avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare-cumparare

Va rog sa imi dati cateva sugestii in legatura cu urmatoarele:
Este vorba despre un imobil construit de bunicul meu in Ardeal in 1920. Copii bunicului au fost 2 fete: mama si matusa. Matusa s-a maritat la Bucuresti in 1955, iar mama a ramas in aceeasi casa cu bunicii (parintii ei). Bunicii au murit in anii 1960, iar in 1972 a venit matusa si impreuna cu mama au facut succesiune in parti egale dupa parinti. Matusa s-a reintors la Bucuresti, nu a participat niciodata la nici o taxa pentru partea ei din casa, nu a platit nici o reparatie niciodata, iar in 1998, matusa a murit si au ramas 2 copii ai ei. Anul trecut a murit si mama, iar proprietatea (cele 2 parti egale) au ramas in aceeasi situatie juridica. Va rog sa imi spuneti cum as putea folosi dreptul de uzucapiune in aceasta situatie, iar daca nu, as dori sa stiu daca as putea sa inchei un contract de vanzare-cumparare la Bucuresti cu copiii matusii mele. (pentru ca vor accepta foarte greu sa se deplaseze in Ardeal - la locul unde este proprietatea). Eu cunosc ca un contract de vanzare cumparare se face in localitatea unde se gaseste proprietatea.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 16:05, 4 Aprilie 2008
Prima varianta ar fi invocarea uzucapiunii de 30 de ani,printr-o actiune in instanta, perioada in care imobilul a fost folosit de fam. dvs. nestingherita.
A II-a varianta ar fi sa soliciti verisoarelor tale sa dea procura unei persoane din zona unde se afla imobilul, pt. instrainarea partii lor de proprietate.
Se poate incheia oriunde vanzarea, nu neaparat unde e situat imobilul...

Uzucapiunea e greu de invocat, nu spun sa nu se poata, dar... erau coproprietari mama si matusa, trebuie aratata posesia utila pentru sine... Pentru asta vedeti un avocat local, mult mai indicat.
Persoana careia ar dori verisoara sa ii faca procura trebuie sa fie prezenta (cu verisoara) la notar sau la avocat? sau pur si simplu luam datele cuiva care locuieste acolo unde este imobilul si verisoara imi va face o procura folosind aceste date? se intelege ca noi ne vom deplasa la Bucuresti - in primul rand sa negociem ,iar cei de la Bucuresti sigur nu vor dori sa se deplaseze in Ardeal (unde este situat imobilul). Iar daca vom putea incheia vanzare-cumparare la Bucuresti, atunci ce documente trebuie sa avem la noi?
Trebuiau in mod normala sa va spuna dansii ce documente au nevoie sa se convinga ca sunteti proprietari:
- extras de carte funciara
- titlu de proprietate
- actele de indentitate ale proprietarilor

Certificatul de rol fiscal si dovada platii taxelor si utilitatilor la zi le puteti aduce in ziua vanzarii.
Poate ca e buna ideea sa faca procura unei alte persoana. Ma intereseaza daca respectiva persoana trebuie sa fie prezenta in fata autoritatii cand se face procura?:-/
PS. Unde se poate face o procura? la un notar? sau la un avocat?
Ultima modificare: Marți, 25 Martie 2008
caddya89, utilizator

Alte discuții în legătură

Despre certificat de mostenitor costincr costincr Buna ziua ! In urma cu ceva timp a fost intocmit un certificat de mostenitor. Dupa aceasta etapa e nevoie si de succesiune? Am o alta intrebare...acel ... (vezi toată discuția)
Ce se poate face daca o persoana vrea sa vada un teren dar nu se poate prezenta la notar? 229759 229759 Buna ziua Vreau sa cumpar jumatate din terenul unde locuieste bunica mea, cu acordul ei. Terenul este pe numele ei si numele bunicului decedat.Ea are doi ... (vezi toată discuția)
Donatie caddya89 caddya89 Daca unicul mostenitor al mamei sale detine doar certificatul de deces, fara sa fi facut dezbaterea succesiunii, este posibil ca el sa doneze unei terte ... (vezi toată discuția)