avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... termen legal in care sa-mi anunt angajatorul ca sunt ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

termen legal in care sa-mi anunt angajatorul ca sunt insarcinata

Exista un termen legal in care sunt obligata sa-mi anunt angajatorul ca sunt insarcinata? Ma puteti ajuta si cu un temei legal?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: adela05 , utilizator 13:29, 17 Martie 2011
OGU nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca, prevede la art 3 ca salariata care este gravida, cea care a nascut recent sau cea care alapteaza este obligata sa se prezinte la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sa le ateste starea.
In cazul in care nu se prezinta la medic si nu anunta in scris angajatorul privind starea lor, acesta este exonerat de obligatiile sale prevazute in OGU la art. 5,6 , 18, 23, 25.
adela05 a scris:

Exista un termen legal in care sunt obligata sa-mi anunt angajatorul ca sunt insarcinata? Ma puteti ajuta si cu un temei legal?
Multumesc


OUG nr.96/2003 nu prevede niciun termen in care salariata gravida trebuie sa-l anunte pe angajator de starea sa fiziologica de graviditate .
Este adevarat ca ordonanta nu prevede un termen anume in care salariata ar trebui sa anunte angajatorul, dar daca analizam articolele precizate si mai ales

ART. 18
Pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă a salariatelor gravide şi/sau mame, lăuze sau care alăptează, regulamentele interne ale unităţilor trebuie să conţină măsuri privind igiena, protecţia sănătăţii şi securitatea în muncă a acestora, în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă şi ale celorlalte acte normative în vigoare.


observam ca in oricare din zilele de lucru angajatorul poate dispune o anumita masura care ar putea afecta salariata aflata in una din situatiile prevazute, caz in care angajatorul este exonerat de raspundere daca nu a stiut ca salariata se afla in acea stare.
In plus salariata beneficiaza de prevederile art. 18, daca si numai daca angajatorului i-a fost adus la cunostinta starea de graviditate.
In concluzie, anuntati angajatorul cand veti dori.
In practica, salariatele anunta pe angajator imediat dupa ce au aflat ca sunt gravide ... in acest caz, se pot feri de eventualele abuzuri ale acestora mai les cand este vorba despre concedieri ...
Ultima modificare: Luni, 14 Martie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
multumesc =D>

Alte discuții în legătură

Concediu risc maternal valcris valcris Buna ziua. Daca o angajata este insarcinata in 7 saptamani, poate sa intre in concediu de risc maternal chiar daca inca nu a anuntat angajatorul in scris ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa imi anunt sefii in scris ca sunt insarcinata? cosmi24 cosmi24 buna ziua... lucrez la o firma de un an si jumatate si sunt insarcinata in 2 luni. cum trebuie sa comunic acest lucru angajatorului? am inteles k e mai bine sa ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la concediu de risc maternal? Silvianiny Silvianiny Buna ziua,va rog sa ma lamuriti si pe mine cu privire la drepturile mele de a beneficia de concediul de risc maternal si I.D.C prin urmare va prezint situatia ... (vezi toată discuția)