avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... litispendenta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

litispendenta

la fond am fost eu chemat in judecata pt revendicare si granituire.
fata de titlul reclamantului am opus hotararea judecatoreasca de constatare a uzucapiunii pronuntata in contradictoriu cu municipiul bucuresti care nu era adevaratul proprietar al terenului uzucapat.
la fond nu am invocat uzucapiunea fata de reclamant in sensul ca am stapanit terenul mai bine de 30 de ani in timp ce el a stat in pasivitate.
am mers numai pe comparatia de titluri sustinand ca titlul meu este preferabil.
Cum solutia la fond mi-a fost nefavorabila am promovat calea de atac a recursului in care am invocat pe cale de exceptie uzucapiunea fata de intimatul reclamant.
concomitent am inregistrat o noua actiune in care l-am chemat in judecata pe adevaratul proprietar pt. constatarea uzucapiunii.

La judecatorie, fata de cererea mea de chemare in judecata privind constatarea uzucapiunii paratul poate invoca litispendenta in sensul ca in cererea de recurs se regaseste capatul privind invocarea pe cale de exceptie a uzucapiunii pentru acelasi teren ?

Este mai bine sa cer suspendarea recursului ca sa evit invocarea litispendentei ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 17:49, 3 Aprilie 2009
Va recomand sa renuntati la noua actiune deoarece este clar un motiv de invocare a litispendentei.
va multumesc pentru raspuns si va mai intreb daca in conditiile suspendarii recursului pentru orice alt motiv (nulitate titlu spre exemplu invocata printr-o alta actiune) mai subzista litispendenta intre actiunea in constatarea uzucapiunii de la judecatorie si capatul din cererea de recurs suspendata?

sa inteleg ca litispendenta subzista si daca una din cereri este suspendata ?
Ultima modificare: Vineri, 3 Aprilie 2009
fd, utilizator
Sunt de aceeasi parere cu andreinax, avand in vedere dispozitiile Art. 163 alin. 1 C. proc. civ. - "nimeni nu poate fi chemat in judecata pentru aceeasi cauza, acelasi obiect si de aceeasi parte inaintea mai multor instante".
Iar la cea de a doua intrebare va raspund ca, dupa parerea mea, exista litispendenta numai atata vreme cat exista pe rollul judecatoriei dosarul privind constatatea uzucapiunii.
Avand ca temei faptul ca instanta de fond nu a luat in calcul ca a operat in cazul d-voastra uzucapiunea, cred ca instanta de recurs ar putea sa dea o solutie de anulare a sentintei cu trimitere spre rejudecare.
Succes!
Ioan Les in Codul de procedura civila comentat
arata ca litispendenta se invoca numai in situatia in care cele doua instante se declara deopotriva competente, altfel se invoca exceptia lipsei competentei materiale a instantei care primeaza exceptiei de litispendenta.

Am rezerve asupra casarii pentru ca ar insemna sa se caseze o hotarare pentru un motiv ce nu tine de judecata finalizata prin pronuntarea acelei hotarari. La fond paratul conform principiului disponibilitatii a uzat de mijloacele de aparare asa cum a considerat, iar instanta nu putea invoca din oficiu prescriptia achizitiva, nefiind o exceptie care se poate ridica din oficiu
Posibil, dar eu cred ca in situatia prezentata este vorba chiar de litispendenta si nu de competenta materiala.

Si eu am rezerve intotdeauna in ceea ce priveste solutionarea de catre instanta de judecata a oricarui litigiu, de orice natura ar fi, pentru ca numai dupa pronuntare pot spune cu certitudine ceva concret.

Nu ma refer la invocarea din oficiu a prescriptiei achizitive de catre instanta de judecata, ci la simplul fapt ca nu a administrat corect si pe deplin probele aduse in dosarul cauzei.

Pai ce face instanta de fond atunci cand pronunta o solutie prin a carui efect desfiinteaza o alta hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila?

Cum s-ar numi acest fapt juridic?

Alte discuții în legătură

Actiune in constatarea uzucapiunii de 30 de ani fd fd in conditiile in care detin o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila de constatare a uzucapiunii pronuntata in contradictoriu cu o alta persoana ... (vezi toată discuția)
Autoritate de lucru judecat MelindaB MelindaB Daca exista o actiune impotriva paratului ZZ inregistrata la Judecatoria 1 la data -X, ulterior se inregistreaza o alta actiune la o alta Judecatorie 2 la date ... (vezi toată discuția)
Actiune în revendicare drept comun/ legea 10/2001 Oana  Tudor Oana Tudor Buna! Am nevoie de niste sfaturi in legatura cu o speta de altfel foarte interesanta: Pe scurt: 1. Pe 15.03.2000 la Judecatoria H. este inregistrată o ... (vezi toată discuția)