Pot fi intrunite elementele constitutive ale infractiunii de neglijenta in serviciu in cazul unor concedieri colective, chiar daca persoana acuzata a aplicat strict criteriile stabilite de AGA?
Eu cred ca ar trebui sa detaliati subiectul,dar la prima vedere,nu stiu de unde ar rezulta neglijenta sau de ce nu abuz in serviciu si nu neglijenta in serviciu
Conform art 249 CP, pentru a fi neglijenta in serviciu, trebuie ca functionarul sa incalce o indatorire de serviciu. Daca nu exista indatorirea incalcata, nu se mai examineaza daca fapta a creat prejudiciul specificat de lege. Raspunsul este negativ.
Concedierea este reglementată de Codul Muncii în Sectiunea a 2 a.
Potrivit art. 58, alin (1)-(2), prin concediere se întelege:
(1)Concedierea reprezinta încetarea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului.
(2)Concedierea poate fi dispusă pentru motive ce ţin de persoana salariatului sau pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.
Art. 65 defineşte concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului ca fiind , încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fară legatură cu persoana acestuia.
Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aiba o cauză reală si serioasă.
Concedierea poate fi: individuală şi colectivă.
Codul muncii detaliază procedura concedierii colective în art. 68 -72, în sensul că, angajatorul are obligaţia de a notifica in scris intentia de concediere colectivă sindicatului sau în lipsa acestuia,
reprezentanţilor salariaţilor. Urmare acestei notificarii între părţi au loc consultări şi negocieri, privind găsirea unor soluţii de evitare a concedierilor, de diminuare a numarului de posturi ce vor fi desfiinţate, planuri de reorganizare,etc. Concedierea colectivă implic notificarea inspectoratului teritorial de muncă, precum şi agentia judeteana pentru ocuparea fortei de muncă cu 30 de zile calendaristice, anterior emiterii deciziei de concediere.
Având în vedere aceste aspecte procedurale reglementate de lege, cred că nu poate fi vorba de întrunirea elementelor constitutive ale infractiunii de Neglijenţa în serviciu, care reprezinta “încălcarea din culpă, de către un funcţionar public, a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă s-a cauzat o tulburare însemnată bunului mers al unui organ sau al unei instituţii de stat ori al unei alte unităţi din cele la care se referă art. 145 sau o pagubă patrimoniului acesteia ori o vătămare importantă intereselor legale ale unei personae”, cel puţin din datele succinte relatate de dumneavoastră.