avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Admitere in avocatura
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Admitere in avocatura

Stimati colegi,

Va supun atentiei o speta si va rog sa imi mentionati opinia voastra.
Sunt absolvent al Facultatii de Drept Simion Barnutiu Sibiu, licentiat in Stiinte Administrative, specializarea Administratie Publica.
Sunt incadrat pe functia de Consilier Juridic, inscris pe tabelul Corpului Consilierilor Juridici conform prevederilor legii 514/2003. In conformitate cu prevederile Legii 514/2003 si a Legii 51/1995, modificata, am sustinut examen de definitivare in functie juridica.
Intentionez sa sustin examen de admitere in avocatura, bazandu-ma pe urmatoarele prevederi legale:
- legea 270/2010 privind modificarea si completarea legii 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, la conditiile de studii utilizeaza sintagma "este licentiat al unei facultati de drept cu durata stabilita de lege". Dupa cum am scris la inceputul postului, pe diploma scrie ca sunt absolvent al facultatii de drept, licentiat, e adevarat, in stiinte administrative, insa legea 270/2010 nu utilizeaza sintagma licentiat in stiinte juridice sau licentiat in drept.
Pe de alta parte, in conditiile stipulate pe site pentru INM se stipuleaza clar licentiat in drept.
Daca adaugam faptul ca pot candida la concurs direct ca si avocat definitv, ce parere aveti? S-ar putea sa intampin opozitie la inscriere in concurs?
Sintagmele folosite mi se par suficient de clare.
Legea precizeaza licentiat al unei facultati de drept, fara sa faca distinctie intre specializari. Asta e, daca asa a fost organizat Sibiul. La un moment dat legea 51/1995 preciza la studii "licentiat in drept-stiinte juridice".
Multumesc de raspunsuri.
nu cred ca o sa te primeasca la examen
Daca va uitati la oferta educationala a unei universitati puteti gasi urmatoarele precizari: "Specializarea Drept
Absolventii acestei specializari pot deveni: magistrati (judecatori, procurori), avocati, notari publici, consilieri juridici, cadre didactice in invatamantul liceal si universitar.
Discipline studiate: Teoria generala a dreptului, Drept civil, Drept constitutional, Filozofie, Istoria statului si dreptului romanesc, Drept roman, Economie, Drept penal parte generala, drept Administrativ, Drept civil II, Drept international public, Politologie, Contabilitate, Drept financiar, Drept penal partea speciala, Drept procesual penal, Drept civil (succesiuni), Drept civil (contracte), Drept comercial, Criminologie, Dreptulmuncii, Dreptul proprietatii intelectuale, Drept umanitar, Dreptul comertului international, Drept civil aprofundat, Drept comunitar, Criminalistica, Drept penal aprofundat, Dreptul familiei, Medicina legala, Limbi straine.
Specializarea Administratie Publica

Absolventii acestei specializari pot deveni: functionari publici licentiati in structurile administratiei publice locale si centrale, consilieri in structurile subordonate organelor puterii de stat, cadrele didactice in invatamantul liceal si universitar.

Discipline studiate: Teoria generala a dreptului, Drept constitutional, Drept administrativ, Economie (micro si macro), Management, Contabilitate, Sociologie, Drept penal si procedura penala, Drept civil si procedura civila, Demografie, dreptul familiei, Dreptul muncii, Managemntul resurselor umane, Politici publice si politici sociale, Finante publice, Drept financiar, Drept comunitar, Management, Limbi straine."
Art. 8 din Legea 514/2003 prevede:
Poate fi consilier juridic acela care indeplineste urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman si are domiciliul in Romania;
b) are exercitiul drepturilor civile si politice;
c) este licentiat al unei facultati de drept;
d) este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; aceasta conditie se dovedeste cu certificat medical eliberat in conditiile legii;
e) nu se afla in vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevazute de prezenta lege.

Sunt consilier juridic definitiv, cu promovarea concursului de definitivare conform actelor normative citate anterior.

Cunosc prevederile curriculare actuale. In momentul in care eram eu student, Facultatea de Drept Sibiu avea doua sectii, stiinte juridice si stiinte administrative. Cam la 2 ani dupa absolvirea mea sectia a devenit clar ADMINISTRATIE PUBLICA.

Daca as lua ad litteram raspunsurile Dvs, ar trebui ca eu sa nu fiu recunoscut ca si consilier juridic de catre o institutie profsionala constituita pe baza legala. Nu are sens sa repet celelalte motive. Eu doream opinia dvs bazata pe interpretarea normelor legale citate, precum si luarea in considerare a situatiei de fapt. Daca doriti o discutie de principiu, o facem.

Multumesc mult
Cati ani de faclutate ai facut?
3 sau 4?
Art. 11 legea 51
(1)Poate fi membru al unui barou din România cel care îndeplineşte următoarele condiţii:
a) are exercițiul drepturilor civile și politice;
b) este licențiat al unei facultăți de drept cu durata stabilită de lege;
c)nu se găseşte în vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevăzute de prezenta lege;
d)este apt, din punct de vedere medical, pentru exercitarea profesiei.
(2)Îndeplinirea condiţiei prevăzute la lit. d) a alin. (1) trebuie dovedită cu certificat medical de sănătate, eliberat pe baza constatărilor făcute de o comisie medicală constituită în condiţiile
prevăzute în statutul profesiei.

Durata stabilita de lege este de patru ani, pentru facultatea de drept.
ori in cazul administratiei publice eu stiam ca se fac 3 ani,deci din start nu te incadrezi in aceasta conditie

Alte discuții în legătură

Pot sa ma angajez consilier juridic? ady87ct ady87ct am fost la itm si am discutat cu o persoana de la departamentul juridic intreaband daca ma pot angaja pe postul de consilier juridic in cadrul unei firme in ... (vezi toată discuția)
Daca am absolvit "administratie publica" ma pot angaja consilier juridic? gheorghita gheorghita Daca ma poate ajuta cineva cu cunostiinte in domeniu.M-ar interesa daca am absolvit Facultatea de Administratie Publica din cadrul facultatii de Drept Simion ... (vezi toată discuția)
Vechime in profesii juridice, inainte de a obtine licenta? COSTACHE AURORA COSTACHE AURORA Doresc sa supun atentiei dumneavoastra urmatoarea situatie: sunt angajata de mai bine de un an de zile ca si consilier juridic angajata cu contract de munca in ... (vezi toată discuția)