avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii concediu prenatal cod 08 mod de calcul
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

concediu prenatal cod 08 mod de calcul

daca salariul meu brut este 1100 pe toata perioada de 12 luni cotizabile,atunci cat voi lua pentru prima luna de concediu prenatal avand ccd 08?intreb acest lucru deoarece nu mi s-a parut corect cat mi s-a acordat pe luna februarie,si anume 818 lei.puteti sa-mi faceti un calcul dumneavoastra?multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:54, 17 Septembrie 2011
pt luna februarie 1100*6luni / 130 zile contributie in cele sase luni (ian 2011-august 2010) *85% * 20 zile de concediu medical - 74 lei contributia cas = 789 lei
de ce e 74 contributia la cas?in cazul de mai sus?Nu este 10.5% cota pe care o suporta salariatul?
pardon aici se retine acea contributie de 5.2% cea de sanatate deci cred ca-i corect cat v-a retinut dumneavoastra.
1. Iata ce spune OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 44. - (1) Contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate nu se datoreazã asupra indemnizaţiilor reglementate de prezenta ordonanţã de urgenţã, cu excepţia contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate, datoratã de angajatori pentru indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate suportate din fondurile proprii ale acestora.
(2) Contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii nu se datoreazã asupra indemnizaţiilor reglementate de prezenta ordonanţã de urgenţã, cu excepţia contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii, datoratã de angajatori pentru indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate suportate din fondurile proprii ale acestora şi, respectiv, a indemnizaţiilor pentru accidente de muncã şi boli profesionale.


Art. 45.
(1) Perioadele în care asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) şi (2) beneficiazã de indemnizaţiile prevãzute la art. 2 constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, pentru aceste indemnizaţii datorându-se contribuţia de asigurãri sociale reglementatã de prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale legii bugetului asigurãrilor sociale de stat, care se achitã bugetului asigurãrilor sociale de stat.
(2) Cota de contribuţie individualã de asigurãri sociale pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1), precum şi cotele de contribuţie de asigurãri sociale datorate integral de asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (2) se aplicã asupra valorii reprezentând un salariu de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã, corespunzãtor numãrului zilelor lucrãtoare din concediul medical, şi se suportã din cuantumul brut al indemnizaţiei stabilite conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã.
(3) Cota de contribuţie de asigurãri sociale datoratã de angajator pentru indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate cuvenite asiguraţilor se aplicã asupra valorii reprezentând un salariu de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã, corespunzãtor numãrului zilelor lucrãtoare din concediul medical.

2. Asadar salariatului nu i se retine decat contributia pentru pensie calculata la salariul minim brut pe economie.

3.- Indemnizatia zilnica pentru concediul de maternitate este aceeasi pe toata durata concediului, nu se calculeaza in fiecare luna.
- Cuantumul lunar difera in functie de numarul de zile lucratoare ale lunii respective.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cas angajator la concediu prenatal elena_ina elena_ina Buna ziua! Am si eu o nelamurire si de aceea va cer ajutorul: - nu stiu daca se retine CAS angajator la concediul prenatal; daca da, care este formula de ... (vezi toată discuția)
Cass in cazul concediului pre si postnatal anamariaholban anamariaholban Fiti amabili.... se mai retine CASS din suma ce trebuie sa o primesc, prin intermediul angajatorului, de la stat pentru concediului pre si postnatal?? daca da ... (vezi toată discuția)
Retineri concediu medical pt ingrijire copil bolnav carabela_anca carabela_anca ce retineri se fac din indemnizatia de ingrijire copil bolnav? CAS si impozit pe salarii? multumesc (vezi toată discuția)