avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu casatorie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu casatorie

Buna ziua,

Urmeaza sa fac cununia civila iar firma mi-a dat cele 5 zile libere conform legi.Intrebarea este daca eu anul acesta fac decat cununia civila ,anul urmator sau peste cativa ani cand ma hotarasc sa fac si cununia religioasa mai beneficiez de acest concediu special?

Va multumesc pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 12:57, 2 Noiembrie 2009
Cele 5 zile se dau pentru casatorie, fara a se preciza daca este civila sau religioasa. Se presupune ca se fac amandoua in aceeasi zi. Dar mai ai si concediu de odihna pe care il poti lua pentru un eveniment asa de fericit.
Casa de piatra!
cand faci cununia civila ti se elibereaza certificat de casatorie, deci data oficierii casatoriei civile este data de fapt a casatoriei ! o singura data se acorda cele 5 zile
casa de piatra !
Este posibil sa beneficiati de acele 5 zile libere platite si cand faceti cununia religioasa (anul viitor sau peste cativa ani).
elis a scris:

Este posibil sa beneficiati de acele 5 zile libere platite si cand faceti cununia religioasa (anul viitor sau peste cativa ani).


Si ce face anexeaza acelasi certificat de casatorie ? ca doar trebuie sa faca dovada casatoriei. Bine ca poate cere de la biserica un act care sa ateste ca a avut loc casatoria religiosa, dar tot nu mi se pare corect, apare o neuniformitate de tratament. UNii au 5 zile ca fac ambele evenimente in aceeasi zi sau la int de 2 trei zile si altii 10 . Totusi sunt de parere ca benefiaza doar de 5 zile pentru casatoria civila.
Exact, va atasa de la biserica un act prin care sa ateste efectuarea casatoriei religioase.
Cunosc angajatori care au acordat salariatilor (in situatii de acest gen) 5 zile de libere platite in ani diferiti.
Intr-adevar, legea nu distinge pentru care casatorie se acorda civila sau religioasa si nici nu prevede ca se acorda o singura data (CCMN pe anii 2007-2010 prevede la art. 61 (1) : Salariaţii au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situaţii, după cum urmează:
a) căsătoria salariatului - 5 zile ..... ).

Alte discuții în legătură

Concediu casatorie dicimihaela dicimihaela Intrebare: Daca pe data de 1 sept. 2007 m am angajat pt prima oara, iar eu am avut cununia civila pe 25 august 2007, mai beneficiez acum cand fac nunta de cele ... (vezi toată discuția)
Concediu casatorie ekcstsy ekcstsy Buna ziua, pe data de 15 august 2015 voi avea cununia religioasa si nunta propriu-zisa (mire, mireasa, sedinta foto restaurant etc...). Mentionez ca starea ... (vezi toată discuția)
Concediu casatorie Mr. Brightside Mr. Brightside Bun gasit! Am si eu o nelamurire. Din cate am auzit cand te casatoresti primesti 5 zile de concediu. Cand se acorda acestea? Cand trebuie instiintat ... (vezi toată discuția)