avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... leg.677
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

leg.677

Buna ziua, va rog sa-mi comunicati daca pot fi acuzata de incalcarea disp. leg 677 /2001 in cazul in care afisez public portretul unei persoane care mi-a cauzat daune ,cu scopul de a o identifica.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ileana Cioteanu , utilizator 15:53, 9 Martie 2014
Domeniu de aplicare
Art. 2.
(1) Prezenta lege se aplica prelucrarilor de date cu caracter personal, efectuate, in tot sau in parte, prin mijloace automate, precum si prelucrarii prin alte mijloace decat cele automate a datelor cu caracter personal care fac parte dintr-un sistem de evidenta sau care sunt destinate sa fie incluse intr-un asemenea sistem.
(2) Prezenta lege se aplica:
a) prelucrarilor de date cu caracter personal, efectuate in cadrul activitatilor desfasurate de operatori stabiliti in Romania;
b) prelucrarilor de date cu caracter personal, efectuate in cadrul activitatilor desfasurate de misiunile diplomatice sau de oficiile consulare ale Romaniei;
c) prelucrarilor de date cu caracter personal, efectuate in cadrul activitatilor desfasurate de operatori care nu sunt stabiliti in Romania, prin utilizarea de mijloace de orice natura situate pe teritoriul Romaniei, cu exceptia cazului in care aceste mijloace nu sunt utilizate decat in scopul tranzitarii pe teritoriul Romaniei a datelor cu caracter personal care fac obiectul prelucrarilor respective.
(3) In cazul prevazut la alin. (2) lit. c) operatorul isi va desemna un reprezentant care trebuie sa fie o persoana stabilita in Romania. Prevederile prezentei legi aplicabile operatorului sunt aplicabile si reprezentantului acestuia, fara a aduce atingere posibilitatii de a introduce actiune in justitie direct impotriva operatorului.
(4) Prezenta lege se aplica prelucrarilor de date cu caracter personal efectuate de persoane fizice sau juridice, romane ori straine, de drept public sau de drept privat, indiferent daca au loc in sectorul public sau in sectorul privat.
(5) In limitele prevazute de prezenta lege, aceasta se aplica si prelucrarilor si transferului de date cu caracter personal, efectuate in cadrul activitatilor de prevenire, cercetare si reprimare a infractiunilor si de mentinere a ordinii publice, precum si al altor activitati desfasurate in domeniul dreptului penal, in limitele si cu restrictiile stabilite de lege.
(6) Prezenta lege nu se aplica prelucrarilor de date cu caracter personal, efectuate de persoane fizice exclusiv pentru uzul lor personal, daca datele in cauza nu sunt destinate a fi dezvaluite.
(7) Prezenta lege nu se aplica prelucrarilor si transferului de date cu caracter personal, efectuate in cadrul activitatilor in domeniul apararii nationale si sigurantei nationale, desfasurate in limitele si cu restrictiile stabilite de lege.
(8) Prevederile prezentei legi nu aduc atingere obligatiilor asumate de Romania prin instrumente juridice ratificate.

Art. 3.
In intelesul prezentei legi, urmatorii termeni se definesc dupa cum urmeaza:
a) date cu caracter personal - orice informatii referitoare la o persoana fizica identificata sau identificabila; o persoana identificabila este acea persoana care poate fi identificata, direct sau indirect, in mod particular prin referire la un numar de identificare ori la unul sau la mai multi factori specifici identitatii sale fizice, fiziologice, psihice, economice, culturale sau sociale.

In concluzie, depasiti cadrul legal.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Decembrie 2010
Marcel Mihalache, Avocat
Daca aveti de exemplu un sistem de inregistrare video si aveti poza cuiva care v-a spart casa, puteti publica pe usa acest portret pentru ca cei care trec pe strada sa va ajute cu identificarea.

Nu se incalca prevederile legii 677/2001, pentru ca portretul cuiva pe care nu il cunoasteti nu este data individuala in sens de caracteristica fiziologica (inaltime, rasa), nici data de identificare (CNP, serie CI, nume, prenume).

In al doilea rand, Legea 677/2001 nu se aplica persoanelor fizice colectoare de informatii despre altii in desfasurarea activitatilor lor obsinuite, ci doar celor care au sisteme automate sau semi-automate de colectare a unor astfel de informatii

(1) Prezenta lege se aplica
(1) prelucrarilor de date cu caracter personal, efectuate, in tot sau in parte, prin mijloace automate,
(2)precum si prelucrarii prin alte mijloace decat cele automate a datelor cu caracter personal care fac parte
(2.1)dintr-un sistem de evidenta sau
(2.2)care sunt destinate sa fie incluse intr-un asemenea sistem.


Segmentarea imi apartine. Prin urmare, nefiind vorba de vreun sistem (semi)automat de colectare de date, nu se aplica Legea 677/2001.

Singurul lucru de care trebuie sa aveti grija este sa nu cauzati daune de imagine unei persoane nevinovate, desi primul gest al acesteia ar fi sa vina sa isi decline identitatea. Exista niste reglementari ce interzic publicarea unui portret fara acord (in legea 8/1996 privind dreptul de autor), dar nu cred ca se aplica in acest caz.
Ultima modificare: Duminică, 26 Decembrie 2010
eumarian, utilizator
Mesaj reeditat
@ Ileana Cioteanu

Data post: Duminica, 26 Decembrie 2010, 02:10
Subiect: leg 677


Fotografierea persoanei a fost facuta cu acordul acesteia . Acum trebuie s-o gasesc intr-un fel sau altul, trebuie sa aflu cum se numeste si unde locuieste, altfel nu pot depune plangere impotriva sa.Nu ma sfatuiti sa merg la Politie cu fotografia caci am fost si nu am realizat nimic .Trbuie sa ma descurc prin propriile mele mijloace si tind sa cred ca intr'adevar leg.677/2001 face referire la prelucrarea de date personale de catre operatori si nu la colectarea de informatii de catre persoane fizice de la alte persoane fizice. Astept si alte pareri , multumesc celor care mi-au raspuns deja.
~ Conținut șters la cerere ~
Offfffff, offffffffff !
" Dreptul la imagine " la care faceti dvs-tra referire nu inseamna NICIDECUM imaginea dintr-o fotografie :O ci face referire expresa la felul in care prezinti prin vorbe, scris, caricature caracterul sau atributiile unei persoane, atributii care pot fi subiective sau obiective : un sef pa care-l numesti "zbir" sau sau unui am onest sa-i aduci acuze de mitomanie !
:kissing:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelucrarea datelor cu caract personal cnf 677/2001 OANA GORAN OANA GORAN conform lg 677/2001 e) operator - orice persoană fizică sau juridică, de drept privat ori de drept public, inclusiv autorităţile publice, ... (vezi toată discuția)
Protectia datelor cu caracter personal in cazul angajatilor babysee babysee este legal ca o companie cu sediul in Romania sa furnizeze/sa puna la dispozitie datele personale ale angajatilor sai unei companii din alt stat care are ca ... (vezi toată discuția)
Cine este operator de date cu caracter personal? adela05 adela05 Ce fel de societati comerciale trebuie sa se inscrie la autoritatea de supraveghere a datelor cu character personal? (vezi toată discuția)