avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Combustibil
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Combustibil

Buna ziua,bonul de benzina se inreg in ct 3022 sau direct in ct de chel 6022?
Unii sustin ca trebuie sa il trecem in 3022 si apoi pe 6022, altii direct pe 6022, noi pana acuma am trecut direct pe 6022, nu avem multe bonuri intr-o luna, avem 2 masini pe firma, dar recent am vorbit cu un expert contabil care a zis ca trebuie mai intai trecut in 3022 si apoi pe 6022 la sfarsit de luna pe baza foilor de drum, cat a consumat in luna respectiva.Daca il trec in 3022 ar trebui sa fac receptie, ceea ce nu este adevarat pt ca noi nu receptionam benzina si apoi o dam la soferi, ci ei merg direct la peco de unde se aprovizioneaza.Contabilul sustinea ca daca il trecem direct in 6022 denaturam chelt din luna respectiva, pt ca masinile nu au consumat tot ci la sfarsit de luna mai au ceva inb rezervor.Corect asa este, dar este corect sa fac NIR pe benzina?
Multumesc, astept raspuns de la cei cu multa multa experienta care tot timpul au fost atenti si cu cei care au putina experienta.
Cel mai recent răspuns: ContSters123067 , utilizator 06:48, 14 Martie 2011
daca il treceti pe 3022, faceti bon de consum.
Da, multumesc, stru ca se face bon de consum , dar intrebarea era se face receptie adica NIR?
Ma scuzati ca insist, dar bonul de benzina se trece pe:
1.ct 6022 sau
2.ct 3022 la care trebuie NIR si Bon de consum. Cu riscul de a ma repeta cum sa fac eu receptia pe benzina care este in rezervorul masinii?, eu consider ca as face receptie daca benzina as tine-o in bidoane si de acolo as da la soferi.
Daca folosesc ct 3022 trebuie neaparat sa fac receptie.
Cum este bine?
Tratamentul deductibilitatii cheltuielii cu combustibilul este analizat prin prisma utilizarii autovehiculului in cadrul activitatilor exceptate prevazute in OUG 34/2009.
Daca activitatile cu cele 2 autoturisme nu se incadreaza celor de mai sus, atunci nu vad rostul consumului trecut prin ct. 3022 (NIR, BC).
Tot nu deducem TVA-ul, atunci inregistram direct pe ct. 6022 (se poate face un analitic).
Nu uitati! Bonul fiscal sa aiba stampila emitentului, denumirea cumparatorului si nr. de inmatriculare al autoturismului pentru care a fost folosit carburantul.
Cel putin eu asa procedez, exceptand cazul in care societatea foloseste utilajele din dotare, deci consuma carburant si atunci clar trec prin 3022 (NIR, BC).
Incerc sa ajut nu sa incurc,
A.



Daca utilizati metoda inventarului intermitent (vezi pct 165 omef 3055 ) atunci inregistrarea direct in 602 este corecta .

E o intreaga discutie legata de aceasta problema , a NIR-ului la combustibilul utilizat . Opinia mea este ca NIR nu se poate face pentru ca ar fi inutil si inexact : NIR -ul este intocmit de un gestionar ; care este cantitatea pe care o va trece in NIR ? Cea din actul de cumparare ? Nu mai exista , pentru ca de la punctul de alimentare pana la sediul firmei deja este consumata o cantitate .
Daca a venit pe drumul drept catre firma , hai sa zicem ca aproximam . Dar daca a mers pe ocolite sau de la pct de alimentare a mai rezolvat una, doua ... o suta de probleme in interesul firmei si are rezervorul gol ?Deja bietul salariat va fi supus unei anchete . Si de fapt , doar si-a facut job-ul ...

Cea care este in rezervor la momentul receptiei (daca mai e ... )? Cum o determina ?
Si cu restul ce se intampla ?
Cred ca este un fel de "nu mai vedem padurea din cauza copacilor "
Relevant in problema asta a combustibilului este costul - sa reflecte un consum in interesul firmei , cred ca acesta este de fapt obiectivul care trebuie urmarit .
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Martie 2011
Magda Staicu, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Contul 604 sheyda sheyda Buna ziua as dori sa ma lamuriti daca se poate ... in cazul in care exista si factura la bonul de benzina/motorina acesta este inregistrat tot la 604? (vezi toată discuția)
Factura combustibil lidiao lidiao Am urmatoarea situatie, se alimenteaza combustibil si se primeste bon fiscal cu valoare mai mare de 100 eur, se cere factura pentru a putea fi inregistrata in ... (vezi toată discuția)
Proces verbal predare primire 17pyd 17pyd Receptia unor bunuri materiale si inregistrarea in contabilitate se poate face pe baza unui proces verbal de predare primire incheiat intre 2 societati? Este ... (vezi toată discuția)