avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Amenda abuziva Regia Autonomă de Transport
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Amenda abuziva Regia Autonomă de Transport

Fiind intr-o vizita de 4 zile intr-un oras din provincie la intoarcere spre casa in data de 21 Mai in jurul orelor 10:30 - 11:00 am folosit unul din mijloacele de transport RAT pentru a ma deplasa de la pe o distanta de 4 KM pana la gara.

Am urcat in mijlocul de transport cu doua bagaje voluminoase le-am asezat la intamplare pe podea apoi m-am indreptat spre aparatul de compostare a biletelor aflat la 2-3 metri, dar acolo in fata mea era un batranel ce parea ca incearca sa valideze un bilet.

Aveam sa calatoresc pana la capatul liniei si am considerat ca e un semn de bun simt sa acord prioritate batranului ce avea sa calatoreasca poate doar o statie, doua.

In timpul cat acesta ar fi efectuat operatiunea de compostare a biletului m-am indreptat spre bagaje incercand sa le asez cumva sa nu jenez si alti calatorii ce ar fi urcat intre timp .

Dupa ce am rezolvat cu bagajele si m-am sters cu un servetel pe pantofi, m-am ridicat si m-am indreptat spre a composta a biletul dar acolo am vazut doua Doamne controloare ce il luau la rost pe Batranel care sa dovedit a fi recalcitrant refuzand sa prezinte abonamantul de calatorie pe care aparent il detinea.
( Eu credeam ca avea bilet si dorea sa il composteze dar m-am inselat)

Fiind deranjata de incidentul cu batranul si de faptul ca nu l-au putut gasi cu ceva, una din Doamnele controloare s-a gandit sa isi verse frustrarile si sanctiunile pripite asupra mea .

La un moment dat colega Dansei chiar a marturisit ca m-ar fi lasat in pace daca nu se enervau cu acel "Batran nesuferit" sau daca minteam ca am abonament.
Dar daca am fost neinspirat sa prezint biletul necompostat nu au avut de ales decat sa ma sanctioneze.

Se pare ca pentru angajatii SRL-ului satelit ce se ocupa cu controlul lipsa biletului, inselaciunea si minciuna pot fi o variante de preferat in locul celei in care ai plati pt un bilet.

Curios este faptul ca batranul a disparut ca prin farmec, nu a fost sanctionat in nici un fel, nu a ramas pentru a-mi confirma povestea cea ce ma face sa cred ca a fost omul potrivit la locul potrivit sa intarzie un calator din afara orasului sa isi valideze biletul de calatorie oferind sansa controlorilor "sa mai prinda un delicvent" .

Pe un ton civilizat am incercat sa le lamuresc ca sunt din alt judet si de obicei nu calatoresc cu RAT iar costul biletului este prea mic sa merite riscul unei amenzi de sute de lei.
Le-am aratat actul de identitate + biletul CFR dus intors care dovedea buna credinta si intentia de a calatorii pana la capatul liniei la gara CFR ca sa ma pot intoarce acasa.

Am cerut si o inregistrare video ca sa imi serveasca in aparare dar spun ei ca nu exista asa ceva .

Cat au stat Doamnele de la control la discutii cu mine incercand sa demonstreze "nimic" zeci de persoane localnice ar fi putut profita de distragerea atentiei si ar fi putut calatorii fara a valida biletele.

Dar nu e problema, planul de amenzi a fost indeplinit cursa a fost platita de "subsemnatul delicvent" .

Nu vreau sa las lucrurile asa, nu sunt genul sa ma las jefuit deci ce le pot face acelor indivizi si acelui SRL pentru a-mi recupera bani si ai oprii pe viitor sa mai faca si altora asa ceva?



*Sunt de acord ca trebuie oprit fenomenul calatoriei fara bilet dar de dragul castigului unei companii tu ca stat nu ii poti lasa sa sa isi faca de cap si cu cei de buna credinta ca nu cumva sa fie vreunu tentat sa calce stramb.

Tu ca companie de transport sau control daca nu esti in stare sa previi calatoria fara bilet decat daca bagi mana si in buzunarul celor de buna credinta doar asa in cazul in care ar fi tentati sa devina fraudulosi apuca-te de cultivat cartofi si cereale.
Ultima modificare: Duminică, 22 Mai 2016
Iuli81an, utilizator
Cel mai recent răspuns: Iuli81an , utilizator 02:16, 21 Iulie 2016
Nu ati precizat aspect esential vi s-a incheiat PV contraventie ?
Daca sunteti in posesia PV si daca apreciati ca fapta constata si consemnata in sarcina dv nu releva realitatea,aveti dreptul sa formulati plangere contraventionala in termen de 15 zile de la comunicarea PV la judecatoria responsabila locatiei unde a fost constatata si consemnata contraventia
Nu mi-a fost inmanat un proces verbal de contraventie ci doar o chitanta dupa ce am platit pe loc ca sa nu mai trebuiasca sa umblu pe drumuri sau sa risc sa platesc mai mult mai tarziu.

