avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Decret 167 / 1958 privind prescriptia extinctiva
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Decret 167 / 1958 privind prescriptia extinctiva

Mai este in vigoare Decretul 167 / 1958 privind prescriptia extinctiva ? Se aplica
la acest moment in asociatiile de locatari-proprietari?
Este in vigoare cu mici modificari incluse in legi speciale.
danutruse a scris:

Este in vigoare cu mici modificari incluse in legi speciale.



Cum se aplica decretul privind prescriptia extinctiva in cazul in care locatarii nu au fost instiintati de administrator de suma totala de penalitati prin lista de plata lunara, nici prin somatie, nestiind ca au de platit penalitati restante?
(Lista de plata a cheltuielilor cu intretinerea nu respecta formularul oficial impus si
nu contine in clar procentul de penalitati, iar totalul de plata nu contine totalul penalitatilor restante.)
Este bine ca apelati la lege. Chiar f. bine, insa dvs. o respectati? In fond ce importanta ar mai avea formatul oficial daca dvs. nu va achitati, legal intretinerea.
Faptul ca administratorul nu va instiintat - prin lista de plata si nici printr-o notificare de sumele reprezentand penalizarile poate fi in avantajul proprietarilor daca sunt chemati in justitie.
Procentul privind penalizarea trebuieste cunoscut de catre toti proprietarii si nu este obligatoriu sa fie afisata pe lista de plata (la noi se afiseaza pe langa val. procentului si alte informatii utile: data afisarii, termenul de plata si data scadenta). Conform legii acest procent poate fi maxim 0,2% pe zi de intarziere, dar trebuie stabilit de catre com. executiv intr-un document numit "Sistem propriu de penalizari" si comunicat tuturor proprietarilor prin avizier, comunicari, etc.
Dar cum ati aflat totusi ca aveti de plata penalizari?
Intimplator, de la un vecin, care a aflat ca are penalizari in momentul cind a cerut o adeverinta. Nu exista un sistem propriu de penalizari comunicat prin avizier.
Lokatar a scris:

Mai este in vigoare Decretul 167 / 1958 privind prescriptia extinctiva ? Se aplica
la acest moment in asociatiile de locatari-proprietari?

Da, decretul este in vigoare, asa cum s-a mai raspuns si este valabil in multe domenii, nu numai in asociatiile de proprietari, dar prescrierea sau nu a debitelor o stabileste instanta de judecata. De ce? Pentru ca in instanta asociatia poate solicita plata debitelor pe baza documentelor iar restantierul poate solicita instantei anularea debitelor mai vechi de 3 ani.
Instanta poate decide anularea unor debite din mai multe motive: daca sunt mai vechi de 3 ani (fara ca asociatia sa fi cerut in acest timp plata acestora), daca sunt incorect stabilite (se poate face expertiza contabila pentru stabilirea debitelor), sau/si alte motive.
Asa ca incercati sa rezolvat amiabil plata si stingerea datoriilor sau le rezolvati in instanta.

Alte discuții în legătură

Plata intretinere tatianato tatianato Buna ziua .Am o problema:am o restanta la intretinere iar administratorul nu imi incaseaza luna curenta ci imi taie chitanta pentru restanta,nu inteleg scopul ... (vezi toată discuția)
Contestatia penalitatilor de intarziere la plata cheltuielior de intretinere ralume78 ralume78 In decembrie 2010 s-au afisat la avizier penalitati de plata aferente cheltuielior de intretinere pentru perioada 2005-2010. In urma adresei facute catre ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere filimonandreea filimonandreea buna ziua ! Sunt si eu un restantier la intretinere, ca multi altii nu de rea credinta incepand cu anul 2002 pana in prezent; pana acum cateva luni de ... (vezi toată discuția)