avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA II neplatitor TVA - deducere?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

II neplatitor TVA - deducere?

Buna ziua!
Am un II neplatitor de TVA. Doresc sa fac achizitii intracomunitare. Cum fac cu TVA? In primul rand, sunt obligat sa ma iregistreg in registrul operatorilor intracomunitari? In al doilea rand, mi se va factura fara TVA, pe care nu il platesc nici in Romania sau il platesc in Romania? Daca da...se poate deduce? Sau se factureaza cu TVA-ul tarii respective?
Am gasit mai multe variante pe net, sunt putin nelamurit si as fi recunoscator daca m-ati ajuta cu o info...multumesc!
Cel mai recent răspuns: just_me_12345 , utilizator 12:08, 4 Aprilie 2011
1. daca valoarea achizitiei nu depaseste 10.000 euro, nu sunteti obligat sa va inregistrati in scopuri tva intracomunitar, iar furnizorul va factura cu tva in cota aplicata in tara sa.
2. valoarea achizitiei depaseste plafonul de 10.000 euro, sunteti obligat sa va inregistrati in scopuri tva intracomunitar si sa va inscrieti in ROI, dupa care veti comunica codul obtinut catre furnizor, iar aceste va factura fara tva, urmand ca dvs. sa platiti tva in romania prin depunerea decontului special de tva, formular 301 si sa declarati achizitia in 390.
3. chiar daca valoarea achizitiei nu depaseste plafonul de 10.000 euro, puteti opta pentru taxarea operatiunii in romania si veti proceda conform pct. 2
4. in toate cazurile descrise mai sus, nefiind platitor de tva in romania, nu aveti drept de deducere a tva, acesta fiind inclus in costul de achizitie a bunurilor
5. daca doriti sa aveti drept de deducere, trebuie sa va inregistrati in scopuri normale de tva in romania, adica sa fiti platitor de tva in romania si atunci nu mai are nicio importanta pragul de 10.000 euro, va trebui doar sa va inscrieti in ROI si sa declarati achizitia in 390.
Miltumesc mult pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Societate neplatitoare de tva, achizitie ue lylyan lylyan Buna ziua Am o firma neplatitoare de TVA si vrem sa achizitionam Tegola pt acoperis din Polonia, o parte se va folosi ce ramane incercam sa revindem. Va rog ... (vezi toată discuția)
Ce declaratii trebuie depuse in cazul unei achizitii intracomunitare de servicii pentru un ong mariastatescu mariastatescu Buna ziua! Am un ong care urmeaza sa faca achizii de servicii de cercetare de marketing de la o firma din Cipru (8750 euro). Ce declaratii trebuie sa depun? ... (vezi toată discuția)
Achizitii intracomunitare - firma neplatitoare de tva Adinel84 Adinel84 Buna ziua, Am o firma neplatitoare de tva si vreau sa fac achizitii intraconunitare. Trebuie sa ma inregistrez in ROI, daca valoarea achizitiilor intr-un an ... (vezi toată discuția)