avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cum cumpar de la un crescator?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cum cumpar de la un crescator?

Cum poate achizitiona o firma un produs, lana, de exemplu, de la un crescator de oi pentru a fi totul perfect legal?
Ma intereseaza daca acest crescator poate emite vreun document fiscal pe care sa il inregistrez in contabilitate si pe baza caruia, mai apoi, TVA-ul sa fie dedus?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ancalacusta , utilizator 17:25, 17 Februarie 2011
crescatorul poate emite factura numai daca este comerciant (PFA, SRL, SNC, etc), iar factura cu TVA numai daca este comerciant inregistrat ca platitor de TVA..........
Asadar, daca crescatorul nu are statut juridic, nu pot cumpara legal de la el, si nici nu trebuie sa fac asta, logic.
Eu vreau, mai departe, sa export acest produs, de aceea ma interesez exact cum este bine sa fac si care este mersul lucrurilor.
Ultima modificare: Marți, 14 Decembrie 2010
ancalacusta, utilizator
In cazul in care cumpar de la crescator care este PFA neplatitor de TVA, iar eu vand mai departe in UE, ce se intampla cu TVA-ul? Stiti cumva ce TVA platesc pentru Spania? Cum se face deducerea?...ca banuiesc ca PFA-ul o sa-mi emita factura fara TVA, nu?
Multumesc.
Se poate cumpara si direct de la persoana fizica, pentru spania (daca tu si cumparatorul sunteti inregistrati ca platitori de TVA) emiti factura fara TVA.
"Asadar, daca crescatorul nu are statut juridic, nu pot cumpara legal de la el, si nici nu trebuie sa fac asta, logic."

Nu trageti asemenea concluzii radicale, pentru ca nu aveti motiv... pana una-alta. ;)
Puteti cumpara si de la persoane fizice, orice produs vreti sa devina marfa pentru dumnevoastra, cu conditia sa respectati posibilele conditii legal impuse in cadrul tranzactiilor cu acel tip de marfa. (de ex. autorizatii specifice marfii respective, justficarea provenientei, conditii speciale de transport etc.)

Cumpararea o faceti pe baza de borderou de achizitie. Urmariti si completati rubricile acestuia, apoi introduceti cu NIR marfa in firma. (in mare fiind spus... ca tot ce tine de contabilitate si contabili... :))
In rest, vindeti in conditii obisnuite.

Bafta!:)

Alte discuții în legătură

Achizitii de produse dela persoane fizice stefanitaorzan stefanitaorzan Buna ziua Detin un magazin de produse naturiste in Galati si am descoperit pe net o serie de produse naturiste, cosmetice de la diverse persoane fizice care ... (vezi toată discuția)
Comert cu producatorii agricoli-acte contabile necesare nicolae80 nicolae80 Buna ziua, As vrea sa deschid o firma care sa colecteze de la tarani diverse produse agricole, si pe care sa le vand mai departe, eventual si la export.As ... (vezi toată discuția)
Marfuri fara factura in contabilitate ... ministru_ ministru_ Buna ziua! Am o intrebare. Am in stoc ceva marfuri din anii trecuti care nu apar in contabilitate si as vrea sa le vand. Am gasit clienti la marfuri, dar ... (vezi toată discuția)