avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Impartirea facturii de incalzire - centrala de bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Impartirea facturii de incalzire - centrala de bloc

Am o nelamurire si va rog frumos sa ma ajutati. Asociatie de proprietari are 2 contoare de gaz: unul pentru bucatarie si celalalt pentru incalzirea apei calde menajere, a spatiilor comune si a apartamentelor. Mentionez ca avem centrala de bloc. Cum impart factura de gaz pentru incalzirea apei calde menajere, pentru incalzirea spatiilor comune si pentru incalzirea apartamentelor? Adunarea generala a decis ca 20% din factura sa fie incalzirea spatiilor comune.
Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: zdnicol , utilizator 13:24, 29 Martie 2011
Este foarte bine ca aveti o hotarare a adunarii generale. Acum discutati in comitetul executiv si adoptati un regulament de gestionare si repatizare consumului de gaz.
Consumul gazului pentru bucatarie, fiind contorizat separat, puteti sa-l repartizati lunar in functie de numarul de persoane, asa cum se procedeaza in sistemul public sau necontorizat.
Din totalul consumului de gaz pentru functionarea centralei de bloc(cel de-al doilea contor de gaz), repartizati 20% pe cota indiviza tuturor apartamentelor (consum pentru incalzire spatii comune).
Ceea ce ramane (cei 80%) trebuie repartizati, o parte pentru incalzirea apei si o parte pentru incalzirea apartamentelor. Puteti sa va orientati la pretul unui metru cub de apa calda din alta asociatie (bransata la sistemul public) si sa propuneti acel pret unitar (din care scadeti valoarea apei reci) iar fiecare proprietar sa plateasca gazul in functie de cantitatea de apa calda consumata (conform apometrului din apartament).
Diferenta (de fapt, acum in sezonul rece, cea mai mare valoare), o repartizati fiecarui apartament pe cota indiviza (functie de suprafata utila a fiecaruia). Vara aceasta va fi "zero".
Prin mici ajustari ale pretului incalzirii apei ajungeti la o formula cat mai apropiata de realitate.
Comitetul executiv poate adopta acum acest regulament si-l poate modifica atunci cand considera necesar, in functie de observatiile in timp si de schimbarile survenite in instalatie, consum...
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Am gresit daca am impartit factura de gaz astfel: 20% pentru apa calda, iar din cei 80%: 20% pentru spatii comune si 80% pentru incalzirea apartamentelor?
Este valabil ordinul ANRSC 343/2010 in acest caz?
Nu, pentru ca nu aveti o aprovizionare cu agent termic de la furnizorii comunali.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul prompt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul apa calda & caldura pc Almaris Almaris Cum se calculeaza costul apei calde in urmatoarea situatie: Se emite factura Apa Nova pentru toata apa furnizata, se considera 20% din valoarea facturii GDF ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza pretul apei reci? Fulg Fulg Suntem o asociatie de proprietari intr-un bloc cu numai 12 apartamente. Utilitati comune platim doar apa si gunoiul, restul (gazul, curentul) fiind contorizat ... (vezi toată discuția)
Care e modul de calcul pt. apa calda si caldura la un bloc cu centrala termica cornelusha cornelusha Buna seara, Va rog, stie cineva care e modul de calcul pentru apa calda, caldura si masinile de gatit( aragazuri)? Toate trei sunt conectate la un singur ... (vezi toată discuția)