avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere incredibila
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere incredibila

Buna ziua!

Lucrez intr-o multinationala importanta din Romania, iar saptamana trecuta am avut parte de o mare "surpriza". Am fost informat de superiorul meu si de catre sefa de personal a firmei ca nu mai au nevoie de serviciile mele si ma invita sa-mi inaintez demisia!!! Incredibil! Eu ma asteptam sa negociem parametrii noului contract cu o incadrare mai buna, dar, repet, a venit aceasta decizie surprinzatoare si fara temei din punctul meu de vedere. M-au amenintat usor spunand ca cel mai bine e sa-mi inaintez eu demisia, in caz contrar mi-ar face probleme la viitorul loc de munca. Le-am comunicat ca nu am motive sa demisionez deoarece am avut rezultate bune si benefice companiei. Ieri am aflat ca ca vor sa desfiinteze postul! Ce drepturi am si cum ma pot apara? Pot beneficia de salarii compensatorii?Ii pot actiona in judecata? Am fost evaluat si vreau sa va spun ca evaluarea este total aiurea.....nu sunt dispus sa cedez la presiuni dar sunt constient si ca dragoste cu de-a sila.....

Astazi se implinesteo saptamana de cand mi-a fost comunicat ca nu mai este nevoie de serviciile mele! Intre timp eu imi vad de treaba ca si pana acum, incerc sa-mi indeplinesc obiectivele....dar ma gandesc daca mai are sens.........!Am inceput sa-mi caut si in alte parti de lucru....este destul de dificil....3 luni am fost in negocieri cu aceasta firma inainte de angajare! Apropo, a-ti mai auzit de 10 luni de proba interna? In ianuarie am aflat ca tocmai trecusera 6 luni de proba interna, cu promisiunea ca in mai 2008 voi fi trecut in grila ?!?!, iar acum am aflat ca nu mai au nevoie de serviciile mele. Sper sa ne despartim in conditii amiabile desi imi este greu de crezut ca ei vor acelasi lucru....si-au batut joc de mine si daca ei considera ca scapa usor de mine....se inseala amarnic!Nu sunt dispus sa fiu bataia de joc a unui investitor strain care se vede cu sacii in caruta si apoi iti multumeste pentru participare...:(!Offf.....strainii astia.....! Am o pozitie importanta in companie si tocmai de aceea sunt contrariat de ce se comporta atat de jidanesc......! Oricum, sunt pregatit sa "joc" pana la capat! Astept sfaturile Dvs. si eventuale intrebari pentru a gasi astfel cele mai bune solutii pentru mine.

Multumesc

Astept raspunsurile Dvs.
Ultima modificare: Marți, 6 Mai 2008
ContSters57848, utilizator
Cel mai recent răspuns: adrian_an , utilizator 21:06, 7 August 2008
Nu puteti fi fortat sa demisionati. Daca vi se desfiinteaza postul e altceva, dar trebuie oricum sa vi se ofere alte posturi in firma. Daca nici unul nu e corespunzator pt dvs, veti intra in somaj. Despre compensatiile la desfiintarea postului trebuie sa verificati prevederile Contractului colectiv de munca la nivelul societatii in care lucrati.
Mai trebuie sa precizati daca se desfiinteaza doar postul dvs. sau e o concediere colectiva - cati concediati si ce nr total de salariati are societatea?
Pentru simplul fapt ca desfiinteaza postul nu-i un motiv sa actionati in judecata firma.
In caz de concediere pentru desfiintarea postului aveti dreptul la un preaviz platit de minim 20 de zile lucratoare.
Mai e varianta sa va luati un concediu medical ( pe durata caruia nu puteti fi concediat sub nici un motiv), sa va cautati alt loc de munca si sa demisionati. Totusi, daca veti fi angajat din somaj, noul angajator va avea anumite beneficii, comparativ cu situatia in care va angajeaza dupa ce demisionati.
In cazul meu mai sunt inca 2 persoane ( cel putin ), toti angajati anul trecut....era in vedere constructia unei noi fabrici.....iar acum nu se va mai construi, in consecinta vor sa scape de noi....! In R.O.I nu sunt stipulate salarii compensatorii...un coleg de-al meu si-a inaintat demisia, iar al doilea are termen pana la sfarsitul lui iunie sa paraseasca compania...!Cat de urat si fara scrupule pot actiona acesti "investitori"! Cum putem lua atitudine impotriva acestor executii?

Multumesc
Pentru concediere colectiva e nevoie de mai multe posturi desfiintate, nu doar 2 ( al treilea a demisionat deja...)
Puteti astepta foarte bine sa se desfiinteze postul. Puteti prelungi preavizul de care va scriam, de 20 de zile lucratoare, printr-un concediu medical. In final, e vorba de afaceri, nu de acte de caritate. Investitorii urmaresc profitul.
De ce nu luati legatura cu sindicatul? Poate gasiti un sprijin acolo.
In cazul in care vor gresi procedura de concediere, merita sa ii actionati in judecata si sa le cereti despagubirile cuvenite. Deocamdata nu aveti temei sa faceti asta.
Multumesc pentru informatii.

Din pacate in multinationale nu exista sindicate, iar in acest fel nu suntem aparati de nimeni. Altfel spus, suntem la mana patronilor care pot face orice cu noi. Asta este, viata merge mai departe....! Iti faci treaba cu seriozitate, iar intr-o zi vine seful si iti spune....stii....nu mai este nevoie de tine....Offf!
Daca nu este sindicat , va puteti alege reprezentanti ai salariatilor.
Numai persoanele concediate pe motive care nu tin de persoana salariatului beneficiaza de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

Alte discuții în legătură

Desfiintare post - ce drepturi am? kl3o4 kl3o4 Buna seara! As avea si eu unele intrebari privind concedierea din motive neimputabile angajatului, si anume: Sunt angajata unei firme de transport care ... (vezi toată discuția)
Demisie cu preaviz sau nu!!! Cosmino Cosmino Companie:multinationala Domeniu:caen 9200-Jocuri de noroc;capital 100% privat; M-am angajat in mai 2008 pe postul de \"Atendant\" operator sala,apoi in ... (vezi toată discuția)
Concediere abuziva!!! super tare:)) daniel_petolea daniel_petolea buna tututror permiteti-mi sa-mi expun situatia, caci doresc un raspuns, o rezolvare... de un an de zile sunt angajat pe postul de cameraman, la un post ... (vezi toată discuția)