avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Prescrierea datoriilor
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Prescrierea datoriilor

Buna seara!

As avea nevoie de sfatul dumneavoastra in urmatoarea situatie:
Mama mea a facut acum cativa ani (prin 2003 cred) un imprumut la actuala UniCredit Tiriac Bank.
Acea perioada a fost destul de aglomerata din punct de vedere al datoriilor financiare , drept urmare in acest moment nu mai stim daca a fost achitata acea datorie sau pur si simplu am uitat cu desavarsire de ea. In luna septembrie anul curent, am primit o notificare conform careia datoria a fost preluata de catre DD Invest III AG, iar in cursul lunii noiembrie am primit instiintari de plata de la Asset Portfolio Servicing. Din pacate chitantele din perioada respectiva au fost ratacite si nu putem stii cu siguranta daca mai este sau nu valabila acea datorie.
Stiam ca exista un termen de prescriere a datoriilor de 3 ani, dar nu stiu exact ce presupune aceasta si ce inseamna practic prescrierea. Inseamna pur si simplu stergerea datoriei la 3 ani de la data ultimului contact cu banca respectiva (plata, sau somatie etc.)?
Mentionez de asemenea ca in decursul ultimilor ani (incepand cu 2005 sau 2006 parca) si pana la data mai sus mentionata (septembrie 2010) nu am primit nici o notificare din partea unitatii bancare. Absolut nici o instiintare, somatie sau orice alta scrisoare din partea lor. De asemenea, imprumutul avand un girant, exista posibilitatea ca girantului sa i se fi oprit bani pt acest imprumut. Insa acesta nu a putut aduce dovezi, invocand faptul ca se trecea doar pe fluturasul de salariu oprirea. Din acest motiv, o consider doar o posibilitate, nu o certitudine.

Va rog respectuos sa imi dati un sfat vis-a-vis de ceea ce ar trebui facut in continuare. Am auzit tot felul de situatii in care bancile incearca in mod fraudulos sa ia bani din datorii achitate sau prescrise, si nu as dori sa fim si noi unul din acele cazuri.
Daca este legal, si intr-adevar avem acea datorie, se va achita prin toate mijloacele posibile. Dar, daca este o incercare frauduloasa a bancii de a scoate bani, nu vreau sa fiu cea care, din cauza neinformarii, le permite sa isi bata joc in continuare.

Va multumesc aniticipat si raman in asteptarea raspunsului dumneavoastra.

Cu consideratie,
Raluca Nicolaescu
Cel mai recent răspuns: godot , utilizator 15:36, 27 Decembrie 2010
termenul de prescriptie este de 3 ani si se calculeaza ptr fiecare rata in parte.
prescriptia nu inseamna stergerea datoriei ci doar faptul ca banca nu poate incepe nici o procedura judiciara de recuperare a datoriei.
Termenul de prescriptie se va calcula de la ultima rata care trebuia platita.
De atunci va trebui sa calculati cei 3 ani.
ati primit somatie prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire? sau prin posta?la cum sunt aceste societati, nu cred ca au respectat procedura. Daca nu ati semnat de primire, e ca si cum nici nu ati primit notificarea.
Parerea mea : conform art. 12 din Decretul 167/1958 în cazul obligatiilor cu executare succesiva cuprinse în titlul executoriu, pentru fiecare prestaţie curge o prescripţie distinctă. Deci ratele din 2003-2007 sunt prescrise. Doar daca respectivul credit a fost facut pe o perioada foarte lunga de vreme, astfel incat si in 2008 sa fi avut de platit rate, doar pe acelea le pot executa silit. Ma indoiesc ca perioada contractului a fost asa de mare.
Daca va treziti cu cineva care va arata un oarece contract investit cica cu formula executorie, fugiti la un avocat. Va face contestatie la executare si se rezolva.
Hartiile prin posta sunt trimise sa va sperie. Sa nu platiti nimic. Daca platiti, plata e valabila, intrucat dupa prescriptie se naste o obligatie naturala, deci nu puteti cere banii inapoi.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Decembrie 2010
Mihaela Enache, Avocat
Datoria se prescrie prin trecerea unui termen de 3 ani de la scadenta,
daca nu exista vreun motiv de suspendare sau de intrerupere a termenului
de prescriptie.
Depuneti la banca o adresa prin care solicitati un extras de cont pt perioada x-y in care veti vedea cand este ultima plata efectuata.
De la ultima plata efectuata curge termenul de prescriptie.
Ziceati ceva de girant. Daca ii scria pe fluturas ca i s-au oprit bani pt poprire e clar ca s-a declansat procedura de executare impotriva acestuia.
Asa ca, parerea mea la prima vedere este ca totul este in regula.
Notificarea cesiunii ati primit-o deci este OK.

Alte discuții în legătură

Termen de prescriptie pentru credit bancar ifti1967 ifti1967 Buna ziua, Am primit, in februarie 2010, o notificare de executare silita de la o firma de recuperari ptr un credit neachitat integral de titular, eu avand ... (vezi toată discuția)
Cand si in ce conditii se prescrie o datorie la o firma de recuperare creante? antieos antieos Buna ziua! Am facut prin 2002 un imprumut la [EDITAT] pe numele meu, dar banii au fost utilizati de catre tatal meu, cu conditia ca el va plati ... (vezi toată discuția)
Executare silita proprire salariu zograffi zograffi buna ziua, in 2005 am facut un card de credit de 2100 ron la o banca. am achitat ratele pana in 2009, dupa care am ramas fara servici si nu am reusit sa mai ... (vezi toată discuția)