avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proces verbal de punere in posesie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proces verbal de punere in posesie

Bunica mea a avut mai multe parcele de teren extravilan si vie. A decedat in 1996. Pentru inceperea unei succesiuni notarul imi cere procesul verbal de punere in posesie a terenului. Eu am doar titlul de proprietate, emis in 1994, care are pe verso trecute parcelele de pamant si vecinatatile lor. Exista posibilitatea sa intru in posesia procesului verbal atat timp cat nu am obtinut titlul de mostenitor, parintii mei fiind decedati si ei?
Cel mai recent răspuns: SARII , utilizator 12:29, 16 Decembrie 2021
ar trebui ca titlul de proprietate sa fie mai mult decat suficient. procesul verbal face doar dovada faptului ca vi s-a remis terenul. dar de la remiterea terenului pana in prezent puteati sa pierdeti posesia. de aceea titlul de proprietate face dovada proprietatii, si nu procesul verbal.

consultati si un alt notar sau incercati sa ii explicati notarului ca un proces verbal nu face dovada proprietatii ci doar dovada primirii - predarii terenului. daca aveti sau nu si posesia terenului asta nu mai este problema notarului, ci a Dvs. oricum daca ipotetic ati pierdut posesia nici nu veti putea face ceva de natura a va repune in posesie daca nu aveti dovada faptului ca sunteti mostenitor (aveti calitate).

el va face succesiunea doar pe baza actelor ce fac dovada proprietatii.

daca totusi insista sa vada acel proces verbal si nu il puteti procura, incercati sa gasiti un alt notar cu vederi mai largi
multumesc!
In vederea debaterii mostenirii sunt necesare si actele de proprietate ale defunctului(ei), dupa caz:
- Titlul de Proprietate;
- Adeverinta de reconstituire si Procesul verbal de punere în posesie;
- Contract de vânzare-cumparare, schimb, donatie;
- Hotarâre judecatoreasca;
- Decizia de atribuire a terenurilor în actiuni la unitati agricole de Stat etc.

Daca aveti titlul de proprietate, atunci puteti solicita Primariei punerea în posesie (acesta este atributul exclusiv al Comisiilor Locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată a terenului) si eliberarea procesului-verbal de punere in posesie.
De asemenea, notarul poate dezbate succesiunea si fara acest proces verbal.
Transmiterea in fapt a proprietatii se face prin procesul-verbal de punere in posesie. In lipsa lui si in lipsa vreunei mentiuni in actul de proprietate, se presupune ca posesia nu s-a transmis si ca exista numai o transmitere de drept a proprietatii.
Asa zice legea, puteti cauta vreun notar, dar ce va spune asta e legal.

Contractele de vanzare-cumparare de azi precizeaza, de regula, ca proprietatea se transmite in fapt fara vreo formalitate (caz in care nu mai e necesara incheierea acelui proces-verbal). In majoritate.
Si bancile cer asta, caci acea dovada este a transmiterii in fapt a proprietatii.
Posesia unei proprietati are importanta juriidca, de aceea se cere si posesia in fapt a proprietarului...
Crezi ca poti garanta ipotecar cu un imobil ocupat de altii? Abuziv sau nu...

De acord cu Elis.
Spuneti Primariei ca ii dati in judecata daca nu va elibereaza acel p-v; puteti cere intai un certificat de calitate de mostenitor, va ajunge pentru demersuri.
Intr-adevar, la notarul public unde se dezbate succesiunea se poate solicita eliberararea unui certificat de calitate de mostenitor, conform Legii nr. 36/1995. Art.84 din legea citată dispune că „în cazul în care nu s-a făcut dovada existenţei unor bunuri în patrimoniul defunctului ori determinarea acestora necesită operaţiuni de durată şi moştenitorii solicită să li se stabilească numai calitatea, se poate emite certificat de calitate de moştenitor.
Dupa obtinerea lui faceti demersurile de care am facut referire mai sus.

Alte discuții în legătură

Titlu de propietate carllyka carllyka In urma decesului bunicilor mei, din partea tatalui, a ramas o mostenire. Dupa moartea lor nu s-a facut succesiunea. Acum 4 ani a decedat si tatal meu. Acum eu ... (vezi toată discuția)
Teren colectivizare ContSters78406 ContSters78406 Am un titlu de proprietate pe numele tatalui meu decedat. Acest teren a fost colectivizat si tatal meu in anul 2003 a primit acest titlu de proprietate prin ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de punere in posesie - succesiune jackiss jackiss Buna seara! Bunicul meu a decedat in urma cu 1 an, mostenitori directi fiind eu ( ca nepot, mama fiind decedata de 20 ani, eu fiind singurul copil) si unchiul ... (vezi toată discuția)