avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

As vrea sa stiu ce poate sa faca mama-mea impotriva lui tatal-meu.Tatal meu nu a platit pensia alimentara decat 2 luni de cand s-a despartit de mama-mea,in 2006 s-au despartit iar eu am facut 18 ani in 2010 , deci 4 ani nu a pltit deloc pensia alimentara si nici cheltuielile de judecata care trebuia sa le plateasca.Am vorbit cu mama-mea si vrea sa il dea in judecata , si sa ne plateasca tot , absolut tot , cheltuielile de judecata si pensia alimentara la doi copii timp de 4 ani. Ce sanse are mama-mea sa castige procesul ? astept un raspuns.
mama poate recupera prin executare silita pensia restanta pe ultimii 3 ani, restul datoriei s-a prescris, inclusiv acele cheltuieli de judecata.
dvs, daca urmati cursuri de zi, va puteti actiona tatal in judecata pt a primi pensie pana la 25-26 ani.
Va castiga cu siguranta dar va obtine drepturile care vi se cuvin doar pe ultimii 3 ani.
Pt celelalte s-a prescris dreptul la actiune .
Daca cheltuielile de judecata au fost prinse in hotarare in anul 2006 -nu mai pot fi recuperate-au trecut mai mult de 3 ani . Trebuiau cerute pana acum.
Multumesc mult , tata lucreaza dincolo de vreo 3-4 ani cate 6 luni dincolo cu contract , si 6 luni sta in tara , ce sanse am sa iau pensia alimentara ? iau pensia alimentara de la salariul de acolo sau cum ? nu stiu de aia am apelat la dvs.multumesc
Ultima modificare: Luni, 7 Martie 2011
Ionut888, utilizator
cel mai probabil se va stabili pensie raportat la venitul minim (670 lei)de la noi. adica maxim 25% pt un copil sau 33% pt amandoi , daca si fratele e indreptatit sa mai primeasca
Mai mare daraua decat ocaua.Nu inteleg de ce nu ati rezolvat cazul
la vremea respectiva.Macar atunci sa fi intrebat pe cineva.Toate
pretentiile financiare nereclamate in timp cad sub imperiul prescriptiei,asadar,puteti recupera prin hotarare judecatoreasca
numai pentru ultimii 3 ani de la data depunerii actiunii.Cheltuielile
de judecata din 2006 s-au pierdut,indiferent daca erau mentionate
sau nu in hotararea judecatoreasca respectiva.Cat priveste pensia
de intretinere,aceasta se poate primi si dupa implinirea varstei de 18 ani,cu conditia continuarii studiilor pana la varsta de 25 de ani,in general,sau 26 de ani,in cazul studentilor medicinisti.Avand in vedere faptul ca tatal dvs nu realizeaza venituri in Romania,ca baza de calcul se va lua salariul minim brut pe economie (670 lei)
in cota de 1/4 pentru un copil sau de 1/3 pentru ambii.Vedeti daca
merita aceasta.Cat priveste banii obtinuti in strainatate de catre tatal dvs.,nu aveti nicio sansa din acest punct de vedere!!!

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara Chrysk2 Chrysk2 Buna ziua, Numele meu e Boros Denisa , sunt din Cluj-Napoca si am varsta de 18 ani. Parintii mei sunt divortati de 5 ani, iar eu am ramas cu tatal meu. De ... (vezi toată discuția)
Acte necesare recalculare pensie alimentară/poprire Anduz Anduz Bună seara! Părinții mei au divorțat în urmă cu zece ani și am fost dat în custodia mamei. La acel moment, pensia alimentară a fost calcuată la 150 ... (vezi toată discuția)
Neplatirea pensiei alimentare!!! mafioto mafioto Buna ziua! Am 16 ani, iar parintii mei sunt despartiti. Eu locuiesc cu mama iar tatal este recasatorit. Problema este ca pensie alimentara nu imi plateste ... (vezi toată discuția)