avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Firma de repartitoare mai poate repartiza costurile la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Firma de repartitoare mai poate repartiza costurile la caldura dupa indicatiile repartitoarelor?

Am urmatoarea situatie: la centrala termica a unui bloc cu 44 apartamente au mai ramas bransati la sistemul centralizat 20 de locatari care au montate repartitoare de costuri, restul au centrale proprii de apartament.
Intrebare : firma de repartitoare mai are dreptul legal de a mai face repartizarea costurilor dupa indicatiile repartitoarelor? Ei sustin ca da deoareca, considera ca procentul de 80% se refera la cei bransati si nu la numarul locatarilor din bloc care au fost la un moment dat bransati la centrala.
Din cei bransati, 5 dau consum 0 de puncte. Acestia nu vor sa renunte la repartitoare deoarece aplicand prevederile ordinului 343/iulie 2010, caldura se imparte pe parti comune si celor cu CT proprie, indiferent daca au tevile din apartament izolate. (sunt cazuri cand acestea nici nu mai exista). In urma repartizarii caldurii conform punctelor inregistrate, au aparut anomalii de calcul unde un apartament cu 2 camere are o factura de caldura de ordinul 1600 lei iar unii au de platit sume de ordinul 40-50 lei.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 11:45, 10 Februarie 2011
Tinand cont ca cei cu centrale termice de apartament au alta sursa de incalzire, este normal ca acel procent, de 80%, sa se refere doar la cei care se incalzesc la sistemul centralizat.
Eu cred ca este corecta decizia firmei. Insa, spuneti dvs., din cei bransati 5 dau consum 0. Citirea nu se face de catre personalul firmei care face calculul?
Apoi, prevederea cu izolarea tevilor a disparut, iar acolo unde nu mai exista tevi... e grav, pentru ca este interzisa prin lege interventia asupra instalatiei de incalzire a blocului.
Nu cred ca ar mai trebui impartita caldura in functie de puncte.Programul de calcul nu mai este cel potrivit cu asemenea situatii.Cei racordati nu-si deschid caloriferele pentru a face economie, centrala consuma si atunci se incalzesc subsolurile si nu apartamentele. Daca nu consumi atunci debranseaza-te ! Am exemplu un bloc in care s-a facut inventarierea partilor comune si un apartament cu CT proprie plateste 90 lei parti comune iar un apartament bransat, plateste 45 lei in total. De unde vine eroarea?
gato a scris:

[....] Am exemplu un bloc in care s-a facut inventarierea partilor comune si un apartament cu CT proprie plateste 90 lei parti comune iar un apartament bransat, plateste 45 lei in total. De unde vine eroarea?

Ati auzit sau ati vazut cu ochii dv. pe liste acest lucru?
Daca ati vazut personal...atunci explicatia este ca
- cel cu 45 de lei poate fi o garsoniera, iar cel cu 90 lei un apartament cu 4 camere.
- sau cel cu 45 lei a avut lunile trecute un consum estimat mai mare decat cel real si acum i s-a facut regularizarea.
Altfel acest lucru nu se poate.
Intradevar nu este posibil deoarece din procentul de 100% se dau deoparte 30-50% caldura pentru spatii comune , care procente date la o parte se impart la numarul de apartamente de pe o scara(presupunand ca toate apartamentele au aceeasi suprafata utila).De exemplu 30% impartit la 19 apartamente egal 1,58 %.Acest procent din factura de caldura va achita proprietarul care incalzeste apartamentul cu centrala proprie.Cei care se incalzesc din sistemul centralizat ar trebui sa plateasca 1,58% plus cat li se distribuie dupa citirea repartitoarelor din procentul de 70% de catre firma care citeste si interpreteaza repartitoarele.
Dar un ap. cu CT sa platesca dublu decat cel care este captiv in sistemul centralizat este exclus.In varianta cand nu ar consuma nimic ar trebui sa plateasca macar 1,58% adica egal cu ap. cu CT.
Daca apartamentele nu sunt egale ca suprafata utila iar cel care are apartamentul mai mare are si CT, s-ar putea ca situatia sa se schimbe in sensul ca ar plati mai mult cel cu CT dar numai daca celalt ar locui intr-un spatiu locativ foarte mic.:">
Ultima modificare: Miercuri, 9 Februarie 2011
johnpescar, utilizator
Am vazut!!! Din cauza grosimii tevilor, chiar daca sunt izolate, cel cu CT proprie, avand tevi mai groase, plateste parti comune mai mult decat tot consumul unuia bransat! Nu este vorba de regularizare! Eroarea cred ca vine din faptul ca cei bransati , care sunt mai putin de 50% din totalul locatarilor, tin repartitoarele inchise, centrala consuma, cantitatea de gaz metan este mare si modul de repartizare a costurilor, cu programele firmelor de repartitoare nu mai este cel corect.

Alte discuții în legătură

Calculul facturii de caldura ContSters110396 ContSters110396 In cazul in care pe scara sint apartamente cu si fara centrala termica de apartament si neexistind repartitoare de caldura la cei nedebransati de la sistemul ... (vezi toată discuția)
Plata tevilor de caldura marinica71 marinica71 buna ziua!locuiesc la et.3 intr un bloc cu 10 et.in cele11 apartamente de pe tronsonul meu(pe verticala) doar 1 mai este racordat la termoficare restul avem ... (vezi toată discuția)
Contestatie cota-comuna agent termic bloc CO.COS CO.COS Mi se emit facturi de către societatea locală de termoficare prin care sunt calculate sume de plată (cotă-comună + penalităţi) pentru agentul termic pe ... (vezi toată discuția)