avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... retineri concediu medical pt ingrijire copil bolnav
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

retineri concediu medical pt ingrijire copil bolnav

ce retineri se fac din indemnizatia de ingrijire copil bolnav? CAS si impozit pe salarii?

multumesc
Cel mai recent răspuns: Irina Havirneanu , Alte profesii 16:31, 10 Aprilie 2009
cf art 45 OUG 158 / 2005:
(1) Persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, denumite in continuare asigurati, au dreptul, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, daca:

A. desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu;

B. desfasoara activitati in functii elective sau sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la lit. A;

C. beneficiaza de drepturi banesti lunare ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii.

(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si persoanele care nu se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (1), dar sunt:

a) asociati, comanditari sau actionari;

b) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;

c) membri ai asociatiei familiale;

d) autorizate sa desfasoare activitati independente.
si
Art. 45. - (1) Perioadele în care asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) şi (2) beneficiază de indemnizaţiile prevăzute la art. 2 constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, pentru aceste indemnizaţii datorându-se contribuţia de asigurări sociale reglementată de prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale legii bugetului asigurărilor sociale de stat, care se achită bugetului asigurărilor sociale de stat.
(2) Cota de contribuţie individuală de asigurări sociale pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1), precum şi cotele de contribuţie de asigurări sociale datorate integral de asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (2) se aplică asupra valorii reprezentând un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical, şi se suportă din cuantumul brut al indemnizaţiei stabilite conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.
(3) Cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de angajator pentru indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate cuvenite asiguraţilor se aplică asupra valorii reprezentând un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical.
de aici sa inteleg ca nu se retine si impozitul?:">
..se cumuleqaza baza de calcul si se supune impozitarii...sigur ca da...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie cas aferenta concediului medical ursuletroz ursuletroz Buna ziua, Va rog sa imi explicati si mie cum se calculeaza CAS pentru CM. daca se poate sa imi dati si un exemplu de calcul, mi-ar fi mai usor de ... (vezi toată discuția)
Contributie la pensie de stat in cm sorineldobre sorineldobre am avut 12 luni concediu medical pt. TBC, perioada in care am fost salariat . aceasta perioada este considerata perioada de contributie la pensie ? (vezi toată discuția)
Contributii de plata in timpul concediului de maternitate Aargau Aargau Buna ziua, am o intrebare: ce contributii am de platit in calitate de angajator pentru o salariata care intra in cele 126 de zile de concediu de maternitate ... (vezi toată discuția)