avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota parte indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota parte indiviza

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati intr-o problema si anume, conform legislatiei in vigoare cota parte indiviza reprezinta raportul dintre suprafata utila+ spatiul cu alta destinatie si suma tuturor acestor suprafete.
De exemplu daca :
- SU TOTALA este de 23000mp
- Suprafata totala parcari ( trecute in actele de vanzare-cumparare) este de 3800mp
- Suprafata totala boxe ( trebute si ele in actele de vanzare cumparare) 600mp
rezulta total suprafata de27400 m
Un proprietar X are
- SU 130 mp
- parcare 10mp
-boxa 9 mp
Calculul cotei indiviza pentru proprietarul X este:
130+10+9/27400 = 0.005438 .
Este corecta calculatia?
Va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: CostinPepino , utilizator 13:36, 1 Martie 2016
Nu stiu cum este prevazut in contractul Dv., dar trebuie sa cititi cu atentie cat spune in contract ca este suprafata utila.

Asa cum la blocurile clasice balconul nu intra in suprafata utila, desi este consemnat in contract, tot asa e posibil de interpretat si la Dv. ca locul de parcare si boxele sa nu fie considerate suprafata utila.

Deci, in principiu, anexele nu se considera a fi suprafata utila, ci ele sunt consemnate in contract ca atare, nu ca facand parte din SU.

In acest caz acele anexe nu se considera in calcul, ci numai strict suprafata apartamentului, fara balcon, fara boxe, fara loc de parcare.
........................
In exemplul Dv. cota parte indiviza s-ar obtine din calculul 130/23000 = 0.005652, adica 0.5652%
Ultima modificare: Joi, 29 Aprilie 2010
elga50, moderator
COTA - PARTE INDIVIZA DE PROPRIETATE
SUPRAFATA UTILA
SPATIUL CU ALTA DESTINATIE
Asociatii, proprietarii, sunt posesori ai unei (unor) unitati de proprietate imobiliara, compusa dintr-un spatiu de locuit (apartament) sau spatiu cu alta destinatie decit aceea de locuinta, ca proprietate individuala, impreuna cu cota-parte indiviza de proprietate din proprietatea comuna.
FORMULA COTEI-PARTI INDIVIZE
COTA-PARTE [%]= suprafata utila a apartamentului si/sau spatiului cu alta destinatie x 100.
INDIVIZA suma totala a suprafetelor utile ale apartamentelor si/sau spatiilor
cu alta destinatie
IMPORTANT: Suma cotelor-parti indivize exprimate in procente (de exemplu: 3,1 % apartinand proprietarului X) ale tuturor proprietarilor din cladire sau tronson de cladire sau scara pentru care s-a constituit asociatia de proprietari trebuie sa fie egala cu 100. Daca rezultatul nu este egal cu 100 (aspect des intalnit), conform cotelor-parti indivize inscrise in actele de proprietate, atunci cota-parte indiviza se recalculeaza conform formulei de mai sus de baza fiind suprafata utila specificata in actul de proprietate. Daca nici suprafata utila nu este clara, nu este precizata in actul de proprietate atunci fie se apeleaza la serviciile unui expert tehnic de specialitate fie se echivaleaza suprafata utila cu media suprafetelor utile de deasupra si de dedesubtul suprafetei care se doreste a fi estimata cu acordul proprietarului respectiv iar daca acordul proprietarului nu poate fi obtinut printr-o consemnare intr-un proces-verbal semnat de membrii Comitetului Executiv.
Prin suprafata utila a apartamentului (locuintei) se intelege suma tuturor suprafetelor utile ale incaperilor. Ea cuprinde: camera de zi, dormitoare, bai, WC, dus, bucatarie, spatii de depozitare si de circulatie din interiorul locuintei. Nu se cuprind: suprafata logiilor si a balcoanelor, pragurile golurilor de usi, ale trecerilor cu deschideri pana la 1 metru, nisele de radiatoare, precum si suprafetele ocupate de sobe si cazane de baie (cate 0,5 m.p. pentru fiecare soba si cazan de baie), in cazul in care incalzirea se face cu sobe. In cazul locuintelor duplex, rampa, mai putin palierele, nu se cuprinde in suprafat utila a locuintei. Suprafata utila este suprafata desfasurata, mai putin suprafata aferenta peretilor. Daca apartamentul este inchiriat atunci suprafata utila poate fi definita suprafata locativa.

