avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul apa calda & caldura PC
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul apa calda & caldura PC

Cum se calculeaza costul apei calde in urmatoarea situatie:

Se emite factura Apa Nova pentru toata apa furnizata, se considera 20% din valoarea facturii GDF pentru prepararea apei calde, se cunoaste consumul de apa calda pentru fiecare apartament. Care este modul de calcul pentru a stabili pretul unui MC de apa calda?

Cum se poate cunoaste costul caldurii aferente partii comune daca nu exista contor separat? Exista contorul general pentru tot consumul aferent blocului in MC si contoare pentru fiecare apartament in Kwh. Pe factura apare si consumul lunar de Kwh.

Multumesc!

Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:16, 1 Noiembrie 2016
intrebarea este incompleta. Faceti o descriere mai exacta a situatiei existente.
Apa Nova emite factura pentru apa rece incusiv pentru cea care urmeaza sa fie incalzita prin intermediul centralei de bloc. Pentru a afla pretul unui metru cub de apa rece, este corect sa impart valoarea facturii la numarul de metri cubi de apa rece si calda consumati?

In cazul dat, daca stabilesc astfel pretul MC de apa calda, la care mai adaug costul pentru incalzire(20% din valoarea facturii de gaz), reiese ca un metru cub de apa calda va fi mai ieftin decat un metru de apa rece. Este o regula ca apa calda sa fie mai scumpa decat apa rece?
de fapt cum inteleg eu dumneavoastra , nu cu repartizarea cheltuielilor pentru apa sunt problebe , ptr ca dumneavoastra beneficiati de la furnizor decat de apa rece care este contorizata , de la contoarul de bransament se stie care apa se distribuie ptr a fi incalzita si care se foloseste in stare de apa rece ? cred ca problema la dumneavoastra este repartizarea cheltuielilor facturi de gaz , consumul de gaz se foloseste ( avand centrala de bloc ) ptr : producerea calduri ,apei calde si ptr consumul din bucatarii , incercati sa stabiliti un regulament ptr ca solutii sunt . ex , montarea unui apometru montat in aval de cel de bransament ,care inregistreaza apa ce urmeaza afi incalzita , daca determinati acest consum , adaugati un procent din consumul de gaz si aveti valoarea apei calde , din facttura de la ApaNova scadeti valoare de pe contoarul pasant ( montat ptr determinare apei ptr incalzire ) si ce ramane determinati valoarea consumului pantru apa rece
ce nu inteleg eu este de ce trebuie sa va complicati cu determinare valori consumurilor ptr apa rece ptr ca la final tot valoarea facturilor emise de furnizori trebuie sa le platiti
Domnule,
Cu poti spune ca 1mc apa cala este mai ieftin decat 1 mc de apa rece? Daca inventezi dumneata un astfel de cost, maine-poimane te vad cu Nobelul in mana!!!

In aceste cazuri, se lucreaza mult cu elemente conventionale, da? Din start spuneti ca 20% din consumul de gaze " merge" spre preparare AC.
Calculul este simplu:
- pe factura de apa rece este trecut pretul unitar al unui mc de apa;
- vedeti ce cantitate de apa calda s-a consumat, determini valoarea;
- factura de gaze naturale o imparti, asa cum ati zis - 20% spre prep. apa calda (valoric);
- vedeti ce costuri mai sunt pe-acolo (energie electrica, fochist, etc.) - valoric;
- aduni toate aceste valori si rezultatul il imparti la cantitatea de AC determinata prin contori, rezultand costul unui mc de AC.

Pentru incalzire PC
Daca nu aveti contor separat, nici nu tre' sa va intereseze acest cost, ca element separat.
Dvs. impartiti suma respectiva la intreaga suprafata utila a blocului/scarii, determinand costul pe mp de sup. utila. Acest cost se inmulteste cu sup. utila a fiecarui apartament.
Daca lucrati cu procente de cota-parte indiviza de proprietate - este acelasi lucru, se imparte suma totala la 100, apoi rezultatul il imultiti cu procentul fiecarui apartament.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizare cost pentru preparea apei calde menajere Arabella Pap Arabella Pap Buna ziua! Ma poate ajuta cineva cu un mod de calcul pentru repartizarea legala a costului de pe factura pentru combustibilul folosit pentru a incalzi apa? ... (vezi toată discuția)
Cat costa un metru cub de apa rece si unul de apa calda in orasul constanta??? marianb13 marianb13 as vrea sa stiu cat costa un metru cub de apa rece si unul de apa calda pt judetul Constanta....si as vrea sa mai stiu daca afirmatia e corecta : 1 mc de apa ... (vezi toată discuția)
Costul apei calde pe timpul verii la o centrala de bloc Ionutnespus Ionutnespus Buna ziua, Suntem o asociatie de locatari cu centrala de bloc, fiecare apartament avand contor propriu de apa rece / calda. Pe timpul verii, centrala ... (vezi toată discuția)