avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prescriptie achizitiva
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prescriptie achizitiva

buna seara tuturor!

in primul rand multumiri oamenilor care au creat acest site si celor care pastreaza ritmul de zi cu zi !!! faceti o treba minunata!
am si eu o intrebare la care sper sa primesc si eu un raspuns:
se poate deschide in instanta actiune impotriva unei hotarari judecatoresti (prin care s-a obtinut drept de propietatea prin prescriptie achizitiva)?
mentionez ca , in procesul de obt a acestei hot jud, "proprietarul final"care a avut "grija" de casa si terenul respectiv, s-a judecat cu unul din parinti deoarece actul de proprietate initial era pe numele acestuia; bunul a fost dobandit de parinti in timpul casatoriei, iar unul din ei a decedat, nefacandu-se succesiunea; inainte de a interveni decesul acestuia,cu mult in urma,s-a facut"imparteala" verbal de catre parinti pentru fiecare copil (pentru unii cu acte,pentru altii verbal);
bunul cu pricina in cazul meu , apartinea de drept "propietarului final"; daca ceilalti frati acum doresc parte si din acest bun,pot deschide actiune impotriva hot jud?ce sanse de castig au?
ce se poate face in acest sens?

multumesc din suflet!:)
sper ca am fost explicita si ca nu "am sarit corda" cu prea multe intrebari
De regula o hotarire judecatoreasca nu poate fi supusa cailor de taca decit de partile intre care s-a purtat litigiul, ea are insa autoritate de lucru judecat si efecte erga omnes, ca atare chiar daca nu le este opozabila toate celelalte persoane trebuie sa o respecte. Pentru a promova o actiune de imparteala succesorala trebuie vazut daca mai sunteti in termenul de acceptare a succesiunii sau eventual daca s-a acceptat tacit succseiunea. Cu toate acestea, chiar daca bunul uzucapt este inclus la masa de partaj, la formarea loturilor, acesta poate cadea in lotu celui impotrva caruia a curs prescriptia achizitiva, iar hotarriea obtiuna de tert ii este si va ramine opozabila acestui succesor. Asadar cum nu putei sa atacati hotarirea judecatoreasca, ci sa va valorificati numai drepturile succesorale, in conditiiile de mai sus, nu prea sunt deloc sanse de reusita.
multumesc mult!
sa aveti o zi minunata !
1) Daca persoana pe care o mosteniti a fost parte in judecata initiala nu se mai poate deschide o alta judecata; daca nu acesta este cazul hotararea judecatoreasca nu are autoritate de lucru judecat in ceea ce va priveste si puteti deschide o noua judecata insa nu "impotriva hotararii judecatoresti" ci impotriva persoanei care sustine ca a devenit proprietar prin uzucapiune.
2) Hotararea judecatoreasca fata de care sunt tert (nu sunt parte) este, dl topdan, un "res inter alios" si are fata de mine aceasi putere pe care o orice alt act autentic (hotararea judecatoreasca este act autentic). Se disting asadar doua categorii de mentiuni din hotarare, cele constatate de instanta ex propri sensibus (de ex la cercetarea la fata locului) impotriva carora nu pot sa probez decat daca magistratul este condamnat disciplinar sau penal pentru exercitarea cu rea-credinta sau grava neglijenta a indatoririlor sau pentru fals intelectual, etc.; si celelalte mentiuni care se intemeiaza pe depozitii de martori, inscrisuri, expertize, etc. care sunt considerate adevarate pana la proba contrara, impotriva carora pot sa fac proba intr-un alt proces fara nici un fel de oprelisti (afara de limitarile legale desigur).
3) Prescriptia achizitiva a curs impotriva parintilor iar dupa deces, impotriva tuturor mostenitor intrucat partajul inca nu s-a efectuat.
Ca sa opereze de drept prescriptia achizitiva presupune fie exixtenta unui act de achizitie (intre achizitorul de buna credinta si proprietarul de drept ) precum si exixtenta unei prescriptii extinctive concomitente a dreptului de proprietate a proprietarului sau in lipsa a mostenitorilor sai referitoare la acel bun imobil. In lipsa unuia dintre aceste elemente nu mai putem vorbi de prescriptie . Daca am considera altfel atunci am admite sa validam dreptul "prea grijuliului " indiferent de pozitia "delasatorului ". De unde sa stim noi ca nu chiar "prea grijuliul" l-a impiedecat dinadins pe "delasator" ca sa-si exercite valabil drepturile. Ca o sentinta sa-si produca efecte "erga omnes" in primul rand proprietarul de drept trebuia sa fi fost citat , in lipsa sa toti mostenitorii sai . Ori daca unul dintre acestia nu a fost citat legal fiind omis sentinta respectiva poate fi revizuita.
@u.b.i.k
prescriptia achizitiva numai atunci curge impotriva tuturor mostenitorilor daca ei n-au fost impiedecati sa-si exercite drepturile sau daca n-au fost pusi in imposibilitate sa-si exercite drepturile in contra pot cere repunerea in drept aratand impiedecarea sau justificand imposibilitatea a carei cauza sa nu fi fost propria lor "delasare" .
Daca bunul a fost dobandit de parinti si are regimul juridic de bun comun chiar daca titularul este doar unul dintre ei , si nu se poate face proba ca este bun propriu al acelui parinte , sentinta poate fi revizuita si procesul poate fi repus pe rol prin revizuirea hotaririi.
Ultima modificare: Joi, 8 Mai 2008
ContSters7627, utilizator
acum m-am lamurit! multumesc u.b.i.k si aditabora
multumesc ?!? sauron
mai o intrbebare :(( daca se poate :-/ : ce se poate face in aceasta situatie? (parintii mei fiind partea care a obtinut dreptul de proprietate prin aceasta hotarare) "pentru a se lamuri toata lumea odata pentru totdeauna" ?!?#-o

toate cele bune!

Alte discuții în legătură

Hot.jud.data in partaj - just titlu? dandanaua dandanaua O hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila pronuntata intr-un proces de partaj judiciar (succesoral) constituie titlu de proprietate - \"just ... (vezi toată discuția)
Calitate procesuala activa fd fd sunt proprietarul unui teren in baza unei hotarari judecatoresti de constatare a uzucapiunii in proces nu a fost parte adevaratul proprietar ci o terta ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune - impotriva cui este indreptata? claudiuvlad claudiuvlad Buna ziua, Intampin o situatie ciudata cu instantele romanesti prin judecarea spetei uzucapiunii. Am fost pus in proprietate la inceputul anului 2006, prin ... (vezi toată discuția)