avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Funtionar public versus PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Funtionar public versus PFA

Sunt functionar public si vreau sa imi fac PFA .
In urma unei adrese trimise catre ANFP si ANI am primit urmatorul raspuns in legatura cu incompatibilitatea:

Potrivit art. 94 alin. 2 din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei cu modificarile ulterioare stabileste regimul ncompatibilitatilor:
Art. 94: Calitatea de functionar public este incompatibila cu orice alta functie publica decat cea in care a fost numit, precum si cu functiile de demnitate publica.
(2). Functionarii publici nu pot detine alte functii si nu pot desfasura activitati remunerate sau neremunerate dupa cum urmeaza:
a) in cadrul autoritatilor sau institutiilor publice;
b) in cadrul cabinetului demnitarului, cu exceptia cazului in care functionarul public este suspendat din functia publica, in conditiile legii, pe durata numirii sale;
c) in cadrul regiilor autonome, societatilor comerciale ori in alte unitati
cu scop lucrativ din sectorul public
d) in calitate de membru al unui grup de interes economic.
.....................................................................

"Art. 96
(1) Functionarii publici pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice si in alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public potrivit fisei postului.”
(2).In situatia functionarilor publici care desfasoara activitatile prevazute la alin. (1), documentele care alcatuiesc dosarul profesional sunt gestionate de catre autoritatea sau institutia publica la care acestia sunt numiti.
CE INSEAMNA ALINIATUL (2) DE LA ARTICOLUL 96? CE VREA SA SPUNA CU DOSARUL PROFESIONAL? CE E ACELA? CINE IL GESTIONEAZA? ADICA?


Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 21:06, 9 Februarie 2011
In conformitate cu HG 432/2004 privind dosarul profesional al functionarilor publici:
CAPITOLUL II: Întocmirea si actualizarea dosarului profesional
Art. 4
(1)Dosarul profesional al functionarului public, denumit în continuare dosar profesional, se întocmeste în formatul standard prevazut în anexa nr. 1.
(2)Pentru fiecare functionar public se întocmeste un singur dosar profesional.
(3)Dosarul profesional se întocmeste în termen de 10 zile de la intrarea în corpul functionarilor publici.
(4)Persoanele responsabile cu întocmirea si actualizarea dosarelor profesionale sunt obligate sa certifice înscrierile efectuate, în termenele prevazute de lege, prin semnatura si prin mentionarea în clar a numelui si functiei detinute.
Art. 5
(1)Dosarul profesional contine actele administrative si documentele care evidentiaza cariera functionarului public de la nasterea raporturilor de serviciu pâna la încetarea acestora, în conditiile legii.
(2)Dosarul profesional cuprinde date cu caracter personal si profesional.
(3)Datele cu caracter personal cuprinse în dosarul profesional sunt:
a)numele, prenumele si, dupa caz, numele detinut anterior;
b)data si locul nasterii;
c)codul numeric personal;
d)adresa de domiciliu si, dupa caz, resedinta;
f)numele, prenumele si numarul de telefon ale cel putin unei persoane de contact, pentru situatii de urgenta;
g)starea civila, numarul copiilor minori si data nasterii acestora;
h)situatia serviciului militar, daca este cazul.
i)cetatenia

(4)Datele cu caracter profesional cuprinse în dosarul profesional se refera la:
c)activitatea desfasurata în cadrul autoritatii sau institutiei publice;
d)situatia disciplinara;
e)activitatea desfasurata în afara autoritatii sau institutiei publice.
f)studiile, pregatirea profesionala si abilitatile;
g)activitatea desfasurata în afara functiei publice;
h)accesul la informatiile clasificate.
g)copie de pe carnetul de munca si/sau extrasul de pe fila din registrul de evidenta a functionarilor publici;
(la data 13-iun-2007 Art. 5, alin. (5), litera G. din capitolul II modificat de Art. I, punctul 8. din Hotarirea 522/2007 )
h)recomandari de la locurile de munca anterioare;
i)cazierul administrativ, daca este cazul;
j)cazierul judiciar;
k)actul administrativ de numire si documentul care atesta depunerea juramântului;
l)fisa postului;
m)actul administrativ prin care a fost modificat raportul de serviciu;
n)actul administrativ de aprobare/constatare a suspendarii raportului de serviciu si actul administrativ prin care se dispune reluarea activitatii;
(la data 13-iun-2007 Art. 5, alin. (5), litera N. din capitolul II modificat de Art. I, punctul 8. din Hotarirea 522/2007 )
o)actele administrative care atesta modificarile salariale;
p)actele administrative de desemnare în comisiile de disciplina sau în comisiile paritare;
q)actul administrativ prin care se stabileste participarea la activitati în cadrul unor proiecte/programe cu asistenta externa;
(la data 13-iun-2007 Art. 5, alin. (5), litera Q. din capitolul II modificat de Art. I, punctul 8. din Hotarirea 522/2007 )
r)actul administrativ de încetare a raportului de serviciu;
s)declaratie pe propria raspundere a titularului dosarului ca nu a desfasurat activitati de politie politica, astfel cum sunt definite de lege;
t)raportul de evaluare pentru ultimii 5 ani;
t)declaratia de avere, actualizata în conditiile legii;
u)declaratia de interese, actualizata în conditiile legii.
......................................................................................................

