... nu sa va lase mostenire, ci sa faceti un partaj in care dv. sa dobanditi in lot nuda proprietate a apartamentului, iar ruda sa dobandeasca dreptul de uzufruct, sau un act de vanzare-cumparare, urmand ca ruda sa-si rezerve uzufructul (pe cale de retentie).
(Asta, ca explicatie la solutia propusa de un coleg mai sus.)
Testamentul cel nou are, din punct de vedere al valabilitatii, aceeasi valoare ca si cel vechi, chiar daca unul este olograf iar celalalt autentic... numai ca, avand dispozitii contrare si incompatibile unul cu altul, acesta din urma il revoca pe cel vechi, fiind intocmit ulterior.
Dar pentru a va putea raspunde la intrebari, ar fi interesant de stiut ce fel de rude sunteti dumneavoastra in raport cu defunctul.
Pentru ca, intervin anumiti factori, cum ar fi rezerva succesorala (daca mostenitorul respectiv era rezervatar, poate "ataca" testamentul nr. 2, in sensul unei reductiuni a legatului, pentru a putea beneficia si el de o cota-parte), si atunci va complicati degeaba.
De asemenea, trebuie vazut si scopul apartamentului respectiv. Daca dumneavoastra locuiti acolo, cu sau fara ruda respectiva, atunci poate ar fi mai bine sa nu va complicati, pt. ca daca aceasta dobandeste uzufructul, trebuie lasata sa foloseasca bunul in intregime, netulburata.
Nu locuiesc cu ruda mea acolo si nu exista alti mostenitori, insa fiind in varsta, mi-e teama sa nu faca ceva ca sa ma dezmosteneasca (vreo vanzare a cotei indivize, nu stiu).
Deci inteleg ca, in cazul in care testamentul a fost descoperit intamplatopr, nu isi pierde valabilitatea chiar daca au trecut 20 de ani de cand s-a facut prima succesiune ?????
In cazul in care deschid un proces, CE TAXE DE TIMBRU sunt pentru asa ceva ?
Chiar nu imi poate nimeni da un raspuns la obiect, la aceste doua intrebari ?
- mai este valabil ultimul testament, cel recent descoperit, avand in vedere ca au trecut 20 de ani de la succesiune, insa nu am stiut de existenta acestui act ?
- in cazul in care poate fi folosit in instanta, ce pot face ? Pot deschide un proces ? ce taxe de timbru sunt, la fel ca pt o succesiune, sau cat aproximativ ?