Parintii mei(adoptivi-sunt adoptat de la nastere-adoptie cu drepturi depline),in varsta de 74,respectiv 79 de ani,amandoi in viata,detin un apartament cu 2 camere.In septembrie 2009 au incheiat un c. de intretinere cu drept de uzufruct viager cu cele 2 fiice ale unei de nepoate(nu cunosc rangul de rudenie cu aceasta persoana,nu cunosc persoanele respective,nu a exista nici un fel de legatura,cel putin stiuta de mine, in decursul anilor).Fiicele(dobanditoarele) acestei nepoate sunt majore,in varsta de 23,respectiv 27 de ani.Mentionez ca sunt unic mostenitor si nu am refuzat niciodata sa-mi sprijin parintii.Intrebarile mele sunt:1-pot ataca acest contract dupa decesul unuia dintre parinti?
2-care sunt metodele prin care pot ataca in justitie acest contract?
In varianta notarilor...varianta avocatilor pare sa fie alta.Un mostenitor nu are absolut nici un drept sa se apere?Mai ales in situatia in care decizia parintilor nu i-a fost adusa la cunostinta?
cat e apartamentul parintilor, nu aveau de ce sa va aduca la cunostinta.
doar daca veti convinge unul din parinti sau pe amandoi sa ceara rezilierea contractului, aveti o sansa si doar daca parintii dovedesc in instanta ca nepoatele nu au respectat contractul , nu i-au intretinut
stimate utilizator, este parerea mea de jurist si nu parerea notarilor in general.
referitor la ceea ce s-a scris mai sus, contractul poate fi revocat de parinti daca intretinatorii nu isi respecta sarcinile la care s-au obligat prin contract.
Bineinteles ca exista un numar infinit de motive pentru care un contract ar putea fi atacat, asta nu inseamna ca unul din ele va avea castig de cauza.
Un mostenitor are o sumedenie de posibilitati de a se apara dar In speta, mostenitorul nu se apara, mostenitorul doreste sa puna mana pe un bun care a apartinut parintilor si de care acestia au dispus in timpul vietii, fara sa intereseze pe nimeni care sunt motivele pentru care au preferat sa il instraineze si nu sa vi-l lase mostenire.. Bunul a iesit din patrimoniul parintilor, nu intra in masa succesorala, deci nu aveti cum sa emiteti pretentii asupra acestora.
Daca era vorba de un contract de v-c cu clauza de intretinere, atunci dvs in calitate de mostenitor ati fi avut la indemana posibilitatea de a demonstra ca intretinerea nu s-a prestat, si sa solicitati instantei de judecata competente revocarea contractului. Deoarece este chiar un contract de intretinere, aceasta actiune apartine numai parintilor dvs. Dvs. o puteti doar continua in ipostaza in care parintii o initiaza dupa care decedeaza inainte de revocare.
Sunt curios totusi, daca imi permiteti, cum difera "varianta avocatilor" de "varianta notarilor" ?