avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 201 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale neinregistrare cesiune la reg com
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

neinregistrare cesiune la reg com

Am si eu o intrebare. Am avut un SRL in care eram asociat unic. Am cesionat-o cuiva am facut cesiune parti sociale, decizie asociat unic .....etc, proces verbal de predare primire si descarcare de gestiune ca administrator pe care le-am semnat si stampilat si eu si actualul asociat.
Problema este ca acesta din urma nu a inregistrat nici acum actele la reg com si are activitate. Asta inseamna ca eu inca raspund chiar daca el face falsuri in acte (adica nu are nici un drept de semnatura etc. daca nu sunt inregistrate actele.)
Cum pot rezolva problema ca el mi-a zis ca nu a inregistrat actele ca vroia sa schimbe unele chestii si vrea sa le semnam inca o data. Sa merg la un expert contabil cu actele contabile din perioada cat a avut activitate. In cazul in care el a facut vreun credit sau alte datorii in aceasta perioada eu raspund chiar daca am cesionat dar el n-a inregistrat actele.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 17:42, 15 Ianuarie 2011
Opozabilitatea fata de terti are loc in momentul inregistrarii la Registrul Comertului a cesiunii. Astfel ca neinregistrarea cesiunii la Registrul Comertului echivaleaza cu lipsa cesiunii. Prin urmare pastrati actele semnate anterior si grabiti semnarea si inregistrarea celor noi. Daca nu a trecut o perioada foarte mare de timp puteti incerca sa inregistrati actele semnate deja.
Nu asta este procedura unei cesionari dupa ultimele modificari ale legii.
Dupa depunerea Contractului de cesiune la ORC, acesta se publica in M.Of. si timp de 30 de zile sta acolo pentru eventuale opozitii.
Daca nu sunt opozitii, se trece la pasul doi, adica la inregistrarea noului act constitutiv cu noul asociat, noul administrator.
Toate actele pe care le-a semnat acest cesionar nu au nici o valoare, pentru ca el nu este deocamdata nimic in societate.
procmarci a scris:

...
Toate actele pe care le-a semnat acest cesionar nu au nici o valoare, pentru ca el nu este deocamdata nimic in societate.


Potrivit legii, la ORC se pot depune actele doar de noul administrator sau asociatii societatii.
Daca nu a facut acest lucru, si daca a semnat diverse acte va raspunde personal si nelimitat pentru pagube, ilegalitati, eventual pentru fals si uz de fals.
Cesiunea era valabila intre parti indiferent de indeplinirea formalitatilor. Doar fata de terti produce efecte doar de la momentul inregistrarii. Nu e nevoie de acte noi, se pot inregistra cele deja facute. Daca noul asociat/administrator nu vrea, faceti macar o cerere de depunere si mentionare acte.
Sunt de acord cu Andreea. Cesiunea este valabila intre parti insa nu este opozabila tertilor.

Nu stiu in ce masura se pot face modificari la ORC pe formularul de depunere si mentionare acte intrucat o astfel de mentiune se poate face numai prin cererea de inregistrare mentiuni.

Acum ceva timp (pe vremea judecatorilor) am inregistrat o cesiune la 3 ani dupa data semnari actelor. Intradevar societatea a fost amendata insa inregistrarea in registrul comertului s-a facut intrucat nu exista niciu motiv pentru respingerea cererii, amenda fiind numai o sanctiune a nedepunerii actelor la ORC in termenul de 15 zile.

Intrucat in prezent legislatia s-a modificat consider ca inregistrarea cesiunii nu se poate face pe vechea procedura chiar daca actele au fost semnate inainte de a interveni modificarile.

Sfatul meu este sa va interesati la Administratia Financiara daca sunt impozite sau alte taxe neachitate si daca societatea nu are datorii sa depuneti la ORC actele semnate initial.

Din punctul meu de vedere persoana desemnata nu are niciu temei legal sa respinga cererea daca nu face nimeni opozitie chiar daca a trecut mai mult timpt de la semnarea actelor.

In ceea ce priveste amenda, nu stiu in ce masura persoana desemnata (practic un referent de la ORC) are competenta sa amendeze o societate, ma indoiesc.
Ultima modificare: Vineri, 14 Ianuarie 2011
Denisa Stanca, Avocat

Alte discuții în legătură

Intrebare ContSters126873 ContSters126873 am cesionat societatea in alt judet.cine se face responsabil de declaratia 050.actualulu sau fostul administrator ?.precizez ca firma a avut datorii. cel ... (vezi toată discuția)
Cesiune Alexandru Arsu Alexandru Arsu Buna seara, Intampin urmatoarea problema: Se da un SRL cu asociat unic si 4 persoane implicate in aceasta poveste. A este primul asociat. Pe 01.05 acesta ... (vezi toată discuția)
Cesiune parti sociale firma si calitate administrator valigogs valigogs Am avut o firma deschisa in 2002 iar anul trecut (octombrie 2008) am cesionat partile sociale detinute (5 in val. de 100 fiecare) si am renuntat la calitatea ... (vezi toată discuția)