avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Care e modul de calcul pt. apa calda si caldura la un ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Care e modul de calcul pt. apa calda si caldura la un bloc cu centrala termica

Buna seara,
Va rog, stie cineva care e modul de calcul pentru apa calda, caldura si masinile de gatit( aragazuri)? Toate trei sunt conectate la un singur contoar Engie. Blocul are doua centrale pentru prepararea apei calde si caldurii. Nu se stie exact procentul pentru partile comune, cel pentru consumul per ap. si nici cel pentru aragazuri.
Ar fi prea costisitor ca asociatia sa achizitioneze contoare pentru masurarea cantitatilor( m.c.apa calda si kw pt. caldura). Ultimul lucru pe care l-am auzit, ar fi si un coeficient de 1,12, dar nu am inteles prea bine ce e cu el...
Va multumesc,
Cornelusha
Cel mai recent răspuns: cornelusha , utilizator 13:40, 18 Septembrie 2016
Discutati in comitetul executiv si intocmiti un regulament de gestionarea acestor consumuri.
Va sugerez cateva repere:
1. Consumul de apa calda sa se determine cu apometrele din fiecare apartament tot asa cum se determina si consumul de apa rece. Stiti pretul unui m.c. de apa rece. Pretul apei calde este format din pretul unui m.c. de apa rece plus costul incalzirii apei. Gasiti preturi de referinta la marii furnizori de apa calda si agent termic.
2. Neavand contoare de gaz in fiecare apartament, consumul de gaz necesar la bucatarii o sa-l determinati impartind la numarul de persoane. Din consumul total al centralei, scadeti consumul determinat la punctul 1, iar rezultatul impartiti-l pe persoane.
3. Daca nu aveti repartitoare de caldura in apartamente, stabiliti ca proprietarii sa suporte cheltuielile de incalzire in functie de suprafata utila a fiecarui apartament. Aveti ca repere consumul pentru apa calda si gazul de bucatarie din sezonul cald. In sezonul rece, cand porniti caldura, scadeti din total consum ceea ce de regula consumati la punctul 1 plus 2 (indexati cu 10% consumul la apa calda) iar diferenta de gaz consumat o repartizati pe total suprafata utila din asociatie si aflati consumul pe metru patrat. Acesta se plica apoi fiecarui apartament in functie de suparfata utila proprie.

Sund doar cateva repere pe care le puteti folosi in elaborarea unui regulament, adopatat de comitetul executiv si care se poate pune in practica. Dupa o perioada (luna, trimestru, sezon, an) o sa va dati seama daca e bun, daca e necesar sa mai ajustati cate ceva, sa schimbati unele proportii...
Va multumesc mult pentru raspuns.

Cornelusha

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartirea facturii de incalzire - centrala de bloc zdnicol zdnicol Am o nelamurire si va rog frumos sa ma ajutati. Asociatie de proprietari are 2 contoare de gaz: unul pentru bucatarie si celalalt pentru incalzirea apei calde ... (vezi toată discuția)
Calcul apa calda & caldura pc Almaris Almaris Cum se calculeaza costul apei calde in urmatoarea situatie: Se emite factura Apa Nova pentru toata apa furnizata, se considera 20% din valoarea facturii GDF ... (vezi toată discuția)
Centrala de bloc, defalcare consum gaz pentru apa calda mariancel mariancel Buna ziua, As dori sa aflu cum se calculeaza pretul apei calde in conditiile de mai jos. Exista o centrala de scara (12 apartamente) care produce si apa calda ... (vezi toată discuția)