avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... se poate cere conexarea dosarelor?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

se poate cere conexarea dosarelor?

e vb de doua dosare privind aceiasi problema, intrunesc conditiile de conexare dar nu inteleg ce se va intampla. unul are termen pe 17 feb adica in cateva zile, celalalt peste o luna jum. daca cer conexarea ce se va intampla? care va fi termenul de judecata? nici nu as avea ocazia sa depun intampinare ca mai sunt cateva zile pana pe 17. cum sa procedez?
Cel mai recent răspuns: Mihaela Enache , Avocat 10:44, 16 Februarie 2011
Cereti conexarea. Principiul este ca cel mai nou se conexeaza la cel vechi. Intampinarea trebuie depusa, altfel pierdeti posibilitatea.
cer conexarea dar nu mai sunt in termen pt depunere intampinare ca tb cu minim cinci zile inainte de data de judecata nu? se poate si mai tarziu?
daca vizeaza "aceeasi problema" nu e vorba de conexare, ci este vorba de litispetenta.
Potrivit art.163 Cod procedura civila, nimeni nu poate fi chemat in judecata pentru aceeasi cauza, acelasi obiect si de aceesi parte inaintea mai multor instante.
Deci pentru existenta acestei exceptii trebuie sa existe o tripla identitate de elemente, ea putand fi ridicata in orice stare a pricinii, in fata instantelor de fond, potrivit art.(2) al aceluiasi articol.
Ridicati asadar exceptia de litispetenta daca pricinile se afla in acelasi stadiu procesual.
Daca, insa, intr-una dintre pricini judecata a ajuns in faza recursului nu se mai poate invoca exceptia litispendentei. Se va putea insa invoca, in fata instantei la care procesul se judeca pe fond, autoritatea lucrului judecat, urmand a se suspenda judecata in fond pana la solutionarea recursului.

Dupa ce ridicati exceptia de litispetenta, instanta va solicita celeilalte instante in fata careia se afla celalalt dosar reunirea celor doua dosare. (aici termenul de dosar inseamna "hartii" pentru ca in realitate este vorba despre una si aceeasi actiune indreptata in fata a doua instante). Reclamantul ar putea fi sanctionat pentru abuz de drept pentru ca a depus aceeasi cerere de chemare in judecata in fata a doua instante.


Termenul pentru depunerea intampinarii a trecut. Intampinarea trebuia depusa cu 5 zile inainte de termenul de judecata. Cu toate acestea redactati-o si mergeti cu ea la primul termen de judecata. De obicei in virtutea rolului activ, instanta depune la dosar inscrisul ....
Exceptia de litispetenta poate fi invocata oricum, nu neaparat prin intampinare.


Ultima modificare: Marți, 15 Februarie 2011
Mihaela Enache, Avocat
in primul dosar eu sunt parat, in al doilea dosar cealalta parte este parat. e vb de niste pretentii ce se ridica unul impotriva celuilalt. imi cer scuze ca nu am fost mai explicita de la inceput. oricum va multumesc pt raspuns
aaah, ok. atunci daca exista o stransa legatura intre pricini puteti solicita conexarea pricinilor :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea aplicabila in conexare dosare civile keeper keeper Primaria a emis un nou dosar de execuare silita pentru aceeasi contraventie ,intre aceleasi parti, cu dosar pe rol contestare la executare silita in bazalegi ... (vezi toată discuția)
Introducerea unei actiuni de 2 ori la aceeasi instanta alessia_ioana alessia_ioana Am inaintat instantei 2 cereri avand acelasi obiect si aceleasi parti.Ce pot sa fac ?As putea sa-mi retrag una din cele 2 cereri si sa recuperez si taxa de ... (vezi toată discuția)
Litispendenta fd fd la fond am fost eu chemat in judecata pt revendicare si granituire. fata de titlul reclamantului am opus hotararea judecatoreasca de constatare a uzucapiunii ... (vezi toată discuția)