avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... calcularea prescriptiei raspunderii penale - art. 122
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

calcularea prescriptiei raspunderii penale - art. 122

Va rog sa mi spuneti si mie :
- cum se calculeaza prescriptia raspunderii penale pentru savirsirea infractiunilor prev. de codul penal art. 290 alin.1; art. 291 alin. 1; art. 292 si art. 25 cp rap. la art. 260 alin. 1cp.
- sora mea a facut o plingere la Parchet fara sa ma informeze, mandatara ei a devenit si mandatara mea in documentele de la Parchet dar eu nu cunosc aceasta persoana si nu i-am dat nici o procura de reprezentare. Ce se poate face in cazul acesta?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: tobescu , utilizator 19:22, 20 Ianuarie 2011
Ar fi bine sa detaliati faptele pentru a avea o imagine mai exacta,cel putin cu privire la docuemntele falsificate si la uzul de fals.
Uzul de fals ,prin efectul legii, este o infractiune continuata ,prescriptia urmand a se calcula din momentul incetarii efectelor juridice ale infractiunii consumate
Ultima modificare: Joi, 20 Ianuarie 2011
Radu Gabrian, Mediator
Multumesc pentru mesajul Dvs. Faptele s au petrecut astfel:
In 2007 am aflat ca nepoata mea, ne aintentat mie si mamei ei un proces prin care a cerut la judecatorie calitatea de unica mostenitoare. In fata instantei ne a dat disparute adica de la plecarea noastra din Romania nu a mai avut nici o relatie cu noi si a spus ca bunica ei (mama mea) i a lasat un testament olograf prin care i a lasat toata averea ei (paminturi, terenuri, imobile etc..). Acest testament olograf poarta data de 15 august 1990. La aceasta data nu se vorbea de o retrocedare a imobilelor. Eu nu am stiut de acest proces pentru ca eram in relatii reci cu sora mea iar in Romania nu aveam pe nimeni sa ma informeze de acest proces. Mentionez ca pe chemarea mea in judecata numele era eronat si pentru ca a spus ca nu a mai avut nici o relatie cu noi judecatoarea i a cerut sa faca un anunt la ziar. Romania Libera nu apare in Franta si nici in USA. Nepoata a mintit in fata instantei stiind ca in 1998 eu i am dat o procura speciala ca sa vinda apartamentul mostenit de la defunctul tata unde apare numele meu corect si cu adresa mea pe care am avut-o la data procesului. In 1992 aceasta nepoata a locuit impreuna cu familia ei la domiciliul meu din Paris deci ea a stiut foaarte bine si numele meu si adresa mea. In plus, la Judecatorie este inregistrat contractul de vinzare a apartamentului unde ea apare ca mandatara mea.Tot in 2007 am aflat ca sora mea a facut o plingere la Parchet impotriva fetei ei la care m a asociat si pe mine (eu nu am dat nici o procura pentru reprezentarea mea la Parchet) dar nepoata a fost scoasa de sub urmarire. La data cind sora mea a depus plingerea eu detineam foarte multe documente impotriva nepoatei, eu am avut o intreaga corespondenta cu ea, dar sora mea nu m a informat de aceasta plingere. In legatura cu testamentul olograf tin sa relatez ca, la data testamentului, mama era imobilizata in pat, era hranita cu o sonda, a facut 2-3 accidente cerebrale si un infarc. Am depus la dosar documente (in copii) care erau detinute in original de casa judeteana de pensii, un martor - asistenta medicala, care a ingrijit o pe defuncta pina la decesul ei, am demonstrat anacronismul intre la data si continutul testamentului olograf, am contestat scrisul care nu este a unei persoane bolnave dar cei de la Politie nu au vrut sa faca nici o cercetare.
Dupa ce eu am facut plingere, deci a doua, imi spun ca joaca prescriptia raspunderii penale iar in 2002 au spus ca nu au destule documente ca sa faca un examen grafologic.
As vrea sa mentionez ca :
- cumnatul nepoatei si cu sotul ei au fost mari "revolutionari" toate ziarele locale vorbesc de ei;
- cumnatul nepoatei are o functie importanta in Directia Generala de Finante, el participa la licitatii, etc.
- cumnatul nepoatei a facut parte din Comitetul judetean de solitaritate impreuna cu 2 procurori (unul din ei a dat rezolutia de neincepere a urmarii penale a nepoatei)
- inspectorul de la politie are sotia judecatoare la tribunalul local;
- procurorul care a scoso din urmarire dupa plingerea mea este implicat intr-o afacere de coruptie cu procurorul sef teritorial din judetul vecin, etc.
- in acest judet se spune ca coruptia este la ea acasa.

Deci primul procuror, acum, a scos o din urmarirea penala
pentru savirsirea infractiunilor prev. de codul penal art. 290 alin.1; art. 291 alin. 1; art. 292 si art. 25 cp rap. la art. 260 alin. 1cp.

As dori sa mi spuneti cum se calculeaza aceasta prescriptie, nu mai am incredere in justitia din acest judet.

Multumesc
Termenele de perscriptie pentru infractiuunile aratate sunt de 5 ani de la data comiterii infractiunilor,cu mentiunea ca pentru uzul de fals termenul de prescriptie incepe sa curga de la data incetarii consecintelor juridice ale infractiunii comise.
Dl. R. Gabi va multumesc mult pentru raspuns. Spuneti mi va rog in civil se mai poate face ceva pentru aceasta mostenire? Se poate contesta acest testament olograf?

Multumesc
Trebuie vazut dosarul,dar in general, pe expertiza grafologica,pe lipsa de capacitate de exercitiu,demonstrata medical este posibil sa se mai se mai poata
Aceasta este o discutie generala,in lipsa altor date.
Trebuie vazut termenul de prescriptie de la data nasterii drepturilor
Ultima modificare: Joi, 20 Ianuarie 2011
Radu Gabrian, Mediator

Alte discuții în legătură

Amanari repetate pentru ca mostenitoarea testamentara nu prezinta testamentul olograf in instanta tobescu tobescu Buna ziua, as avea o noua intrebare, va rog sa mi dati un sfat. Nepoata mea care a prezentat la notar un testament fals nu prezinta in instanta testamentul ... (vezi toată discuția)
Dota tobescu tobescu Buna ziua, as avea 3 intrebari : 1). la casatoria mamei mele, bunica i-a dat tatalui meu o dota. Unde as putea sa gasesc acest act de darea dotei? 2). Mama ... (vezi toată discuția)
Despre martori tobescu tobescu O nepoata mi a intentat un proces, m-a dat disparuta si a fost declarata legatar universal al averii defunctei mele mame. Nepoata sustine ca mama mea i-a ... (vezi toată discuția)