De asemeni mi-a fost retinut si biletul de calatorie iar pe durata cursei pana la gara chiar si dupa ce am platit amenda respectiva, usa din spate a fost blocata si nu am putut parasi mijlocul de transport.

Nu aveam intentia sa cobor dar asa ca idee puteau debloca usa dupa ce am achitat amenda.

Am depus o sesizare la OPC din moment ce platisem pentru acea acel bilet eram client, nu calatoream fara bilet .
Ultima modificare: Joi, 2 Iunie 2016
Iuli81an, utilizator
Pana in acest moment, nu am primit nici un fel de raspuns la reclamatia adresata societatii de transport RAT si nici la SRL-ul ce se ocupa cu controlul biletelor si nici un proces verbal.
Atunci cand ii sun ma trimit de la unii la alti.

(Mint terte persoane ca mi-ar fi raspuns, insa ar trebui sa exista undeva la posta o dovada a trimiterii sau a ajungerii la destinatie)

ynocentta a scris:

Nu ati precizat aspect esential vi s-a incheiat PV contraventie ?
Daca sunteti in posesia PV si daca apreciati ca fapta constata si consemnata in sarcina dv nu releva realitatea,aveti dreptul sa formulati plangere contraventionala in termen de 15 zile de la comunicarea PV la judecatoria responsabila locatiei unde a fost constatata si consemnata contraventia.


Dupa ce voi primii acel proces verbal voi contesta in 15 zile amenda.


Controlorii au facut o gafa.

Dupa ce m-am legitimat, unul dintre ei s-au asezat intre mine si bagajele de pe podea.
Apoi dupa ce le-am oferit 200 de lei (atat aveam) nu au avut sa imi ofere rest asa ca m-au retinut atat pe mine cat si actul de identitate si bagajele pana la capat de linie.

Usile din spate au fost inchise pana la capat de linie, accesul spre alte usi era blocat de unul din controlori, accesul spre bagaje mi-a fost limitat de catre celalalt o mare parte din drum, actul de identitate a fost retinut mai mult decat era cazul.


Chiar si la capat de linie dupa ce una din persoane a schimbat la un butic si mi-au oferit restul probabil le era "drag" de mine ca m-au mai retinut un pic.

A trebuit sa intreb eu. " M-ai aveti treaba cu mine, acum pot sa plec? "


Se poate considera lipsire de libertate fapta de a retine si de a umilii un om fata de ceilalti calatori pe durata unei calatorii daca locul unde rapitorii l-au lasat liber este acelasi cu locul unde acesta intentiona sa coboare ?



Ultima modificare: Duminică, 17 Iulie 2016
Iuli81an, utilizator
Daca primiti procesul-verbal contestati amenda.
E greu sa rezolvati ceva dar exista si posibilitatea sa se ajunga in loc de amenda la avertisment.

Cu lipsirea de libertate in mod ilegal este foarte dificil de dovedit.
Aveti dreptul de a depune o plangere la politie dar solutionarea depinde si de ceea ce vor declara ei.
@avocat_lascoschi

Multumesc mult pentru raspuns


In acest moment am depus deja o plangere la politie .

Prefectura a trimis si ea o adresa Primariei sa verifice ce se intampla cu controlorii acelei firme de transport.

Consilierii locali apartinand unui partid politic rival au intrebat (sau vor intreba) pe Primar de ce Turisti sunt supusi unui astfel de tratament pe mijloacele de transport in comun.

Primaria a trimis o adresa firmei de transport sa verifice cele reclamate .

Dar firma de transport in comun afirma ca nu au reclamatii cum ca, calatorii ar fi sechestrati.

Cazul meu nu este singular, am strans clipuri video de pe net ca dovezi ale abuzurilor repetate, exista si un caz in care controlorii au sechestrat apoi au baut un minor pana l-au bagat in spital.

Nu am legaturi politice, nu am "spate" nu cunosc pe nimeni dar m-am gandit ca e in avantajul meu sa se analizeze toata activitatea acelei firme de control bilete.

Cand am promis ca nu voi mai folosi in viata mea serviciile lor dupa ce s-au comportat in acel mod m-au sfidat spunandu-mi ca nu dau ei faliment daca nu mai merg cu firma lor de transport.
Ultima modificare: Luni, 18 Iulie 2016
Iuli81an, utilizator

Alte discuții în legătură

Ratb linia 780 catre otopeni deepspirit deepspirit Buna ziua ! Numele meu este Daniel si as dori sa va cer un sfat daca se poate. Ieri in jurul orei 14 am luat traseul 780 catre otopeni. Am luat o cartela ... (vezi toată discuția)
Amenda ratb - cum formulez plangerea contraventionala? newuser newuser Buna seara, am circulat cu RATB, am validat cardul, a urcat controlorul la un mom ent dat, mi-a verificat cardul si mi-a spus ca nu a fost validat de ... (vezi toată discuția)
Amenda ratb iceee iceee Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu lamurirea unui conflict cu Ratb. M-am urcat intr-un mijloc de transport al ratb si nu am validat cardul. O echipa ... (vezi toată discuția)