avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CAS angajator la concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CAS angajator la concediu prenatal

Buna ziua! Am si eu o nelamurire si de aceea va cer ajutorul:
- nu stiu daca se retine CAS angajator la concediul prenatal; daca da, care este formula de calcul...

Va doresc o zi frumoasa si va multumesc!
Cel mai recent răspuns: elena_ina , utilizator 13:37, 13 Septembrie 2011
1. Art.45 din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate spune ca:

- Perioadele în care asiguraţii beneficiazã de indemnizaţiile de asiguirari sociale de sanatate constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, pentru aceste indemnizaţii datorându-se contribuţia de asigurãri sociale reglementatã de prevederile legale.

- Cota de contribuţie individualã de asigurãri sociale se aplicã asupra valorii reprezentând un salariu de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã, corespunzãtor numãrului zilelor lucrãtoare din concediul medical, şi se suportã din cuantumul brut al indemnizaţiei stabilite prin calcul.

- Cota de contribuţie de asigurãri sociale datoratã de angajator pentru indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate cuvenite asiguraţilor se aplicã asupra valorii reprezentând un salariu de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã, corespunzãtor numãrului zilelor lucrãtoare din concediul medical.

2. Asadar si salariatul si angajatorul platesc contributia la pensie aferenta indemnizatiei pentru concediu medical.

3. Daca va refereati la contributia pentru sanatate, va redau tot din OUG 158/2005:
Art. 44.
(1) Contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate nu se datoreazã asupra indemnizaţiilor reglementate de prezenta ordonanţã de urgenţã, cu excepţia contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate, datoratã de angajatori pentru indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate suportate din fondurile proprii ale acestora.

(2) Contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii nu se datoreazã asupra indemnizaţiilor reglementate de prezenta ordonanţã de urgenţã, cu excepţia contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii, datoratã de angajatori pentru indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate suportate din fondurile proprii ale acestora şi, respectiv, a indemnizaţiilor pentru accidente de muncã şi boli profesionale.
Ultima modificare: Marți, 13 Septembrie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc mult!

O zi frumoasa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal cod 08 mod de calcul mitru oana mitru oana daca salariul meu brut este 1100 pe toata perioada de 12 luni cotizabile,atunci cat voi lua pentru prima luna de concediu prenatal avand ccd 08?intreb acest ... (vezi toată discuția)
Contributii de plata in timpul concediului de maternitate Aargau Aargau Buna ziua, am o intrebare: ce contributii am de platit in calitate de angajator pentru o salariata care intra in cele 126 de zile de concediu de maternitate ... (vezi toată discuția)
Cass in cazul concediului pre si postnatal anamariaholban anamariaholban Fiti amabili.... se mai retine CASS din suma ce trebuie sa o primesc, prin intermediul angajatorului, de la stat pentru concediului pre si postnatal?? daca da ... (vezi toată discuția)