avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acordul vecinilor pt spatiu comercial
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acordul vecinilor pt spatiu comercial

solutii va rog
Am cumparat un teren si am obtinut certificat de urbanism pt construire imobil cu functiunea de spatiu comercial la parter si locuinta la etaj. printre documentele cerute in certificat ,pt obtinerea autorizatiei de constructie se numara si "acord vecini pt functiune declaratii notariale".Am vorbit cu un vecin care mi-a spus ca-mi da acordul daca ii dau o anumita suma de bani. Este obligatoriu acest acord ? Daca da ,ce lege reglementeaza aceasta situatie? Pot vecinii sa impiedice desfasurarea unei activitati comerciale in spatiul personal?(Mentionez ca la O.R.C. unde am fost pt deschidere punct de lucru pe acel teren nu mi-au cerut nici acord de la vecini nici de la primarie)
Cel mai recent răspuns: Poketbiker , utilizator 17:51, 22 August 2014
Daca vi s-a solicitat acordul vecinilor prin CU atunci trebuie sa-l prezentati ... autorizatia se emite doar dupa ce indepliniti toate conditiile impuse prin CU.
In nici un caz nu se plateste exprimarea acordului. In ultima perioada instantele au considerat ca refuzul de a da acordul vecinului, daca nu este temeinic motivat, inseamna un abuz de drept din partea vecinului care nu-l acorda si au pronuntat hotarari care suplineau acest acord.
Daca vecinul trebuie sa lipseasca de la servici pentru a se prezenta la notar, atunci ar trebui sa-l despagubiti pentru acea zi, dar nu se plateste exprimarea acordului.
multumesc pt raspuns .Urmatoarea nelamurire este cum pot sa ma adresez instantei daca nu am nici o proba a refuzului?
justicemn a scris:

Daca vi s-a solicitat acordul vecinilor prin CU atunci trebuie sa-l prezentati ... autorizatia se emite doar dupa ce indepliniti toate conditiile impuse prin CU.
In nici un caz nu se plateste exprimarea acordului. In ultima perioada instantele au considerat ca refuzul de a da acordul vecinului, daca nu este temeinic motivat, inseamna un abuz de drept din partea vecinului care nu-l acorda si au pronuntat hotarari care suplineau acest acord.
Daca vecinul trebuie sa lipseasca de la servici pentru a se prezenta la notar, atunci ar trebui sa-l despagubiti pentru acea zi, dar nu se plateste exprimarea acordului.

Am fost la O.R.C. si mi-am deschis punct de lucru pe terenul respectiv .Am fost si la serviciul juridic al primariei sa-i intreb daca am nevoie de acordul primariei sau al vecinilor pt desfasurarea activitatiii autorizate "comercializare plante naturale, amenajari spatii verzi" si nu au avut nici un raspuns .Deci pot sa-mi desfasor activitatea pt care am autorizatie la punctul de lucru deschis pe terenul respectiv, fara acord de la vecini sau de la primarie, chiar daca pe certificatul de urbanism emis de primarie pt constructie spatiu comercial pe terenul respectiv se cere acordul notarial al vecinilor??
da puteti sa va desfasurati activitatea dar nu puteti sa construiti un spatiu comercial. #-o asa ca v-a trebui sa cereti un alt CU pentru locuinta (nu va trebuie acordul vecinului, chiar daca camerele de la parter vor fi mai mari si cu geamuri asemanatoare cu ale unui spatiu comercial ) apoi obtineti AC apoi construiti obtineti un PV de receptie finala (pt locuinta) si va desfasurati activitatea.... si notati in CF locuinta... problemele or sa apara doar cand/daca vreti sa girati in banca si aceasta va va cere un extras CF cu "spatiu comercial" atunci va trebui sa cereti schimbarea in CF a categoriei de folosinta a acelei parti din imobilul dvs... Si primaria va va cere (daca nu sunt alegeri inte timp si se schimba domnul salariu redus de la urbanism) acordul vecinilor#-o
moraru alexandru a scris:

multumesc pt raspuns .Urmatoarea nelamurire este cum pot sa ma adresez instantei daca nu am nici o proba a refuzului?

Pai ce-i asa greu sa mergeti cu 2-3 martori la smecherul care zice "mie ce-mi pica de aici"?!
Ili sunati si-i cereti o intalnire in care sa rezolvati pretentiile materiale pe care le are, iar in fata martorilor il intrebati ce anume il deranjeaza la ceea ce se va intampla pe proprietatea dvs., pentru ca doriti sa inlaturati aceste neajunsuri.

Cel mai probabil va spune in fata martorilor "nu ma deranjeaza nimic, dar nu-ti semnez nimic pana nu imi dai XXXX euro". In acel moment ii intrebi pe martori daca au inteles clar ca nu il deranjeaza nimic dar vrea XXXX euro, iar daca ei sunt in stare sa reproduca la tribunal ceea ce au auzit, ai terminat povestea.

Daca formuleaza plangeri concrete, incearca sa i le remediezi. Daca tot nu le considera remediate, si da dovada de nerezonabilitate, eu tot cu martori as proceda la intalnirile cu el.

Daca se opune prezentei martorilor, ii spui ca nu poti sa-i dai XXXXeuro, iar maine sa nu recunoasca ca i-ai dat si prezenta martorilor este absolut necesara.

Alte discuții în legătură

Ccertificat de urbanism pardy1980 pardy1980 In 2017 am costruit o casa P+1. La parter trebuia sa fie spatiu comercial dar nu a m fost autorizati decat ca spatiu de depozitare.Din cauza unui vecin cu ... (vezi toată discuția)
Schimbare destinatie: din spatiu comercial in spatiu prestari servicii cosmin_74 cosmin_74 Buna ziua. In anul 2001 parintii mei au achizitionat un apartament la parter de bloc ,au facut proiect cu o firma autorizata au obtinut toate avizele si ... (vezi toată discuția)
Costuri schimbare destinatie din locuinta in spatiu comercial albaiuliaonline albaiuliaonline buna ziua,doresc sa construiesc un spatiu comercial 24 mp undeva la sat.in certificatul de urbanism pe langa avizele si acordurile cerute mi se mai cere si ... (vezi toată discuția)