avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... lipsire de libertate?lamuriri
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

lipsire de libertate?lamuriri

Buna ziua, as vrea sa pun o problema in discutie pe care o avem mai multi cetateni din Pitesti legat de controlul care se efectueaza in mijloacele de transport. Folosesc zilnic autobuzul pentru a merge la serviciu si apoi la facultate, s-a intamplat sa uit intr-o zi acasa abonamentul de calatorie. Desi dimineata cand am plecat am recunoscut si am platit contravaloarea unui tichet de calatorie care este dat de personalul ce se ocupa de control si mi s-a spus ca este valabil toate ziua, la plecarea de la serviciu am aratat altor persoane abilitate sa controleze acel tichet/chitanta mi s-a spus ca nu este bun/nu este valabil toata ziua si nu am voie sa cobor din autobuz pana la urmatoarea sectie de politie unde voi plati o amenda de 500 ron, desi am vrut sa cobor din autobuz s-au inchis usile si am fost tinut cu forta, in cele din urma am mai platit inca 20 lei contravaloarea acelui tip de tichet special dat celor care nu au legitimatie de calatorie/bilet etc. Problema se pune daca ei au voie sa retina persoanele in autobuz impiedicand cu orice mijloace ca cetatenii sa paraseasca autobuzul daca se constata ca nu au bilet.
Hotararea consiului local spune:
Art. 20
Principalele obligaţii ale personalului de verificare şi control al legitimaţiilor de călătorie:
a) să verifice valabilitatea şi autenticitatea legitimaţiilor de călătorie (bilete, abonamente, legitimaţii de călătorie gratuite)
b) în timpul controlului să poarte la vedere ecusonul cu numele şi prenumele acestuia
c) să aibă o ţinută corespunzătoare
d) să aibă un comportament civilizat faţă de utilizatorii mijloacelor de transport în comun
e) în cazul în care există proba faptică, concretă şi reală a vinovăţiei călătorului contravenient, cazul va fi tratat izolat fără extinderea lui publică în mijlocul de transport, arătându-se în mod obiectiv şi civilizat încadrarea faptei în actul normativ de constatare şi stabilire a contravenţiei
f) să intervină şi să acţioneze pentru aplanarea conflictelor apărute între utilizatorii mijloacelor de transport.

* faptul ca ei inchid usile si uneori trag de calatori/se pun in fata lor si nu le dau voie sa coboare cu complicitatea soferului nu intra la lipsire de libertate? daca da ce se poate face, altcineva mi-a spus ca nu este lipsire de libertate, dar anul acesta deslusesc tainele dreptului penal la facultate, HCL nu precizeaza ca ei pot face asa ceva
* daca nu este lipsire de libertate ce putem face noi cetatenii in cazul acesta, sa se schimbe HCL in care se se prevada ca ei au dreptul sa faca asa ceva
Cel mai recent răspuns: razvypitesti , utilizator 14:06, 29 Martie 2011
Ceea ce descrieti dumneavoastra s-ar incadra la infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal. Puteti face o plangere penala impotriva persoanelor respective.

Pe de alta parte, savarsirea infractiunii va fi greu de probat daca nu aveti martori care sa sustina ceea ce sustineti si dumneavoastra.
acest lucru fac de fiecare data cu toti calatorii , mai putin cu cei de etnie rroma, dar aici intram in alte polemici, mi s-a spus asa "cum vrei sa te duc la politie daca nu te lipsesc de libertate?"

martori, nu ar fi o problema, la mine fapta este consumata, dar zilnic oamenilor li se intampla acest lucru, chiar si dupa ce isi composteaza biletul mai sunt "controlori care pretind ca nu a fost compostat cum trebuie" Plangerea sa fie facuta direct la parchet, ne va lua cineva in seama acolo?
* dar legat de ce scrie in HCL 378 24.09.2009
Plangerea se poate depune la parchet, iar cei de acolo sunt obligati sa va ia in seama. Cititi art. 222 Cod procedura penala pentru a vedea ce mentiuni trebuie sa contina plangerea.

Legat de HCL, incalcarea dispozitiilor prevazute acolo constituie raspundere disciplinara. Puteti face o reclamatie la regia de transport respectiva impotriva controlorilor care v-au agresat (incalca lit. c si d din articolul citat de dumneavoastra).
Ultima modificare: Marți, 29 Martie 2011
ContSters200284, utilizator
multumesc pentru lamuriri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suprataxa ratb asy38 asy38 Buna ziua .Va rog daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns sunt noua in bucuresti de 3 zile ,domiciliul meu este in braila .Ieri am vrut sa merg cu RATB ... (vezi toată discuția)
> privare de libertate de catre controlori Diabolik_01 Diabolik_01 Salutare, Am si eu o nelamurire. Un angajat al unei regii de transport (bucuresti, iasi, pitesti, suceava, etc) poate sa retina o alta persoana in ... (vezi toată discuția)
Amenda abuziva regia autonomă de transport Iuli81an Iuli81an Fiind intr-o vizita de 4 zile intr-un oras din provincie la intoarcere spre casa in data de 21 Mai in jurul orelor 10:30 - 11:00 am folosit unul din mijloacele ... (vezi toată discuția)