CONCLUZIE:
- Doarul profesional al functionarului public este reglementat de HG 432/2004 modificata de HG 522/2007.

- În scopul asigurarii gestionarii unitare si eficiente a resurselor umane, precum si pentru urmarirea carierei functionarului public, conducatorii autoritatilor si institutiilor publice raspund de întocmirea, actualizarea, rectificarea, pastrarea si evidenta dosarelor profesionale ale functionarilor publici si a registrului de evidenta a functionarilor publici.
Imi cer scuze de interventie. Nu sunt destul de lamurit in privinta dosarului profesional.
Are vreo legatura acest dosar cu PFA-ul pe care eu il fac ? Trebuie sa anunt la Primarie ca imi fac PFA? Trebuie sa fac ceva care sa aiba legatura intre mine ca PFA si institutia unde lucrez ca functionar public ...PRIMARIA..? Sau doar pur si simplu merg la FINANTE si imi deschid PFA fara sa stie nimeni din PRIMARIE ...de la RESUSRSE UMANE.....!!!
Eu oricum dupa ce imi fac PFA....la sfarsit de an, trebuie sa actualizez declaratia de venit ...si acolo sunt nevoit sa trec veniturile ....si din ce au provenit. Sa nu spuna aia de la RESURSE UMANE (PERSONAL) ca de ce am PFA si pe ei nu iam anuntat......ar putea zice asa cea .....mi-ar face probleme?? E POSIBIL OARE ? IMI CER SCUZE PENTRU CA NU SUNT DESTUL DE LAMURIT.
Conform L161/2003, art.96:
(1)Functionarii publici, functionarii publici parlamentari si functionarii publici cu statut special pot exercita functii sau activitati în domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice. Functionarii publici, functionarii publici parlamentari si functionarii publici cu statut special pot exercita functii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public, functionar public parlamentar sau functionar public cu statut special, potrivit fisei postului.

(la data 01-ian-2011 Art. 96, alin. (1) din cartea I, titlul IV, capitolul III, sectiunea 5 modificat de Art. 40, punctul 3. din capitolul IV din Legea 284/2010 )
(2)În situatia functionarilor publici care desfasoara activitatile prevazute la alin. (1), documentele care alcatuiesc dosarul profesional sunt gestionate de catre autoritatea sau institutia publica la care acestia sunt numiti.

CONCLUZIE:
- domeniile in care puteti activa ca si PFA in conditiia in care suntei si functionar public sunt:
- functii sau activitati în domeniul didactic;
- al cercetarii stiintifice;
- al creatiei literar-artistice.
Orice alte activitati ca si PFA sunt incompatibile cu statutul de functionar public.
PT SUTEUAL

Am cautat acolo in lege unde ai spus tu si nu am gasit ce ai citat tu mai sus... Si de fapt nu este in capiotolul III ci in IV - DISPOZITII FINALE.
Daca ai gasit tu altceva si ma poate ajuta ....te rog dami si mie un link...

Asta e linkul care l-am gsit eu : [ link extern ]
DECI PANA LA URMA AM VOIE SA IMI FAC PFA....iar acel dosar profesional are vreo legatura ccu ce fac eu ca PFA....??
L161/2003 modificata de L330/2009 si de L284/2010
Art. 96
(1)Functionarii publici pot exercita functii sau activitati în domeniul didactic, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice. (INLOCUITE)
(1)Functionarii publici pot exercita functii sau activitati în domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice si în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public potrivit fisei postului.(INLOCUITE)

(la data 12-nov-2009 Art. 96, alin. (1) din cartea I, titlul IV, capitolul III, sectiunea 5 modificat de Art. 52 din partea III, capitolul VI din Legea 330/2009 )
(1)Functionarii publici, functionarii publici parlamentari si functionarii publici cu statut special pot exercita functii sau activitati în domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice. Functionarii publici, functionarii publici parlamentari si functionarii publici cu statut special pot exercita functii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public, functionar public parlamentar sau functionar public cu statut special, potrivit fisei postului. (IN VIGOARE astazi)
(la data 01-ian-2011 Art. 96, alin. (1) din cartea I, titlul IV, capitolul III, sectiunea 5 modificat de Art. 40, punctul 3. din capitolul IV din Legea 284/2010 publicata in Monitorul oficial nr.877/28.12.2010)

sursa: aplicatie legislativa (sintact)

Alte discuții în legătură

Fuctionarul public ionela_san ionela_san daca o persoana este functionar public poate detine o societate SRL:stunned: (vezi toată discuția)
Incompatibilitate functionar public vs administrator VivieneV VivieneV Buna ziua, un functionar public incadrat ca si consilier juridic poate fi si administrator al unui pfa in domeniul agriculturii? (vezi toată discuția)
Functionar angajat al ministerului public ligia79 ligia79 Buna ziua! As vrea sa va intreb daca un angajat al Ministerului Public poate sa desfasoare activitati (altele decat cele prestate in cadrul serviciului mai ... (vezi toată discuția)