avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Valabilitate certificat casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Valabilitate certificat casatorie

buna ziua! as vrea sa-mi explicati va rog cum stau lucrurile in urmatoarea situatie : sunt divortata de pe 14 ianuarie a.c. azi, fostul sot mi-a cerut certificatul de casatorie sub pretextul ca i-a expirat buletinul si are nevoie de el ca sa si-l schimbe..acesta nu a devenit nul fiind inlcocuit de hotararea de divort? eu sunt obligata sa il dau? ce ar putea face cu el? din cate stiu eu, C.I. ii expira peste vreo 3 ani.. sunt putin nedumerita...
Cel mai recent răspuns: anescumaria , utilizator 10:37, 17 Martie 2011
de vreme ce ati divortat, nu stiu cum mai sunteti si dvs in posesia certificatului de casatorie!
hotararea de divort trebuie prezentata la politie!
certificatul de casatorie in original, nu l-ati depus la dosarul de divort?
oricum hotararea de divort devenita definitiva se comunica si la starea civila, certificatul e anulat apoi. oricum, mai bine nu i-l dati, in afara de buletin va puteti trezi coplatitor intr-un contract de credit.
buletinul il poate schimba si cu hotararea de divort daca v-a fost comunicata
la dosar am depus copie xerox si nu mi l-a cerut nimeni in original astfel incat inca il am.. hotararea de divort e definitiva iar pe 18.03 va deveni si irevocabila..multumesc frumos pentru raspunsuri!
Certificatul de casatorie dovedeste doar ca este inregistrat un act de casatorie in registrele de stare civila. Casatoria s-a desfacut prin divort. La evidenta persoanelor, probabil ca fostului sot i s-a cerut pe langa sentinta de divort si certificatul de casatorie numai pt. actualizarea bazei lor de date. Nu are ce face cu certificatul, nu va poate prejudicia in niciun fel.
anescumaria a scris:

.. hotararea de divort e definitiva iar pe 18.03 va deveni si irevocabila...


Perfect. Asta inseamna ca poate sa mai rabde vreo 3 - 5 zile. Luni dimineata poate sa solicite o copie (sau cate vrea) legalizata cu mentiunea definitiva si irevocabila dupa hotararea de divort si sa o foloseasca unde vrea. (oriunde ar fi folosit pana acum certificatul de casatorie).


maria.anca a scris:

nu va poate prejudicia in niciun fel.


:hm: Imaginatia unora e nelimitata... (adica, teoretic aveti dreptate, dar practic ... ne lasam surprinsi)

Solicitarea lui ... "in baza la pretextu' ca" (scuzati exprimarea improprie, dar sugestiva) trebuie sa-si schimbe neaparat maine cartea de identitate care ii expira peste 3 ani :O, mi se pare cam trasa de par.

"Casatoria este desfacuta din ziua cand hotararea prin care s-a pronuntat divortul a ramas irevocabila.
...
Faţă de cel de-al treilea, efectele patrimoniale ale căsătoriei încetează de la data când s-a făcut menţiune despre hotărârea de divorţ sau, după caz, despre certificatul de divorţ pe marginea actului de căsătorie ori de la data când ei au cunoscut divorţul pe altă cale" (art. 39. C. fam)

Adica ...un tert caruia i s-a fluturat un certificat de casatorie in original poate fi unul care "nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroase" (= de "buna credinta").
Desigur, poate exista ac de cojocul oricarui produs al imaginatiei. Dar asta inseamna timp, nervi si bani. Mai bine sa "planga" el vreo 3 zile.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Martie 2011
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Cartea de identitate si certificatul de casatorie al persoanei divortate luciamihalache luciamihalache Am divortat in 1988 . Certificatul de casatorie a ramas la dosarul cauzei. Acum , pentru obtinerea unei noi carti de identitate mi se solicita sa le prezint ... (vezi toată discuția)
Obtinere certificat de casatorie dupa un divort Rodi111 Rodi111 Buna seara . Pentru obtinerea cetateniei un Franta se cere certificatul de casatorie in original. Sunt divortata din 2003 si actul original à fost depus la ... (vezi toată discuția)
Casatoriti sau divortati?? simonaMHZ simonaMHZ Buna ziua, Parintii mei au divortat acum 15 ani.Au stat timp de patru ani despartiti, dupa care s-au impacat.Eu minora fiind, am fost incredintata mamei, ... (vezi toată discuția)