avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale ordine/procese verbale de compensare
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

ordine/procese verbale de compensare

am o mare problema: sunt la inceput de drum in ceea ce priveste contabilitatea si am nevoie de legea care reglementeaza procesul de compensare. am gasit pe net o lege, si anume cea din 23 august 1999, dar nu stiu daca a mai fost modificata sau nu. as avea nevoie de asemenea si de un model de ordin/proces verbal de compensare.
va rog sa ma ajutati!!!
Cel mai recent răspuns: simonk_4you , utilizator 11:08, 9 Iunie 2008
Potrivit Hotararii Guvernului nr. 685/ 1999 pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor din economie, si Regulamentului de compensare a datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, incepand cu data de 1 octombrie 1999, se interzice utilizarea altor documente de compensare in afara celor prevazute in regulamentul de compensare aprobat prin prezenta hotarare. Conform acestui regulament, compensarea obligatiilor de plata reciproce dintre persoane juridice se face pe baza de ordine de compensare. Ordinele de compensare au regim special si sunt numerotate din tipografie. Evidenta lor este stricta si reprezinta document justificativ de inregistrare in contabilitate a stingerii creantelor si a datoriilor care au facut obiectul compensarii.

Compensarea poate avea loc la nivelul cel mai mic al datoriilor si creantelor reciproce. Persoana juridica initiatoare este persoana juridica care solicita stingerea obligatiilor reciproce prin intermediul actului de compensare, iar persoana juridica destinatara este cea care accepta compensarea unei creante prin datoria sa catre initiator. In lantul de compensare, trebuie emise si primite ordine de compensare, astfel incat persoana juridica initiatoare devine si persoana juridica destinatara. In cadrul Institutului de Management si Informatica din cadrul Ministerului Industriei si Comertului, functioneaza serviciul de compensare care, prin compartimente specializate si pe pe baza informatiilor ce trebuie transmise de persoanele juridice, analizeaza, identifica si prezinta circuitele de compensare, organizeaza sedintele de compensare, emite ordinele de compensare, tine evidenta lor si solutioneaza litigiile.

Contribuabilii, persoane juridice, sunt obligati sa transmita in baza de date a Institutului de Management si Informatica datele privind platile restante mai vechi de 30 de zile, cu o valoare mai mare de 10.000 lei (RON). Dupa introducerea in sistem a datelor, contribuabilii au obligatia sa le actualizeze permanent, la intervale de cel mult 30 de zile, operand modificarile survenite. Cei care nu inregistreaza datorii sau creante mai vechi de 30 de zile si care au o valoare mai mare de 10.000 lei (RON) nu sunt obligati sa transmita informatiile, iar cei care doresc sa intre in sistemul de compensare pot transmite si facturi mai noi de 30 de zile, cu valori mai mici de 10.000 lei (RON)/factura.

Pentru facturi cu valori mai mari de 10.000 lei (RON), compensarea datoriilor neplatite la termenele scadente se va realiza numai in conformitate cu prevederile regulamentului de compensare aprobat prin aceasta hotarare. Pentru sume reprezentand contravaloarea facturilor mai mici de 10.000 lei (RON), inclusiv, compensarea reciproca intre contribuabili, persoane juridice, se poate efectua si in afara cadrului institutional reprezentat de Institutul de Management si Informatica, dar pe baza acelorasi formulare, respectiv a ordinelor de compensare
multumesc pentru raspuns!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordine de compensare Flori David Flori David Este obligatoriu ca pentru o compensare intre 2 firme, ambele sa initieze ordine de compensare? Daca initiaza doar o societate si se mentioneaza pe verso atat ... (vezi toată discuția)
Compensare dena71 dena71 De la firma X am cumparat marfa, la randul meu eu i-am vandut niste mijloace fixe. Am posibilitatea de a efectua compensatie? (vezi toată discuția)
Ordin de compensare monicagheorghe monicagheorghe Buna ziua, Va solicit un raspuns la urmatoarea nelamurire: sunt agentul economic initiator al unui ordin de compensare cu o societate. Nu stiu care ... (vezi toată discuția)