun ca da, e o detasare, desi, din cate stiu eu, detasarea e pe o perioada de 6 luni cu posibilitatea de prelungire pe inca 6 luni. In cazul meu, stiu numai ca plec nu ca ma mai si intorc. De fapt, stiu sigur ca nu ma mai intorc... :((
Mai e ceva...pot sa refuz detasarea? Am inteles ca nu as avea voie sa refuz decat pe motive intemeiate...
Multumesc de raspuns :)
Hai sa vedem mai intai ce spune codul muncii:

Art. 45. [detaşarea]
Detaşarea este actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia. În mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţământul scris al salariatului.

Prin urmare, avem de-a face cu detasare NUMAI daca vei fi relocata la ALT ANGAJATOR, nu la un alt sediu al aceluiasi angajator. Aici cred ca ar trebui sa detaliezi pentru ca nu am inteles din mesajele anterioare. Vom vorbi mai pe larg de detasare numai daca va fi cazul.

A doua ipoteza:
Art. 48. [modificarea unilaterală a locului şi felului muncii]
Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

Aici e vorba de modificarea unilaterala a locului muncii in cadrul structurii aceluiasi angajator. Tare mi-e ca aici te incadrezi. Daca da, atunci ar trebui sa fie vorba fie de sanctiune fie de masura de protectie, plus sa fie o masura temporara. Presupun ca nu e vorba de niciuna, caz in care ai putea foarte bine sa refuzi. Pana la urma principiul e stabilitatea locului de munca!

Alte discuții în legătură

Pot fi transferata fara sa semnez? creata3112 creata3112 Buna ziua Lucrez la o soc privata in comert, ca sef departament. Sunt unic intretinator de familie avand 2 copii minori de 11 si 9 ani. Acum 2 luni am ... (vezi toată discuția)
Cadru legal delegare?? LoredanaSTG LoredanaSTG Pentru a ne face sa ne dam demisia angajatorul ne-a delegat (15 angajati) pentru 60 zile la sediul din Bucuresti. Din catre am cautat cadrul legal pentru ... (vezi toată discuția)
Refuz relocarea x3v1l x3v1l buna, sper ca ma puteti ajuta, lucrez la o firma de retail, la sfarsitul acestei luni se vor inchide mai multe magazine in 2 orase diferite, respectiv cluj ... (vezi toată discuția)