avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... obtinere acte uzucapiune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

obtinere acte uzucapiune?

Buna,
As avea nevoie de un sfat cu privire la obtinerea unor acte ale unui teren. Situatia este urmatoarea: X cumpara de la Y un teren fara a face vreun act de mana (X foloseste terenul de aproximativ 20 ani. Nu stiu daca are vreo importanta ca terenul se afla langa casa unde locuieste. Pe acel teren exista si o casa care a fost intre timp demolata de X. Tot X a platit la Primarie impozitul pe acest teren numai vreo 3 ani, deoarece satul s-a transformat in comuna si nu a mai vrut sa ii incaseze impozitul pe nu stiu exact ce motive ). La randul sau Y a cumparat de la Z terenul tot fara acte, care l-a folosit vreo 5 ani. Z este proprietarul tabular din anul 1954 care a decedat intre timp si care are 2 mostenitori legali.
Va rog sa imi spuneti ce cale ar trebui urmata (daca exista vreuna :-/) ca X sa devina proprietarul de drept al terenului. ...ma gandeam ca ar exista varianta deschiderii unei succesiuni dupa proprietarul tabular, dar nu stie nimeni unde a avut ultimul domiciliu si nici unde ar locui mostenitori.
Multumesc
Pentru uzucapiune e nevoie ca X impreuna cu Y sa fi posedat 30 de ani... Inteleg ca nu va incadrati.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Martie 2008
Lorena Chirila, Avocat
Mulumesc pentru raspuns.

Dar nu se poate uzucapiune pe o perioada mai scurta 10 sau 15 ani?
Ce alta cale mai pot sa adopt?
Pentru uzucapiunea scurta ar fi fost nevoie ca X sa fi avut just titlu (adica un act translativ de proprietate, ale carui vicii X sa nu le fi cunoscut) si sa fi fost de buna-credinta (adica si-a intemeiat posesia pe justul titlul, avand convingerea ca detine un titlu valabil, caruia nu i-ar fi cunoscut viciile); cele doua se dovedesc separat.
Pentru uzucapiunea de 30 de ani, nu trebuie decat sa se faca dovada posesiei in acest interval.
daca mama mea a cumparat un teren, cu act de vanzare cumparare de mana, nelegalizat in anul 1982
terenul respectiv se afla in judetul constanta
proprietarul terenului avea domiciul in braila
la scurt timp dupa incheierea acestui contract de v-c proprietarul de drept a decedat si nu are mostenitori(nici frati, nici copii)
actul original de proprietate se afla in posesia mea si se poate demonstra ca impozitul pe acel teren este platit de parintii mei de atunci
numai ca terenul este folosit de parintii mei cam din 1970...dar nu au act in care sa dovedeasca asta
intre timp toti cei care sunt evidentiati pe contractul acela de mana , au decedat
eu, ca mostenitor al mamei mele pot beneficia de periada 1982-2008 pt uzucapiune?
am intrebat un avocat si mi-a spus ca perioada de uzucapiune ar fi 25 de ani
puteti sa intentati o actiune in constatare prin care sa solicitati instantei sa constate intervenita vanzare-cumpararea si in bza acelei hotarari judecatoresti sa va intabulati dreptul de proprietate in cartea funciara.

Alte discuții în legătură

Uzucapiune geobotosani geobotosani Cu respect . Am un prieten care vrea sa stie daca modul de dobandire prin uzucapiunea de 30 ani poate sa-l exercite mostenitorii unei persoane decedate de ... (vezi toată discuția)
Actul juridic iti dovedeste proprietatea sau se poate si fara? ca altora nu le pasa de el claudia_koteles claudia_koteles Buna la toti utilizatorii, -cine stie raspunsul la problema ca instanta.... :(( - daca am cumparat in 1982 prin act autentificat o casa cu nr. x si teren ... (vezi toată discuția)
Tranzactie teren agricol cu chitanta de mana topmasaj topmasaj Buna ziua! in 1991 mama a cumparat un teren agricol in baza unei chitante de mana cu 2 martori. in 2008 vanzatorul a dat o declaratie notariala prin care ... (vezi toată discuția)