Spatiul cu alta destinatie decat aceea de locuinta (S.A.D.) este spatiul in care se desfasoara activitati economice, sociale, culturale etc. (ex.: magazin alimentar, frizerie, cabinet medical, cabinet avocatura, gradinita, spital, scoala, sala de spectacole etc.).
De asemenea boxele de la subsol, garajele, mansardele daca sunt prevazute distinct in actele de proprietate ale unora dintre proprietarii din cladire ele sunt spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta aflate in proprietatea individuala a proprietarilor respectivi. Pentru aceste spatii suprafata utila este suprafata desfasurata, mai putin suprafata aferenta peretilor.
ATENTIE ! Pentru proprietarii care au in proprietate si boxe sau garaje atunci suprafata utila aferenta proprietatii lor este suma dintre suprafata utila a apartamentului si suprafata utila a spatiului cu alta destinatie (boxa, garajul etc.).

Eu pe acest calcul m-am bazat cand am adunat si suprafetele parcarii lor si a boxelor la cota parte indiviza, este corect??
Gresit!
Spatiul cu alta destinatie decat aceea de locuit ati definit-o chiar Dv. Eu va pot sugera si alta definitie...este un spatiu similar unui apartament, dar care nu e folosit pentru locuit, ci pentru activitati economice, sediu de firma etc. Acesta este intelesul dat de legea 230/2007 si de HG 1588/2007.

Ceea ce spuneti despre boxe si loc de parcare...acela intra in categoria anexelor.
Chestiunea cu recalcularea se poate face foarte simplu.
Faceti o medie a tuturor suprafetelor utile de la apartamentele similare (fara boxe, fara balcon, fara loc de parcare) aflate unele sub altele. Adunati toate aceste suprafete. Va da o suma a SU pe condominiu. Si apoi calculati media apartamentului / SU totala, adica cota-parte indiviza medie.
In felul acesta ati recalculat cota-parte indiviza, ati recalibrat-o pentru calcule...si nu va mai canoniti cu experti si alte nenorociri de complicatii.

Simplificati-va traiul! :)
:( Eu m-am bazat si pe : ''ATENTIE ! Pentru proprietarii care au in proprietate si boxe sau garaje atunci suprafata utila aferenta proprietatii lor este suma dintre suprafata utila a apartamentului si suprafata utila a spatiului cu alta destinatie (boxa, garajul etc.)."
In primul rand de unde e citat acel Atentie!......?

In al doilea rand si la mine in contractul de v/c zice ca am in proprietate balconul, dar acesta nu intra in suprafata mea utila calculata la cota-parte indiviza..... :)

Alte discuții în legătură

Caz particular al calcului cotei % Almaris Almaris As avea rugamintea sa ma indrumati in baza legii in a alege dintre suprafetele enumerate ce anume intra in calculul cotei indivize din exemplul ... (vezi toată discuția)
Cum se stabilește cota parte indiviza (cpi) în cadrul condominiului ... Iulina2 Iulina2 Cum se stabilește cota parte indiviza (cpi) în cadrul condominiului unde proprietarii detin în proprietate individuală/exclusivă: apartamente, boxe, ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza - spatii in afara apartamentului adyboss adyboss Buna ziua, Asociatie, avem nevoie de consultanta cu privire la calcularea cotei parte indiviza. Am contactat cativa avocati insa s-au ferit sa ne dea un ... (vezi toată discuția)