avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Suprafata utila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Suprafata utila

Recent am contractat un apartament intr-un bloc aflat in constructie.In contractul de promisiune de vinzare-cumparare scrie:''apartamentul va avea 2 camere si dependinte si o suprafata utila de 51m.p. precum si balcon,aferent apartamentului.Pretul acestuia este de 71.400euro (nu mai mult de 1.400euro/m.p.)''Din fraza asta am inteles ca 51x1400=71400,reprezentind pretul total de vinzare.Am achitat un avans de 45.000 euro si a mai ramas diferenta de 26.400euro de platit pina la 30 mai 2008.Toate astea se regasesc in Contractul de promisiune de vinzare-cumparare.Problema mea este urmatoarea:acum citeva zile am primit de la vinzator releveul apartamentului si calculul suprafetelor si am avut surpriza sa constat ca in camera de zi mi-a fost inclusa si suprafata balconului,rezultind astfel o suprafata ''utila'' totalizind 54m.p.Mentionez faptul ca balconul nu l-am desfiintat (nu am darimat nici un perete care-l separa de camera).Am consultat legea locuintelor si am vazut ca balcoanele nu intra in suprafata utila a apartamentelor si totusi nu sunt lamurit daca platesc pentru el sau nu.
Cel mai recent răspuns: Paul8888 , utilizator 20:33, 5 Mai 2019
In suprafata utila nu intra balconul. Pana la urma, cat e suprafata utila 51 (cat scrie in promisiunea de vanzare), sau 54 de m.p.(cat scrie in releveu)? Ce suprafata are balconul? 3 m.p.?
Balconul e incorporat, astfel ca, daca se inchide si se desfiinteaza peretele se poate prelungi camera?
Ati discutat cu vanzatorul?
In primul rind va multumesc pentru promptitudine!Am discutat in aceasta dupa-amiaza cu vinzator-constructorul si i-am cerut explicatii cu privire la ce intelege el ca fiind ''suprafata utila''.Mi-a spus ca de vreme ce balconul nu se afla in afara blocului,este inchis cu termopan si are izolatie(nu are montat calorifer)nu mi-l poate ''da gratis''.I-am explicat faptul ca in Legea Locuintei termenul de ''suprafata utila ''exclude printre altele atit balconul cit si logia(am convenit ca e logie ceea ce a construit in interiorul blocului).Astfel din suprafata utila de 54m.p.(cit avea el pe releveu)am scazut suprafata ocupata de doi stilpi ce sustin grinda care-mi traverseaza bucataria(0,70m.p.suma lor-pe care nu-i avuse in vedere)si suprafata balconului(4,31m.p.)si am obtinut 49m.p.!!! Nu 51m.p. cit scria pe promisiunea de vinzare!Cotele le-am verificat impreuna cu el masurind cu o ruleta si avind ca martor un muncitor din santier.Mentionez faptul ca apartamentul este finisat si varuit,neexistind dubii cu privire la masuratori(nu am masurat de la nivelul plintelor sau faiantei ci strict dintr-un perete intr-altul,verificind de doua ori distanta dintre pereti din puncte diferite).Abaterile de la masuratorile de pe releveu nu sunt semnificative.Logia formeaza un ''L''cu camera,fiind despartita de aceasta printr-o usa.Am mers si la alte apartamente din bloc si am vazut ca pozitia logiilor le oferea acelor viitori proprietari avantajul de a mari suprafata camerelor,avantaj pe care unii l-au folosit!:(I-am aratat vinzatorului ca in situatia lor se justifica utilitatea spatiului nou creat.Nu este si cazul meu,de vreme ce logia mea este limitata de liftul blocului care trece prin capat,de un perete ce da spre scara blocului si un altul aflat spre exterior!La ce sa renunt eu sa-mi fac acest spatiu util?La usa?!#-oA argumentat ca in promisiunea de vinzare este o clauza care prevede ca intre proiectul initial si forma finala a constructiei vor putea sa existe diferente care sa rezulte din procesul de executia lucrarii,acestea neputind sa depaseasca +/-5% din suprafata.Am calculat si aici:51m.p.(din promisiunea de vinzare)x5%(abatere maxima)=2,55m.p.(abatere maxima) care adunata la 51m.p.=53,31 reprezentind suprafata utila maxima pe care o poate vinde conform promisiunii de vinzare.La fata locului am constatat ca suprafata utila(conform masuratorilor noastre si excluzind logia)este de fapt 49m.p.(asta la final de lucrari,cu abatere cu tot)!Daca la toata treaba asta imi adauga si logia :49m.p.+4.31m.p.(logia)=53,31m.p.(adica suprafata maxima pe care o poate vinde conform promisiunii de vinzare)!!A naibii ''coincidenta'' la 1400euro/m.p.
Clientul are intotdeauna dreptate. ;)
io tot n-am inteles totul. Deci in contract este prevazut un pret de 71.400 euro.
Asta ar corespunde exact unui pret de 1400 euro/mp la o sprafata de 51 mp. Scrie concret in contract ca pretul se formeaza astfel 1400 x 51? Sau scrie doar 71.400 euro? Ce scrie exact despre suma de 1400?
De fapt, constructorul v-a cerut pentru cei 3 mp "suplimentari " bani in plus?
Citez din contract:"apartamentul va avea 2(doua) camere si dependinte,si o suprafata utila de 51,00 m.p. precum si balcon,aferent apartamentului,descris conform schitei detaliate atasate prezentului act,apartament finisat si cu utilitatile cf.Pct.4.1.3.,4.1.4.[...]balcon inchis P.V.C.[...].Pretul acestuia este de 71.400,00euro(nu mai mult de 1.400euro/m.p.[...]Pretul total al vinzarii este de 71.400,00(nu mai mult de 1.400euro/m.p.conform art.1.1,1.2 si va fi achitat in urmatoarele transe:suma de 45.000euro s-a achitat in avans,in contul pretului vinzarii [...] suma de 26.400euro se va achita la finalizarea apartamentului de catre constructor,dupa ce a avut loc receptia bunurilor si dupa ce s-a incheiat procesul verbal de predare -primire,in acest moment facindu-se si ultima plata pentru bunul contractat astazi,dar nu mai tirziu de data de 30 mai 2008.''Problema mea se pune astfel:balconul nu apare in promisiunea de vinzare nicaieri ca suprafata.In schimb la o camera cu laturile 4,44x3,17 suprafata rezultata este de 18,38 pe releveu.Calculind 4,44x3,17=14,07!!Suprafata utila!Diferenta de 4,31 este balconul.Balcoanele nu sunt incadrate ca suprafete utile.Nu accept sa mi se adauge la suprafata camerei de vreme ce nu o pot prelungi marind astfel suprafata ei.4,31x 1400=6034(pretul balconului).Astia sunt acei bani in plus pe care ii mai am de platit peste pretul total.Voi negocia un pret mai mic/m.p.de balcon.Cred ca e cea mai buna solutie,desi ies oricum peste pretul total linitial.:((

Alte discuții în legătură

Suprafata desfasurata si construita la sol cyan cyan 1. Suprafata construita desfasurata este supraf. utila plus cota indiviza sau supraf. totala plus cota indiviza? 2. Care este suprafata construita la ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza petricia petricia Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema si anume, conform legislatiei in vigoare cota parte indiviza reprezinta raportul dintre suprafata utila+ ... (vezi toată discuția)
Achizitie apartament cu suprafata mai mica decat in promisiune ContSters339828 ContSters339828 Buna seara, In luna iulie 2015 am semnat o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare pentru un apartament de 2 camere intr-un bloc nou, in Bucuresti. ... (vezi toată discuția)