avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general CCMUN 2011 art 17 alin 1. Beneficiez din start de 6 ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

CCMUN 2011 art 17 alin 1. Beneficiez din start de 6 ore platite ca 8 ore sau trebuie depusa vreo cerere ?

In CCMUN este specificat :
ART.17. - (1) Salariaţii care renunţă la concediul legal pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la doi ani beneficiază de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fără să le fie afectate salariul de baza şi vechimea în muncă.

Beneficiez de aceasta prevedere by default sau trebuie depuse acte, cereri etc ? Angajatorul e obligat sa ofere aceasta facilitate ?
Cine suporta diferenta de 2 ore ca bani ? Angajatorul plateste toate cele 8 ore sau numai 6 ?
Cel mai recent răspuns: clau29 , utilizator 14:13, 23 Februarie 2011
Trebuie facuta cerere, altfel este posibil ca angajatorul sa nu tina cont.
Angajatorul este obligat sa respecte legea si sa plateasca 8 ore.
Daca ma intorc la munca din concediul de crestere al copilului inainte de implinirea celor doi ani, conform art 17 din vechiul CCMUN as avea dreptul la o reducere cu doua ore a programului normal de lucru de 8 ore fara a fi afectat salariul de baza si vechimea in munca.Din cate am vazut acest articol nu a fost modificat in proiectul noului CCMUN. Intrebarea mea este: voi beneficia de aceasta prevedere daca eu ma reintorc la locul de munca zilele acestea cand nu este practic in vigoare nicio varianta de CCMUN ?
OUG 96/2003
Art. 17.
(1) Angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, în cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, pana la implinirea varstei de un an a copilului. In aceste pauze se include şi timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul în care se gaseste copilul.
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic.
(3) Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se includ în timpul de munca şi nu diminueaza veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4) In cazul în care angajatorul asigura în cadrul unitatii incaperi speciale pentru alaptat, acestea vor indeplini conditiile de igiena corespunzatoare normelor sanitare în vigoare.

Nu cred ca sunt mame care se intorc in activitate inainte de implinirea varstei de un an (sau doi) a copiliului.
Din cate vad este o ordonanta de urgenta din 2003 citata, in timp ce eu vorbesc despre CCMUN votat pana in decembrie 2010, iar articolul postat de mine este din proiectul de CCMUN din 2011. In CCMUN se specifica faptul ca acest drept il au mamicile care se intorc inainte de 2 ani, cazul meu - copilul are 1 an si 2 luni.
Faceti cerere asa cum v-a sfatuit si @nego_777 mai sus , cu siguranta veti beneficia de 8 ore platite,in cazul in care lucrati 6.

Alte discuții în legătură

Intoarcerea salariatei aflata in ccc ramona_tatulescu ramona_tatulescu La intoarcerea salariatei aflata in CCC inainte de implinirea celor doi ani prevazuti de lege pentru ingrijire copil, salariata are dreptul la program redus, ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil asx asx Urmeaza sa ma intorc din concediu de crestere copil pentru care am optat pentru perioada de 1 an .Conform legii pot beneficia de program redus de 6 ore pana ... (vezi toată discuția)
Documente pt reducerea programului pt pauze de alaptare burlacuirina burlacuirina Va rog sa-mi transmite-ti ce documente trebuie depuse la angajator pt a beneficia de reducerea programului de lucru pt a alapta copilul pana la implinirea unui ... (vezi toată discuția)