avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1324 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Fara succesiune se poate face contract de inchiriere?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Fara succesiune se poate face contract de inchiriere?

in cazul in care succesiunea dupa tatal meu (decedat in anul 2003) nu a fost facuta se poate face un contract de inchiriere cu acordul tuturor mostenitorilor?
Cel mai recent răspuns: Daniel Racolta , utilizator 09:59, 18 Ianuarie 2023
Inchirierea e act de administrare, se poate face chiar fara acordul tuturor mostenitorilor. Cu atat mai mult daca sunt toti de acord :)
Intrebare: daca nu e deschisa succesiunea, cum face dovada calitatii de mostenitor si, implicit, a dreptului de a semna acel contract de inchiriere, stiut fiind ca urmeaza sa-l inregistreze la Adm. Fin.?
Parerea mea: chiar daca este un act de administrare, cred ca, mai intai si pentru ca totul sa aiba acoperire legala, trebuie declansata si finalizata procedura succesiunii. Apoi, cu certificatul de mostenitor, acestia pot face dovada calitatii, ceea ce le-ar permite sa faca orice act care are ca obiect averrea defunctului. Parerea mea...:-/
Eliberarea certificatului de mostenitor nu implica si dezbaterea succesiunii! Daca e vorba de descendenti, acestia sunt mostenitori rezervatari si nu le trebuie certificat de mostenitor ca sa dovedeasca aceasta calitate.
Din punct de vedere juridic contractul poate fi incheiat fara probleme, dar pun pariu ca fara ceva glagore va veti impiedica de primul functionar "priceput" al fiscului.
Puneti o mica explicatie dupa numele locatorilor (X, Y, Z in calitate de fii, mostenitori ai defunctului ... proprietar al imobilului in baza...).
Sunt de acord cu Nico.
Insa, ma intreb daca statul nu va gasi o cale de a lua banii pt impozit.
Altfel, oamenii vor incheia actul juridic dar nu vor achita impozitul?
Contractul va fi incheiat intre parti dar nu va putea fi inregistrat la Adm Financiara.
Eu cred ca pot formula o cerere in scris catre Adm Fin prin care sa notifice incheierea contractului de inchiriere.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Inchiriere apartament. boby99y boby99y Buna ziua. In situatia in care inca nu s-a deschis sucesiunea in cazul a 2 mostenitori, cum pot inchiria un apartament din cele 2 existente in masa ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. as dori sa închiriez apartamentul părinților mei ... Naicu Naicu Bună ziua. As dori sa închiriez apartamentul părinților mei decedați.Dar nu qm făcut succesiunea, fiind singurul copil. Astfel , cum pot face declarația ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere imobil persoana fizica catre persoana juridica rise rise buna ziua, ma confrunt cu o problema privind reinnoirea unui contract de inchiriere imobil (ca persoana fizica) catre o firma. Sotul a decedat si cei de la ... (vezi toată discuția)