avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 262 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Net sau Brut in contractul individual de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Net sau Brut in contractul individual de munca

Buna ziua,
O singura intrebare am: este vreo lege care sa impuna trecerea in contract al salariului brut fara a fi trecut netul sau sa interzica trecerea netului si a brutului?

M-am angajat la o noua firma si mi-au spus ca datorita legislatiei ei sunt oblicati sa treaca in CIM doar brutul. Eu i-am rugat sa treaca si NETul sau doar NETul (fiind programator sunt scutit de impozit, iar daca aia de la guvernare se gandesc ei ca ar fi mai bine sa nu fim scutiti de acest impozit, brutul fiind trecut in contract, imi vor micsora netul).

Va multumesc,
Adrian
Ultima modificare: Joi, 24 Februarie 2011
adysx, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:08, 16 Ianuarie 2013
problema este alta ,
daca negociati netul ,ei trebuie sa abunga la brut ptr. a putea sa plateasca taxele (cas,cass,somaj,impozit)
daca negociati un net cu ei , bucataria interna nu va mai intereseaza .
problema lor este ca daca nu sunteti scutit de impozit vor plati mai mult ptr, dvs.
(netul va fi acelasi dar brutul va fi mai mare)
Eu am negociat netul cu ei, vreau sa imi fie trecut netul acolo si nu ma intereseaza cum si ce fac ei la ei in contabilitate si daca dau taxe mai mari sau mai mici... Pe mine ma intereseaza, indiferent ce s-ar intampla netul sa ramana acelasi...

Intrebarea era daca e vreo lege care impiedica trecerea NETULUI in CIM
nu se poate scrie netul in contract ,dar puteti face un act aditional la CMc in care puteti scrie sa va indexeze salariul astfel incat netul sa ramana de ....
poate fi sub forma de prima sau modificarea de fiecare data a contractului .
sigur daca vrea si angajatorul .
(astfel nu conteaza ce facultate ari facut sau pe ce post lucrati)
Dumneavoastra sunteti mai intai de toate "proprietarul" salariului dumneavoastra brut.
Din acest salariu unitatea este obligata ca in numele dumneavoastra sa plateasca anumite contributii la stat (sanatate,pensii, somaj etc) care va creaza statutul de asigurat si contribuabil cu toate drepturile ce deriva din aceasta calitate.
Repet; toate aceste contributii sunt tot banii dumneavoastra unitatea platindu-va munca cu "brutul" salariului.
Este adevarat ca puteti negocia un salariu net care dupa aceea va fi "intregit" cu obligatiile dumneavoastra catre stat, de aici rezultand cuantumul salariului brut.
Ultima modificare: Joi, 24 Februarie 2011
rosu gheorghe, utilizator
Va multumesc pentru raspunsuri... Se pare ca problema s-a rezolvat: stramtorati fiind cand le-am zis ca este singurul lucru pe care nu il negociez, au acceptat sa treaca netul pe contract. Se pare ca legea nu impune ce tip de salariu sa fie trecut pe contract (brut sau net).

Alte discuții în legătură

Salariul net egal cu salariul brut? in ce conditii este posibil la noi in tara? roxanaD roxanaD Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. La capitolul negoacierea salariului din interviul pentru ocuparea unui post la Dedeman, auzi ca la ei salariul ... (vezi toată discuția)
Salariu net in contractul de munca popgrigore1989 popgrigore1989 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca este legal daca trec in contractul de munca salariu net, din cate stiu io se trece cel brut. daca a-ti pute sa imi ... (vezi toată discuția)
Salariu brut/net remus_luca remus_luca Referitor la salariile oferite de angajatori si care apar in anunturile de angajare date in diverse medii, este vorba de salariul net sau brut ( ex. 400-500 ... (vezi toată discuția)