avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Apartament girat la baca in masa succesoriala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Apartament girat la baca in masa succesoriala

Am un caz poate mai incurcat: mai am un frate care a rupt orice legatura cu familia de mai bine de 10 ani, traind in acelasi oras, dar nemaiavand nicio legatura cu mine sau cu parintii/bunicii nostri.
In urma decesului unuia dintre parinti vine sa-si ceara partea lui de mostenire dintr-un apartament cu 3 camere. Problema e ca apartamentul respectiv, proprietatea comuna a parintilor, este ipotecat la banca pentru un credit (credit la care se platesc ratele in mod corect si la timp, deci banca nu ar avea motiv sa execute garantia). Ideea e ca el vrea sa-l scoata pe parintele ramas in viata din apartament, sa vanda apartamentul si sa-si ia partea.
Cum se procedeaza in acest caz? Are voie sa ceara acest lucru, in conditiile in care apartamentul este deja ipotecat la banca? Ii poate fi dimunuata cota parte pe motiv ca nu a partcipat in niciun fel la viata acestei familii in ultimii 10 ani?
Cel mai recent răspuns: Mika05 , utilizator 18:06, 26 Decembrie 2010
Craciun fericit!
Fratele d-voastra nu poate sa-l scoata din apartament pe parinte, deoarece sotul supravietuitor in concurs cu descendentii defunctului( clasa I) adica d-voastra si fratele, are dreptul la 1/4 din mostenire.
Cota parte pentru frate nu poate fi diminuata pt. motivul ca nu a participat la viata familiei, vorbim de o mostenire legala, daca a rupt legatura cu familia nu inseamna ca este nedemn si ca este decazut din dreptul de mostenitor.
cota sub nicio forma nu ii poate fi micsorata.
buna seara!
fratele dvs va prelua atat activul, cat si pasivul mostenirii.
altfel spus va prelua si cota parte din credit.
Va multumesc frumos pentru raspunsuri, pentru mine foarte important este ca el sa nu poata cere iesirea din indiviziune prin vanzarea apartamentului (pentru ca eu si mama nu avem de unde sa-i dam banii pe partea lui din apartament). Apartamentul parintilor este girat pentru un credit facut de mine la banca, deci, nu stiu daca, in acest caz, prea si cota parte din creditul respectiv...?
in primul rand mostenitorii preiau atat activul cat si pasivul defunctului; nu poate da afara din casa sotul supravietuitor; nu poate solicita iesirea din indiviziune si nici nu poate vinde apt fara acordul bancii, deoarece exista o ipoteca in favoare bancii, ipoteca care apare in extrasul cf, si care nu va fi radiata decat atunci cand creditul este inchis. deci banca nu va incuviinta vanzarea apt decat cu conditia ca creditul sa fie rambursat integral si ipoteca radiata.

Alte discuții în legătură

Succesiune apartament ipotecat lcaval lcaval Buna ziua. Am un imprumut bancar cu ipoteca, garantat cu un apartament apartinand parintilor. In cazul decesului unuia dintre parinti, ce se intampla cu ... (vezi toată discuția)
Succesiune credit ipotecar RazvanStanica RazvanStanica O zi buna tuturor celor ce citesc acest mesaj. Sora mea a decedat acum 10 zile si am impresia ca ne gasim intr-o situatie destul de complicata, asa ca as ... (vezi toată discuția)
Succesiune dannya dannya buna seara. tatal meu a decedat si urmeaza sa facem succesiunea. parintii mei au detinut 2 apartamente:un apartament in care au locuit si mai au un alt ... (vezi toată discuția)