avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Calculul pensiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Calculul pensiei alimentare

Am fost casatorit 4 ani, in timpul acestei casatorii nascandu-se un copil. Am divortat, iar prin hotararea de divort s-a stabilit ca pensie alimentara suma de 60 lei, suma pe care am stabilit-o de comun acord cu fosta mea sotie, iar de cca un an si jumatate, fara a fi obligat in vreun fel i-am marit pensia alimentara la suma de 80 lei, considerand ca ii plateam putin si tinand cont si de posibilitatile actuale, iar ocazional cumparandu-I imbracaminte sau ce are el nevoie. Acum , fosta mea sotie pretinde sa-I maresc pensia alimentara la suma de 160 lei, netinand cont ca in prezent sunt recasatorit si am doi copii minori, unul de 5 ani, celalalt de 1 an si jumatate, avand ca venit net in cartea de munca salariu minim pe economie, iar fosta sotie avand un venit mai mare ca al meu.
Intrebarea mea este: in aceste conditii eu ce suma ar trebui sa-I platesc ca pensie alimentara, luind in considerare ca mai am si doi copii minori in intretinere ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:29, 23 Martie 2008
Art.94(3) Din C.Fam. prevede ca pensia de intretinere se stabileste pana la 1/4 din castig pentru un copil, 1/3 pentru doi copii si 1/2 pentru trei copii sau mai multi. Nu intereseaza care este venitul realizat de fosta dvs. sotie. DAR: daca dvs. mai aveti doi copii minori dintr-o alta relatie, instanta va tine cont de acest aspect si va calcula pensia de intretinere in raport de aceasta imprejurare. Important este ca dvs. sa va prezentati la instanta la termenul ce a fost stabilit si sa faceti precizarea ca mai aveti doi copii minori in intretinere. In acest sens, trebuie sa depuneti copii de pe certificatele de nastere ale minorilor.
Da, raspunsul de mai sus este corect.

avocatClaudiu Lascoschi
Va multumesc mult pentru raspuns. Ceea ce nu sunt sigur ca am inteles este urmatorul lucru: acele procente de 1/4, 1/3 si 1/2 din venit se aplica pentru copii pentru care trebuie sa platesti pensie alimentara sau in calcul intra si cei pe care ii am in intretinere ?

Mai exact, in cazul meu, cu un copil dintr-o casatorie anterioara si doi minori in intretinere, venitul il impart la patru si o patrime i-o aloc celui din prima casatorie, sau venitul il impart in jumatate iar jumatatea o impart la numarul de copii, adica la trei ?

Multumesc.
A doua varianta, adica 16,6% din venitul dv. Care e venitul dv. exact? Ca nu-mi pare ca va cere asa de mult mama copilului... sincer. Poate chiar i se cuvine mai mult, in functie de veniturile dv. reale... :-/ Calculul mamei este la salarium minim minim, asa imi pare...

:offtopic: Domnule avocat Lascoschi, va rog sa nu o facem pe profesorii pe forum si sa apreciem noi cat de bun sau prost e un raspuns. Daca aveti ceva de comentat la obiectul intrebarii... sunteti binevenit.

Ultima modificare: Duminică, 23 Martie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia de intretinere la doi copii dildi dildi buna ziua, in anul 2007 am divortat. Din prima casatorie am o fetita, pentru care platesc pensia de intretinere 120 lei / dintr-un venit de 550 lei /. In anul ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara razvan993 razvan993 buna ziua daca ma poate ajuta cineva cu un raspun,am 2 copii unul il am in afara casatoriei pt care platesc pensia alimentara minim pe economie pt ca nu lucrz ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara cerere de marire emiliocoresi emiliocoresi Buna ziua, Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari: 1.In cazul cererii d emarire a pensiei alimentare se ia in consideratie ca salariu este ... (vezi toată discuția)