avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general cheltuieli de transport
Discuție deschisă în Contabilitate în general

cheltuieli de transport

Buna ziua,se poate sa-mi spuna si mie cineva cum se pot deduce cheltuielile cu transportul salariatilor cu mijloacele de transport in comun?
Decontarea abonamentelor la navetisti si chiar cele in oras.
Pentru ca la noi la firma patronula hotarat sa deconteze cheltuielile de transport la navetisti iar contabila spune ca nu se poate.
In ce conditii este posibil acest lucru?
Cel mai recent răspuns: VIRGINIA RADU , Consilier juridic 16:15, 11 Ianuarie 2011
In final patronul decide ce face nu contabila....
cheltuielile sociale, în limita unei cote de până la 2%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare. Intră sub incidenţa acestei limite, cu prioritate, ajutoarele pentru naştere, ajutoarele pentru înmormântare, ajutoarele pentru boli grave sau incurabile şi protezele, precum şi cheltuielile pentru funcţionarea corespunzătoare a unor activităţi ori unităţi aflate în administrarea contribuabililor: grădiniţe, creşe, servicii de sănătate acordate în cazul bolilor profesionale şi al accidentelor de muncă până la internarea într-o unitate sanitară, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, cămine de nefamilişti, pentru şcolile pe care le au sub patronaj, precum şi alte cheltuieli efectuate în baza contractului colectiv de muncă. În cadrul acestei limite, pot fi deduse şi cheltuielile reprezentând: tichete de creşă acordate de angajator în conformitate cu legislaţia în vigoare, cadouri în bani sau în natură oferite copiilor minori şi salariaţilor, cadouri în bani sau în natură acordate salariatelor, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii ,,,,,,,etc
Nu sunt considerate avantaje:

- contravaloarea abonamentelor pe mijloacele de transport în comun pentru angajaţii a căror activitate presupune deplasarea frecventă în interiorul localităţii;



(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:

a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, veniturile reprezentând cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă.

f) contravaloarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul între localitatea în care angajaţii îşi au domiciliul şi localitatea unde se află locul de muncă al acestora, la nivelul unui abonament lunar, pentru situaţiile în care nu se asigură locuinţă sau nu se suportă contravaloarea chiriei, conform legii;

1) Din punct de vedere al impozitului pe profit:

Sunt cheltuieli deductibile in urmatoarele conditii:

a) Sunt utilizate in scop de serviciu si inregistrate in contabilitatea de gestiune pe centre de cost aferente activitatii societatii in cazul angajatiilor care au ca atributii deplasarea frecventa in cadrul localitatii.

b) Sunt utilizate pentru deplasarea la si de la domiciliul angajatului la locul de munca; sunt specificate in contractul de munca; se incadreaza in limita de 2% aferenta cheltuielilor sociale.

2) Din punct de vedere al impozitului pe salarii:

Sunt neimpozabile si neincluse in veniturile salariale daca:

a) Sunt specificate in contractul de munca si incadrate la cheltuieli sociale

b) ) Sunt utilizate in scop de serviciu in cazul angajatiilor care au ca atributii deplasarea frecventa in cadrul localitatii.



3) Din punct de vedere al TVA:

In sensul art.126 alin.(1) din Codul fiscal, operatiunea nu este impozabila in Romania daca cel putin una din conditiile prevazute la lit.a)-d) nu este indeplinita, conform pct.2 alin.(1) Titlul VI din H.G. nr.44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cheltuielile cu transportul salariatilor la si de la locul de munca nu sunt mentionate la art.128-130.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decontare abonament salariat dia07 dia07 Cum se procedeaza in cazul in care firma plateste transportul personalului? Abonamentul se impoziteaza la salariat la fel ca si tichetul de masa? (vezi toată discuția)
Decontare abonamente transport lidiao lidiao Buna ziua, am angajati din alta localitate, lunar pe baza de factura le fac abonamente, din codul fiscal reiese ca nu mai sunt deductibile cele din localitate, ... (vezi toată discuția)
Ajutor material angajat, impozitare mateiadriana mateiadriana Buna ziua, ajutorul material in caz de accident sau operatie dat salariatului de catre angajator se impoziteaza? (vezi toată discuția)