avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensia alimentara

buna ziua daca ma poate ajuta cineva cu un raspun,am 2 copii unul il am in afara casatoriei pt care platesc pensia alimentara minim pe economie pt ca nu lucrz iar celalat locuieste cu mine si sotia mar interesa daca ar mai trebui sa platesc pensia alimentara intreaga la primu copil sau numa jumate daca mai am unu.ms
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 18:44, 22 Decembrie 2010
Cuantumul pensiei de de intretinere va fi stabilit pentru cei doi minori pana la concurenta sumei ce reprezinta 1/3 din veniturile realizate,in cazul dvs se va avea in vedere venitul minim pe economia nationala,care va contitui baza de calcul.
In limita acestui barem,instanta va stabili pensia aferenta,fiecaruia dintre minori.
Nu exista pensii intregi si pensii injumatatite.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Decembrie 2010
Radu Gabrian, Mediator
pensia alimentara este acordata pentru ingrijirea si educatia minorului respectiv, ea nu este o suma globala care se imparte la citi copii aveti. de exemplu, daca aveti 5 copii veti plati la fiecare dintre acestia cite o pensie alimentara stabilita de instanta si nu una singura impartita in 5 parti egale.
La minim pe ec. e minimul ce vi se poate stabili. Celalat copil pe care il aveti este din alta relatie, deci are alta mama, iar la intretinerea lui sunteti tinut alaturi de mama sa, adica sotia. Nu se amesteca copiii, pentru ca au mame diferite, iar pensia pe care o platiti reprezinta contributia dv. la satisfacerea nevoilor acelui copil, cealalta parte a intretinerii revenind mamei lui. Daca ambii copii proveneau din relatia cu aceeasi femeie, atunci se punea problema altfel...
daca deja aveti o decizie referitoare la pensie, puteti depune la judecatorie o cerere de micsorare a acesteia, avand in vedere ca nu lucrati si mai aveti un copil minor in intretinere. atasati copii dupa dovezi.
posibil sa se stabileasca o pensie de 16,5 % raportat la venitul minim

Daca minorul cu care locuiti este copilul dvs.,este necesar sa promovati pe rolul instantei o actiune avand ca obiect "reducerea pensiei de intretinere".
Astfel, in cadrul actiunii urmeaza sa faceti dovada nasterii celui de- al doilea copil ( adica cel rezultat din casatoria cu actuala sotie) depunand in acest sens certificatul de nastere al acestuia.
Avand in vedere disp. art.94 al.3 c.fam.pensia se va reduce de la 25 % la 16.5 %.din salariul minim pe economie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere 2 copii pompilias pompilias Fiul meu are 11 ani.Pensia primita de la tatal sau este de 16,5%. Tatal sau mai are un copil de 3 ani pe care il creste si care locuieste cu el si caruia ii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ContSters111374 ContSters111374 As avea si eu nevoie de putina indrumare. Sotul meu , este divortat, are un copil din casatoria anterioara,(minor).si acum avem si noi un copil,,tot minor. ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara geo_c_1981 geo_c_1981 Va rog daca poate cineva sa ma ajute. Am un copil de 7 ani. Nu sta la mine si sunt obligat sa-i platesc pensie alimentara . Aceasta pensie imi este crescut in ... (vezi toată discuția)