avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tata doar in acte
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tata doar in acte

Vreau sa va prezint si eu o situatie delicata pentru mine. Dupa 15 de trait in concubinaj cu un X a rezultat un copil care acum are varsta de 8 ani. Din februarie tatal copilului s-a hotarat sa o desparta pe una de sotul ei si sa se mute impreuna cu aceasta cu chirie prin Bucuresti. Degeaba am incercat eu sa-l fac sa intelega ca din aceasta situatie cel mai mult are de suferit copilul. La inceput mi-a dat bani pt copil dar de vreo doua luni zice ca e somer si nu are de unde sa-mi dea. In toata aceasta perioada de cand a plecat de acasa a luat copilul o singura data la el si l-a invatat numai prostii. L-a pus sa minta, i-a pus fel de fel de intrebari ca de ex " vorbeste mami cu vreun barbat la telefon? te-a lasat mami singur si a plecat de acasa?" etc intrebari deplasate si care nu trebuiau puse unui copil. Eu nu am fost de acord sa-l ia la el si i-am impus sa nu-l duca in preajma acelei femei si la momentil acela a acceptat. Cu doua zile inainte de Craciun m-a sunat si mi-a cerut copilul sa vorbeasca cu el . L-a intrebat pe cel mic daca vrea sa mearga cu tati de Craciun iar copilul a spus "merg, dar fara acea femeie" si a urmat replica tatalui "altfel nu se poate, tata". Mie mi s-a parut asta "santaj" si nu am vrut sa las copilul. Stiu ca are si el drepturi ca tata dar mai stiu ca are si obligatii. Daca am vazut cam cum se poarta cu copilasul am luat hotararea sa ne lase in pace si sa ne deranjeze cat mai putin. Cand a luat copilul la el voia sa-l duca la 12 noaptea la film, l-a dus la 22 la masa la restaurant, ora la care copilul trebuia sa doarma. A doua zi copilul s-a trezit la 7 iar tatal lui a dormit pana la 11.30, nu a stiut ca are copil langa el si ca trebuie sa-i dea macar sa manance.
As vrea sa stiu daca am posibilitatea sa-i pun anumite conditii atunci cand vrea sa ia copilul. De ex daca as putea sa-i spun ca nu mai las copilul singur atunci cand vrea el sa-l ia el. Nu mai rezist sa stiu ca-l chinuie atat si ca nu se ocupa deloc de educatia lui. Stiu ca nu imi va fi usor sa-l insotesc si mai stiu si cam ce ma asteapta in aceste situatii dar vreau sa o fac pentru binele copilului. Ce parere aveti? Este cu putinta sau o sa am probleme cu legea?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 10:25, 28 Decembrie 2010
Ar fi necesar sa rezolvati in instanta aceste probleme, sa cereti incredintarea minorului, stabilirea unui program de vizita si stabilirea unei pensii de intretinere .In acest fel lucrurile se vor aranja si ii veti permite tatalui doar ceea ce va stabili instanta.
Ar fi ideal sa se stabileasca un program de vizita (mai ales ca el nu ar fi in stare sa-l respecte), dar in acest interval el poate face orice cu copilul sau nu are voie sa-l ia de acasa ci doar sa-l viziteze?
Daca nu ajungeti la un consens cu tatal minorului privind modul de vizita al acestuia si plata pensiei de intretinere, aveti posibilitatea sa promovati pe rolul instantei o actiune avand ca obiect incredintare minor si stabilire pensie in favoarea acestuia.
Avand in vedere ca tatal nu realizeaza venituri instanta va stabili o pensie in cuantum de 25 % raportat la venitul minim pe economie, iar daca tatal nu o va plati 2 luni consecutiv , veti avea posibilitatea formularii impotriva acestuia a unei plangeri intemeiate pe disp. art 305 al.1 lit c) c.pen.-abandonul de familie.
In privinta programului de vizita al minorului, daca apreciati ca la acest moment prin modul de exercitare al acestui drept de catre tatal minorului se aduc copilului prejudicii in sensul incalcarii programului de masa si odihna, puteti interzice tatalui vizita minorului, insa tatal va putea solicita stabilirea unui program de vizita al acestuia in cadrul actiunii de incredintare, fie pe cale separata.
Astfel, tatal va fi obligat sa respecte programul stabilit pe cale judecatoreasca.
Avand in vedere varsta minorului - 8 ani, tatal poate obtine stabilirea unui program de vizita cu luarea in domiciliul sau de 2 ori pe luna si in vacantele minorului.
Angajati avocat.
Pe mine ma intereseaza mai putin pensia alimentara. Mi-as dori ca acest copil sa nu mai fie luat din casa de tatal lui (ceea ce inteleg ca nu e posibil) ci sa fie doar vizitat. El nu stie sa creasca un copil, nu stie sa-l invete ceva bun, se gandeste doar la binele lui si deloc la binele copilului. Eu consider ca cea mai buna solutie era ca acest copil sa nu simta ca noi nu mai suntem impreuna si ca atunci cand voia sa fie cu copilul sa fiu si eu de fata.
Ultima modificare: Luni, 27 Decembrie 2010
steriel, utilizator
Daca minorul este copilul tatalui dar nu a fost recunoscut legal, respectiv daca in certificatul de nastere al copilului nu este trecut numele tatalui, fostul dv. concubin, acesta nu are niciun drept cu privire la minor.
Daca minorul a fost recunoscut de tata, dar nu exista o hotarare judecatoreasca de program de vizita minor in favoarea tatalui, nu sunteti obligata nici sa-i dati copilul sa-l vada sau sa-l ia cu el acasa sau in alta parte, pentru ca nu va obliga nimeni.
Introduceti o actiune in instanta pentru incredintare minor si stabilire pensie de intretinere in favoarea acestuia, acesta fiind un drept al minorului si nu al dv. la care sa puteti renunta.
Daca tatal doreste stabilirea unui program de vizita al minorului, lasati-l pe el sa deschida o actiune in acest sens. Dv. nu trebuie decat sa-l ignorati si sa nu-i mai dati minorul.
Intre timp, puteti solicita efectuarea unei evaluari psihologice a minorului si o ancheta sociala la domiciliul tatalui la care minorul era luat si neingrijit. Aceste acte juridice va vor folosi in demersurile dv. ulterioare. ;)

Alte discuții în legătură

Putin cam complicat .... justme8 justme8 va rog sa ma ajutati cu un raspuns. in urma unei relatii a rezultat un copil pe care tatal l-a recunoscut ulterior, a luat numele lui, insa datorita ... (vezi toată discuția)
Incredintat copilul mamei, ea poate iesi din tara cu el fara acordul lui? Saromandus Saromandus Buna seara, As dori sa stiu daca, in urma pronuntarii unei sentinte de divort, este incredintat copilul mamei, aceasta poate sa iasa cu copilul din tara, mai ... (vezi toată discuția)
Drepturile copilului crissniko crissniko Salut , urmeza sa am un copil dintr-o relatie cu un cetatean italian.Numai suntem impreuna ,nici casatoriti legal nu am fost .eu am preferat sa vin sa nasc in ... (vezi toată discuția)