avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... beneficii persoane aflate in evidenta amofm
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

beneficii persoane aflate in evidenta amofm

Fiica mea este absolventa a facultatii de medicina. Dupa licenta s-a inregistrat la somaj sector 2. A primit ajutor de somaj pe luna decembrie 2010, iar de la 01.01.2011 s-a angajat (dupa ce a fost admisa in rezidentiat), bineinteles ca a transmis la somaj documentele pentru stoparea ajutorului de somaj. Colegii ei in aceeasi situatie (din alte localitati ale tarii) primesc o compensatie, conform (citez de pe site-ul amofm):
• Absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale in varsta de minim 16 ani, inregistrati la agentia pentru ocuparea fortei de munca, in situatia in care se angajaza pentru program normal de lucru pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza de o prima egala cu un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data incadrarii.
Cererea privind acordarea acestor drepturi se depune in maxim 60 de zile de la data angajarii (sub rezerva decaderii din drepturi)!
"• Absolventii carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somaj si se angajaza in perioada de acordare a indemnizatiei de somaj, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat.
Cererea privind acordarea acestor drepturi se depune in maxim 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajarii(sub rezerva decaderii din drepturi)!"

Agentia somaj sector 2 Bucuresti nu acorda acest beneficiu.
Cum este corect conform legii?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:53, 30 Ianuarie 2011
1. Nu se poate ca unele Agentii de Somaj sa acorde aceste facilitati si beneficii si altele nu.
2. Cereti in scris Agentiei de Somaj motivatia legala a refuzului de a plati drepturile legale.
3. In acelasi timp faceti o interventie si la ANOFM (cu acelasi text pe care l-ati postat aici).
Ultima modificare: Vineri, 28 Ianuarie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc pentru sfat, ideea este ca la noi in tara stanga nu stie ce face dreapta. Suma despre care este vorba este asa de mica, dar pentru fiica mea care este rezidenta cu un salariu de mizerie reprezenta ceva (un medicinist este sustinut de catre parinti circa 11 ani) . Este o problema de principiu, de ce exista diferente intre agentiile de somaj din Romania.
1. Asta spuneam si eu in interventia mea. Daca unele AJOFM acorda aceste beneficii inseamna ca au baza legala.
2. De aceea v-am recomandat sa cereti AJOFM, in scris, motivul legal al refuzului si, totodata, sa va adresati si ANOFM, forul superior al AJOFM.
3. Va redau art.73.1 din Legea 76/2002, in ultima sa varianta:
Art. 73.1.
(1) Absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstã de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã, în situaţia în care se angajeazã cu program normal de lucru, pentru o perioadã mai mare de 12 luni, beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o primã de încadrare egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii.

(2) Absolvenţii cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajeazã în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevãzute la alin. (1), beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, pânã la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacã nu s-ar fi angajat.

(3) Drepturile prevãzute la alin. (2) se acordã absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncã sau de serviciu pentru o perioadã de cel puţin 12 luni de la data angajãrii.

(4) Valoarea indicatorului social de referinta, avuta in vedere la calculul indemnizatiei de somaj la care persoanele prevazute la alin. (2) ar fi avut dreptul, in conditiile legii, daca nu s-ar fi angajat, este valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data angajarii.

(5) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) şi (2):
a) absolvenţii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de muncã sau de serviciu;
b) absolvenţii care se încadreazã la angajatori cu care au fost în raporturi de muncã sau de serviciu în ultimii 2 ani;
c) absolvenţii care la data solicitãrii dreptului urmeazã o formã de învãţãmânt;
d) absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt faţã de care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a-i încadra în muncã;
e) absolvenţii pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendatã potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbãrii duratei contractului individual de muncã, plata indemnizaţiei de şomaj înceteazã potrivit art. 44 lit. a).

4. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
Ultima modificare: Vineri, 28 Ianuarie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Am aflat intre timp ca refuzul somaj sector 2 a fost acela ca, rezidentiatul este tot o forma de invatamant, cu toate ca are contract de munca pe perioada de 5 ani.
am transmis cate o adresa la anofm si una la somaj sector 2, on line, mai astept cateva zile si depun acele adrese si la registratura institutiilor respective.

Alte discuții în legătură

Retragere master-suma egala cu indemnizatia de somaj CazacuMaria CazacuMaria Buna Ziua! In iulie 2013 am absolvit o facultate si pe data de 30.09.2013 am depus dosarul pentru somaj. Pe 01.10.2013 am incheiat un contract individual de ... (vezi toată discuția)
Cumul indemnizatie de somaj cu salariu miliardar miliardar O prietena este absolventa de facultate, a intrat in somaj, a 2-a luna, iar acum doreste sa se angajeze la o societate, dar nu pe calificarea ei. Intrebarea e ... (vezi toată discuția)
Conform legii am dreptul dar nu vor sa imi dea banii mitzuady mitzuady [quot]\\"ART. 73.2,L76/2002 : Absolventii carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somaj si se angajeaza in perioada de acordare a indemnizatiei, in ... (vezi toată discuția)