avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... cont pentru educatie permanenta
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

cont pentru educatie permanenta

Contul pentru educatie permanenta se poate deschide de catre parinti, pentru copiii nascuti anterior anului 2011, bineinteles, fara aportul statului de 500 euro?
Cel mai recent răspuns: anarosu , utilizator 13:42, 18 Decembrie 2012
Statul acorda echivalentul a 500 euro la nasterea fiecarui copil, dupa data intrarii in vigoare a Legii educatiei nationale nr.1 din 5 ian.2011, adica cei nascuti dupa data de 10 februarie 2011.
Contul pentru educatie permanenta se deschide la Trezoreria statului de catre oricare dintre parintii firesti , de imputernicitul accestora sau de reprezentantul legal al copilului, pe baza certificatului de nastere.

Aveti mai jos textul de lege:
Art. 356. – (1) Statul sprijină dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii prin acordarea
sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia. Suma este acordată în scop educaţional în beneficial titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
(2) Suma se depune într-un cont de depozit, denumit în continuare cont pentru educaţie
permanentă, deschis la Trezoreria Statului pe numele copilului, de oricare dintre părinţii fireşti, de împuternicitul acestora sau de reprezentantul legal al copilului, pe baza certificatului de naştere.
(3) Părinţii copilului, contribuabili, pot direcţiona în contul prevăzut la alin. (2) un procent de până la 2% din valoarea impozitului anual pe veniturile din salarii, în condiţiile legii, şi pot depune sume în acest cont.
(4) Pentru sumele depuse în contul prevăzut la alin. (2) se plăteşte dobândă anual la o rată a dobânzii stabilită prin ordin al ministrului finanţelor publice. Dobânzile aferente conturilor de depozit constituite la Trezoreria Statului se asigură de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Finanţelor Publice.
(5) Titularul contului este singura persoană care poate solicita sume din contul pentru educaţie permanentă, începând cu vârsta de 16 ani şi cu acordul expres, după caz, al părinţilor, al tutorelui sau al reprezentantului legal. Trezoreria Statului eliberează vouchere echivalente în valoare cu sumele solicitate. Metodologia prin care se certifică faptul că sumele au fost cheltuite pentru educaţia permanentă se elaborează de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
(6) Retragerea sumelor în alte condiţii decât cele prevăzute la alin. (5) şi/sau utilizarea
acestora în alt scop decât cel stabilit de prezenta lege constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la un an.
(7) Normele privind deschiderea, gestionarea şi accesul la contul pentru educaţie permanentă se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
(8) Sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educaţie permanentă prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro se acordă tuturor copiilor născuţi după data intrării în vigoare a prezentei legi.

Normele de la alin.7 nu au aparut inca.
Inteleg cum se aplica legea, pentru cei nascuti dupa intrarea in vigoare. Mi s-ar parea insa discriminatoriu pentru copiii nascuti anterior, sa nu poata beneficia de acelasi tip de conturi, in care parintii sa poata vira cei 2%.
Pentru aceasta situatie as dori lamuriri.
Multumesc oricum, pentru raspuns.
De legea asta am auzit acum cateva zile dar nu reusesc sa aflu unde trebuie sa merg, ce acte se depun ? La Trezorerie am sunat si mi-au spus ca ei lucreaza doar cu persoane juridice ...... deci cum se procedeaza ?
Va multumesc dac m-ati putea ajuta cu mai multe informatii
buna ziua,
Si eu am incercat la trezorerie, care m-a trimis la Primariea de care apartin. Aici insa nu se cunoaste exact ce trebuie facut si daca ei se ocupa.
Ar fi de mare ajutor sa stim unde trebuie deschis contul si ce acte trebuie depuse (cei de la trezorerie mi-au spus ca trebuie depus un dosar, dar nu mi-au spus si ce acte ar trebui sa contina)

multumesc.
Buna ziua,
se cunoaste daca s-au publicat cumva si normele de aplicare pentru aceasta lege, daca se poate deschide contul si daca se vireaza banii?

Alte discuții în legătură

Aplicare legea educatiei nationale 1/2011 solomonalexa solomonalexa Buna ziua, Va rog sa imi clarificati unele aspecte legate de legea educatiei nationale 1/2011. In primul rand am vazut ca sunt OU care amana intrarea in ... (vezi toată discuția)
Noua lege a educatiei - 500 de euro pentru fiecare nou nascut vivi23ro vivi23ro M ar interesa daca acest proiect este deja lege in vigoare si daca se aplica retroactiv, eu am o fetita de 3.5 ani .. CE acte trebuie depuse si unde . ... (vezi toată discuția)