avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - testament ivit dupa 20 de ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - testament ivit dupa 20 de ani

Iata pe scurt despre ce este vorba: in 1992, o ruda a mea a murit, iar apartamentul a fost lasat mostenire, printr-un testament olograf, 1/2 mie si 1/2 unei alte rude. De curand, am dat, printr-un miracol, peste un testament autentificat notarial, ULTERIOR celuilalt, prin care eu urma sa mostenesc intregul apartament, iar ruda respectiva doar uzufructul (sa ramana sa locuiasca acolo).
Intrebari:
- mai este valabil ultimul testament, cel recent descoperit, avand in vedere ca au trecut 20 de ani de la succesiune, insa nu am stiut de existenta acestui act ?
- in cazul in care poate fi folosit in instanta, ce pot face ? Pot deschide un proces ? ce taxe de timbru sunt, la fel ca pt o succesiune, sau cat aproximativ ? va rog ajutati-ma cu aceste informatii. Va multumesc mult.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Aprilie 2011
Vranceanud, utilizator
Cel mai recent răspuns: Vranceanud , utilizator 21:32, 7 Aprilie 2011
In opinia mea odata ce ati cules deja mostenirea nu aveti ce sa mai faceti.. parerea mea este ca va complicati viata cu un proces si ca mai bine este sa va intelegeti cu ruda cealalta pe cale amibila in sensul sa i lasati uzufructul viager si ea sa va lase nuda proprietate
Sa ma inteleg sa imi lase mostenire, sau cum ?
As dori totusi sa primesc raspuns la ceea ce am intrebat initial.
... nu sa va lase mostenire, ci sa faceti un partaj in care dv. sa dobanditi in lot nuda proprietate a apartamentului, iar ruda sa dobandeasca dreptul de uzufruct, sau un act de vanzare-cumparare, urmand ca ruda sa-si rezerve uzufructul (pe cale de retentie).

(Asta, ca explicatie la solutia propusa de un coleg mai sus.)

Testamentul cel nou are, din punct de vedere al valabilitatii, aceeasi valoare ca si cel vechi, chiar daca unul este olograf iar celalalt autentic... numai ca, avand dispozitii contrare si incompatibile unul cu altul, acesta din urma il revoca pe cel vechi, fiind intocmit ulterior.

Dar pentru a va putea raspunde la intrebari, ar fi interesant de stiut ce fel de rude sunteti dumneavoastra in raport cu defunctul.

Pentru ca, intervin anumiti factori, cum ar fi rezerva succesorala (daca mostenitorul respectiv era rezervatar, poate "ataca" testamentul nr. 2, in sensul unei reductiuni a legatului, pentru a putea beneficia si el de o cota-parte), si atunci va complicati degeaba.
De asemenea, trebuie vazut si scopul apartamentului respectiv. Daca dumneavoastra locuiti acolo, cu sau fara ruda respectiva, atunci poate ar fi mai bine sa nu va complicati, pt. ca daca aceasta dobandeste uzufructul, trebuie lasata sa foloseasca bunul in intregime, netulburata.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Aprilie 2011
Biroul Notarial Ionascu Nicolae, Notar
Nu locuiesc cu ruda mea acolo si nu exista alti mostenitori, insa fiind in varsta, mi-e teama sa nu faca ceva ca sa ma dezmosteneasca (vreo vanzare a cotei indivize, nu stiu).
Deci inteleg ca, in cazul in care testamentul a fost descoperit intamplatopr, nu isi pierde valabilitatea chiar daca au trecut 20 de ani de cand s-a facut prima succesiune ?????
In cazul in care deschid un proces, CE TAXE DE TIMBRU sunt pentru asa ceva ?
Chiar nu imi poate nimeni da un raspuns la obiect, la aceste doua intrebari ?

- mai este valabil ultimul testament, cel recent descoperit, avand in vedere ca au trecut 20 de ani de la succesiune, insa nu am stiut de existenta acestui act ?
- in cazul in care poate fi folosit in instanta, ce pot face ? Pot deschide un proces ? ce taxe de timbru sunt, la fel ca pt o succesiune, sau cat aproximativ ?

Alte discuții în legătură

Speta - anulare sau readucere in patrimoniu/plata pretului Cabinet de Avocat „Hulea Ionuț-Marius” Cabinet de Avocat „Hulea Ionuț-Marius” Bună ziua, stimaţi colegi şi forumişti împătimiţi. Vă rog să mă ajutaţi cu un sfat privind o speţă complexă, după părerea mea. Problema este ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare vyo vyo Buna ziua! As dori sa stiu care este cea mai buna solutie in urmatorul caz. Sunt recăsătorita de aprox un an. Eu si sotul meu dorim sa cumpărăm o ... (vezi toată discuția)
Sotul vrea ca numai eu sa mostenesc apartamentul luminitamarin luminitamarin Buna ziua, Sunt casatorita cu sotul meu de 14 ani. La momentul casatoriei noastre, el avea deja doau fete. Impreuna mai avem o fata. Sotul meu avea de ... (vezi toată discuția)