avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa judiciara de timbru pentru o cerere ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa judiciara de timbru pentru o cerere reconventionala

Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti -tot caut in codul civil si legea 146/1997 si nu sunt lamurita.:
1.O cerere reconventionala se taxeaza-se percepe taxa judiciara de timbru si
pentru ea?Separat de cererea principala?
2.O cerere de chemare in judecata a altei persoane se timbreaza?El devine intervenient in interes propriu.Si daca se taxeaza cine achita,ca el e introdus fortat.Multumesc.
da, cererea reconventioala se timbreaza in acelasi cuantum ca si actiunea principala. Cererea reconventionala este altceva decat cererea de interventie in interes propriu.
Taxa judiciara se achita de cel care introduce cererea intr/o cauza ce face obiectul actiunii principale.
La fel, si cel care a introdus actiunea principala si ulterior formuleaza si alte capete de cerere, trebuie sa mai achite taxa judiiara pentru respectivele capete de cerere.
Dar art 10 din legea 146/1997 spune ca si cererile de interventie se taxeaza.Eu sunt in ceata.Multumesc
Da, ca orice cerere. iar intervenientul in interes propriu nu este fortat sa intre in proces ci este necesar pentru el, daca are vreun interes in cauza, pe care vrea sa si-l pastreze. Daca nu vrea, nu/l forteaza nimeni
S-o iau incet.Eu sunt reclamant.Paratul face o cerere reconventionala la un moment dat si face si o cerere de chemare in judecata a altor persoane.In speta :pe matusa mea.Din acel moment matusa mea,fara voia ei devine parata in acest proces.De 2 ani se chinuie sa iasa ca ea n-are nici un interes.. Conf.art58 c p c cel chemat devine intervenient...Nu stiu cum,dar matusa a devenit parat.Intrebare:s-a incalcat art 58 cpc,sau se incadreaza altundeva si habar n-am unde sa mai caut.Si daca a devenit intervenient ,nu trebuie taxa de timbru ,art10 leg146/1997?Cum poate matusa sa iasa din acest proces(locuieste la 400 km).Ea nu trebuia sa fie intrebata daca vrea sa fie parte in acest proces?Multumesc
@ teslovan E bine ca ati dat detalii.
Ati scris ca :
Din acel moment matusa mea,fara voia ei devine parata in acest proces.De 2 ani se chinuie sa iasa ca ea n-are nici un interes

1.Dvs ca reclamant, ati platit taxa judiciara de timbru, chemand pe cineva in calitate de parat, sau parati.
2. Paratul pe care l-ati chemat in judecata, a facut o cerere reconventionala si a devenit in acel dosar parat- reclamant reconventional si a chemat la randul sau in judecata anumite persoane in afara de dvs. . A trebuit sa plateasca aceeasi taxa judiciara.
3 Daca in cererea lui a solicitat introducerea in cauza a matusii dvs in calitate de parata, aceasta poate sa depuna o intampinare prin care sa arate punctul sau de vedere fata de obiectul cauzei,. daca are sau nu, vreun interes in respectiva speta, daca este de acord cu admiterea cererii reconventionale formulata de paratul /reclamant reconventional, sau este de acord cu admiterea actiuii principale formulata de dvs. .
Intampinarea poate fi depusa prin corespondenta , indicand numarul dosarului si termenul de judecata. si nu trebuia sa se prezinte neaparat in instanta daca este atat de departe.
Daca matusa dvs ar avea vreun interes in legatura cu obiectul dosarului, numai atunci ar fi putut sa formuleze o cerere de interventie in interes propriu si ar fi avut calitatea de intervenient. Dar daca nu are nici un interes cum ati scris mai sus. poate sa stea linistita. Nu mai trebuie sa se prezinte, daca isi exprima in scris , prin intampinare , pozitia fata de actiune.
Poate o deranjeaza faptul ca primeste citatii ... Daca se prezinta o singura data in instanta , ea nu va mai fi citata, dar daca nu se prezinta va fi citata in continuare pana la finalizara dosarului, pentru ca asa prevede procedura.
La solutionarea cauzei, instanta se va pronunta si fata de ea, in sensul ca nu a ridicat pretentii fata de obiectul dosarului
Ultima modificare: Vineri, 25 Martie 2011
ContSters122901, utilizator

Alte discuții în legătură

O cerere de interventie accesorie in interesul paratului se timbreaza? leusan leusan In cazul cererii de intervenient in sprijinul paratei se taxeaza cererea si daca da cat? (vezi toată discuția)
Intervenientul în interesul pârâtului trebuie sã timbreze? leusan leusan Exista urm situatie. Un intervenient accesoriu in favoarea paratului este obligat de instanta la plata taxei de timbru egala cu a reclamantului,desi ... (vezi toată discuția)
Cererea de interventie in favoarea reclamantului Faur Ionela-Carmen- Cabinet de Avocat Faur Ionela-Carmen- Cabinet de Avocat Cererea de interventie in favoarea reclamantului se timbreaza ? Avand in vedere ca prin aceasta cerere nu se cere nimic , decat , se urmareste apararea ... (vezi toată discuția)